Кам`янський центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Дніпропетровської області інформує
Обережно! Ботулізм!
Ботулізм (з лат. botulus — ковбаса) — гостре токсикоз - інфекційне захворювання, що виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (нейротоксини) – результат діяльності бактерій ботулізму. Цей токсин, – один із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут, - блокує передачу нервових імпульсів. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії,
сильніший ціанистого калію.
Бактерія живе скрізь.
Ґрунт, пісок Вода і мул Кишечник риб,
|
Улюблена пора цієї підступної хвороби – літо – осінь – час, коли господині активно консервують продукти. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні можуть стати причиною захворювання. А ще небезпечні до споживання копченості, в’ялена та сушена риба, особливо, коли їх приготували у домашніх умовах з порушенням гігієни, а також, продукція, упакована під вакуумом.
СИМПТОМИ ІНФЕКЦІЇ
Організм людини дуже сприйнятливий до цієї інфекції. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості токсинів, що потрапили в організм хворого.
Люди хворіють в результаті сильного отруєння токсинами, зазнають важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Хворі відчувають сильну м’язову слабкість, шиї важко утримувати голову, «грудку» у горлі, подразнення та біль під час ковтання – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість («ноги ватяні»), підвищення температури тіла. У людини значно порушуються функції зору, що пов'язано з паралічем очних м'язів.
анізокорія птоз
Турбує «туман», роздвоєння предметів, анізокорія, ПТОЗ, «сітка» перед очима, далекозорість, деколи косоокість.
При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури, розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ НА БОТУЛІЗМ:
- не купуйте консервовані продукти домашнього приготування;
- відмовтесь від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та свіжої риби;
- дотримуйтеся чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовуйте зіпсовані овочі та фрукти;
- піддавайте тепловій обробці банки і кришки;
- зберігайте домашні консерви при температурі від +2 до +6°C;
- знищуйте деформовані і здуті банки;
- не купляйте продукцію домашнього виготовлення що на стихійних ринках реалізуються приватними особами.
При перших симптомах одразу зверніться до лікаря! Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!
Майстер виробничого навчання Кам’янських
територіальних курсів ЦЗ та БЖД (ІІ категорії) Ю.В. Зарицька