Верхівцівська міська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район

Кам`янський центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Дніпропетровської області інформує

Обережно! Ботулізм!

Ботулізм (з лат. botulus — ковбаса) — гостре токсикоз - інфекційне захворювання, що виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (нейротоксини) – результат діяльності бактерій ботулізму. Цей токсин, – один із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут, - блокує передачу нервових імпульсів. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути  гримучої змії,

 сильніший ціанистого калію.

Бактерія живе скрізь.

     

       Ґрунт, пісок                               Вода і мул                            Кишечник риб,

  • бактерія ботулізму за несприятливих умов утворює спору;
  • виключно стійка до дії фізичних і хімічних факторів;
  • спори ботулізму  зберігаються десятиліттями;
  • добре переносить низькі температури  (до -190°С);
  • при кип’ятінні гине через декілька годин;
  • стійка до розчинів солі, дезінфікуючих  розчинів, кислот і лугів

                                                                                                 

Улюблена пора цієї підступної хвороби – літо – осінь – час, коли господині активно консервують продукти. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні можуть стати причиною захворювання. А ще небезпечні до споживання копченості, в’ялена та сушена риба, особливо, коли їх приготували у домашніх умовах з порушенням гігієни, а також, продукція, упакована під вакуумом.                                                                                                

                                               СИМПТОМИ ІНФЕКЦІЇ

Організм людини дуже сприйнятливий до цієї інфекції. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості токсинів, що потрапили в організм хворого.  

Люди хворіють в результаті сильного отруєння токсинами, зазнають важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Хворі відчувають сильну м’язову слабкість, шиї важко утримувати голову, «грудку» у горлі, подразнення та біль під час ковтання – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість («ноги ватяні»), підвищення температури тіла. У людини значно порушуються функції зору, що пов'язано з паралічем очних м'язів.

            анізокорія   птоз 

Турбує «туман», роздвоєння предметів, анізокорія, ПТОЗ, «сітка» перед очима, далекозорість, деколи косоокість.

При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури, розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

                                    ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ НА БОТУЛІЗМ:

  • не купуйте консервовані продукти домашнього приготування;
  • відмовтесь від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та свіжої риби;
  • дотримуйтеся чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовуйте зіпсовані овочі та фрукти;
  • піддавайте тепловій обробці банки і кришки;
  • зберігайте домашні консерви при температурі від +2 до +6°C;
  • знищуйте деформовані і здуті банки;
  • не купляйте продукцію домашнього виготовлення що на стихійних ринках  реалізуються приватними особами.     

     При перших симптомах одразу зверніться до лікаря! Будь-яке отруєння не проходить безслідно.   Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

Майстер виробничого навчання Кам’янських

територіальних курсів   ЦЗ та БЖД  (ІІ категорії)              Ю.В. Зарицька



« повернутися до списку новин