На Дніпропетровщині розпочався грибний сезон: як не отруїтися?
Великі й маленькі, їстівні та отруйні маслюки, сироїжки, опеньки. З осінніми дощами з’являються й «лісні делікатеси». Смачні, проте дуже небезпечні. Як уберегтися від отруєння грибами, порадив головний токсиколог Дніпропетровської області Микола Шинкаренко.
«На щастя, з початку 2019-го в області не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами. Проте вкотре нагадуємо любителям «тихого полювання» про обережність. Найкраща порада – зібрати у лісі гриби у кошик, а потім позбутися їх. Краще купити у магазині штучно вирощені печериці чи гливи», – розповів головний токсиколог Дніпропетровської області Микола Шинкаренко.
Якщо все ж вирішили поласувати саме лісовими смаколиками, збирайте виключно ті гриби, які добре знаєте і в яких упевнені, наголошує лікар. Віддавайте перевагу трубчастим – білим, підосичникам, підберезникам, маслюкам. У них рідше помиляються.
Не збирайте гриби на узбіччях доріг та у межах міста – у них багато шкідливих речовин із повітря та ґрунту. Не кладіть до кошика надто молоді чи старі.
Фахівці радять готувати гриби протягом 8 годин після збирання. Інакше з часом вони зцементовуються й накопичують отруйні ефірні масла. Приготовлену страву краще вжити упродовж 6 годин.
«Якщо ж таки виявили перші симптоми отруєння, не зволікайте – звертайтеся до лікаря. Порятунок життя та здоров’я залежатиме від того, наскільки швидко ви це зробите», – сказав Микола Шинкаренко.
Серед симптомів отруєння грибами – біль у животі, нудота, судоми, головний біль, галюцинації, втрата свідомості. Вони можуть проявитися і через півгодини після вживання грибів, і за добу, підкреслив фахівець.
Посилання на джерело: https://adm.dp.gov.ua/ua/news/na-dnipropetrovshchini-rozpochavsya-gribnij-sezon-yak-ne-otruyitisya-korisno