Інформує Служба у справах дітей Верхівцевської міської ради

Дата: 18.05.2021 13:47
Кількість переглядів: 636

ДОПОМОЖЕМО ДІТЯМ!!!

Шановні мешканці Верхівцевської громади!!!

Сьогодні хочемо поговорити з вами про дітей, що проживають в сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах. Ми вдячні тим, хто звертається до служби у справах дітей Верхівцевської міської ради зі скаргами на батьків, які не займаються вихованням своїх дітей, не утримують їх, не забезпечують всім необхідним для життя. Звичайно це вірне рішення, бо життя і здоров’я дітей понад усе. Але… Простіше за все прийти, поскаржитися і вважати, що ти виконав свій «обов’язок», простіше перекласти відповідальність на когось іншого і з чистим серцем жити далі, простіше писати коментарі в соцмережах і допомагати «на словах і образах інших». Ви зараз подумаєте: «Так це ж обов’язок служби проводити роботу з такими сім’ями і вилучати дітей». Звичайно так і є. Але суть питання не в поділі обов’язків. Тому, кому цікаво, прохання дочитати до кінця.

Отож, ми відступили від теми. Таких дітей у Верхівцевській громаді багато і служба у справах дітей Верхівцевської міської ради в межах своїх повноважень, і навіть більше, працює з ними. Дуже часто ми чуємо: «Заберіть дітей», «Влаштуйте їх в інтернат» і т.д. Але, ніхто не розуміє, що забрати і влаштувати, це не просто зайшов, забрав і відвіз до інтернату. Це певна процедура, яку не проблема пройти. Проблема в тому, куди тимчасово влаштувати дітей. Діти тимчасово, до набуття статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, можуть бути влаштовані до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, які на сьогоднішній день знаходься на утриманнях громад, де вони створені. Наразі у Верхівцевській міській раді не створено центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Звичайно, можливо влаштувати наших вилучених дітей до центрів інших громад, але за кошти місцевого бюджету. Так, для прикладу, на сьогоднішній день, утримання ОДНІЄЇ дитини за ОДНУ добу у Апостолівському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Надія» складає 607,25 грн. Візьмемо середній варіант, коли родина має на утриманні 3 дітей. Служба вилучає цих дітей і влаштовує до вищевказаного центру. Процес позбавлення батьків батьківських прав та отримання дітьми статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, триває приблизно до шести місяців. Отже, 3 (дітей) х 607,25 = 1 821,75 грн. за ДОБУ тільки на цю родину. Сума за місяць складе 1821,75 х 30 (днів) = 54 652,50 грн. Сума за шість місяців (до надання статусу) складає 54 652,50 х 6 (місяців) = 327 915,00 грн. Тобто, це кошти міського бюджету, які могли б бути витрачені на розвиток громади: відновлення доріг, освітлення вулиць, водопостачання та інше.

Але є інший варіант тимчасового влаштування дітей – це патронатна родина. Тож давайте, не просто скаржитися на сім’ї, а допоможемо громаді у створенні патронатних родин. Патронатні сім’ї, на сьогоднішній день фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Хто може стати патронатним вихователем?

- повнолітні громадяни України, які проживають на спільній житловій площі;

- мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

- не мають судимості;

- стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;

- зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

- пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?

Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості.

Отже, якщо ви сім’я, яка має позитивний досвід виховання дітей (дорослих або підліткового віку), проживаєте у Верхівцевській територіальній громаді на спільній (власній чи орендованій) житловій площі, й небайдужі до долі дітей, які залишилися без батьківського піклування, звертайтеся за інформацією, як тимчасово підтримати дитину в складних життєвих обставинах на платній основі, до служби у справах дітей Верхівцевської міської ради (приміщення бібліотеки) та до центру надання соціальних послуг (приміщення міської ради, 1 кабінет).

Служба у справах дітей Верхівцевської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь