Часткове безробіття: порядок надання, умови та тривалість допомоги

Дата: 11.08.2022 16:20
Кількість переглядів: 400

24 червня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 702, якою затверджено Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Державна служба зайнятості надає відповідні роз’яснення. 

  • Хто може отримати допомогу

Наймані працівники та фізичні особи - підприємці  (застраховані особи) у разі втрати ними частини заробітної плати через зупинення  або скорочення виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, зокрема, з причин економічного, технологічного характеру, введення надзвичайного або воєнного стану (ч. 1 ст. 47 Закону "Про зайнятість населення").  

Працівники органів державної влади, ОМС або закладів, установ, організацій, створених ними, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету не можуть розраховувати на  допомогу по частковому безробіттю 

  • Які умови
  • працівники втратили частину заробітку через зупинку або скорочення виробництва продукції, виконання робіт або надання послуг з причин економічного, технологічного характеру, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану; 
  • підприємство не має заборгованості зі сплати ЄСВ та/або виплати заробітної плати та/або із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) діяльності; 
  • роботодавець сплатив ЄСВ за кожного працівника протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності; 
  • не менш як у 20% працівників робочий час та заробітна плата скоротились на 30 і більше відсотків на місяць; 
  • роботодавець не є фондом соціального страхування. 

!!! Допомогу можна отримати лише на працівників, із якими оформили трудові відносини, але які не є сумісниками. Виплата не здійснюється працівникові в період простою та відпустки без збереження заробітної плати і в разі призупинення трудових відносин.

  • Хто надає допомогу

Допомогу виплачуватимуть з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та інших джерел, які не заборонені законодавством. 

Допомога по частковому безробіттю надається центром зайнятості за зверненням роботодавця або ФОП.

  • Тривалість виплати

Допомога надається роботодавцям для виплати працівникам на строк зупинення виробництва продукції, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва.

  • Перелік документів

Роботодавець подає до центру зайнятості заяву про надання допомоги по частковому безробіттю або в електронній формі з цифровим підписом на адресу офіційної електронної пошти центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності, або у паперовій формі – особисто до центру зайнятості. Форма заяви затверджена Державним центром зайнятості.

До заяви додають: роботодавець – відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу, за формою згідно з додатком 1 до Порядку №702; фізична особа - підприємець – відомості про себе за формою згідно з додатком 2 до Порядку №702.

За більш детальною інформацією або консультаціями з питань надання допомоги по частковому безробіттю та інших питань щодо зайнятості звертайтесь безпосередньо до Верхньодніпровської районної філії за адресою: пл.О.Поля, 2 м. Верхньодніпровськ, або за тел. 066 760 6939.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь