Засмага – корисно чи шкідливо?

Дата: 19.05.2021 16:13
Кількість переглядів: 654

Засмага — це захисна реакція шкіри на вплив ультрафіолетового випромінювання, внаслідок якого в нижніх шарах епідермісу шкіри відкладається меланін.

Користь засмаги для здоров'я людини полягає у виробництві вітаміну D, що відбувається саме під час впливу сонячних променів.

Однак питання про користь засмаги все ще актуальне. Хтось впевнений в тому, що вона необхідна, хтось - навпаки. Отож, сьогодні ми спробуємо знайти відповідь на це запитання.

Плюси засмаги

Ультрафіолетові промені проникають в шкіру всього на 1 мм. Але цього достатньо, щоб знищити бактерії, знизити рівень холестерину, активізувати дихання тканин, нормалізувати метаболічні процеси (обмін речовин). Ультрафіолет зменшує сприйнятливість до багатьох шкідливих елементів і речовин, таких як ртуть, свинець, бензол, кадмій, сірковуглець. Саме під впливом сонячного світла в людському організмі утворюється вітамін D, необхідний для росту і розвитку кісток, він допомагає боротись зі зростанням ракових клітин, благотворно впливає на серце та нервову систему.

У дітей, в яких є нестача цього вітаміну, може розвинутись рахіт, а в дорослому віці це може призвести до остеопорозу.

Окрім цього, сонячні промені збільшують вироблення багатьох гормонів, наприклад, серотоніну, гормону радості. Ось чому у засмучених людей піднімається настрій на сонці.

Мінуси засмаги

Однак тривалий вплив сонця може несприятливо вплинути на ваше здоров’я. Мова йде не лише про сонячні опіки чи сонячний удар, але й про наслідки, які з’являються з часом. Вплив сонця може викликати серйозні захворювання через багато років.

Недотримання правил стосовно ультрафіолетового випромінювання може завдати непоправної шкоди організму. Так, наприклад, надлишок сонячної енергії може викликати ослаблення імунітету.

Ультрафіолет є одним із факторів старіння. Згідно із дослідженнями, ультрафіолетові промені можуть порушити генетичний апарат клітин шкіри і активувати вільні радикали, які є основною причиною старіння.

Насправді сама засмага не несе шкоди, але опіки, отримані в результаті цього, пов’язані із розвитком раку.

Варто також знати, що опіки, отримані в дитинстві, збільшують ймовірність виникнення меланоми, в дорослому віці — підвищують ймовірність розвитку раку шкіри.

Як правильно засмагати?

Якщо ви мрієте про гарну засмагу, то повинні знати кілька простих правил.

Отож, найкраще приймати сонячні ванни в період з 8 до 11 вранці, та з 16 до 19 ввечері.

Найбільше шансів згоріти — в обід, коли сонячні промені особливо сильні. Тому, якщо саме в цей час ви опинились на пляжі, безпечніше буде розташуватись в тіні або під парасолькою. Також не забувайте про використання сонцезахисного крему, капелюхів та окулярів.

А ще яскраве сонячне світло може призвести до утворення зморшок, а волосся — стати тьмяним і ламким.

Коли ви засмагаєте, змінюйте положення тіла кожних 10-15 хвилин, та робіть це не довше, аніж 1 годину. Якщо після засмаги ваша шкіра почервоніла, змастіть її спеціальним кремом або сметаною. Як тільки почервоніння зійде, можете знову засмагати.

Висновок

І пам’ятайте, все повинно бути в міру. Розумна кількість сонячного світла корисна для організму, тому, щоб уникнути небажаних наслідків, не перевищуйте допустимий час перебування на сонці.

МВН   Кам’янських територіальних курсів ЦЗ та БЖД (ІІ категорії)

Клейно І.А.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь