Як захиститися від ботулізму (КОРИСНО)
Ботулізм – підступна і тяжка інфекція. Може швидко розвиватися та без вчасної меддопомоги призвести до смерті.
Збудник ботулізму може «ховатися» в будь-яких продуктах, що не пройшли достатню термічну обробку, неправильно зберігалися або транспортувалися. Найбільш небезпечні: в’ялена, копчена, солона, консервована риба, м'ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва. Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають вже в першу добу після вживання неякісних продуктів. Проте буває, що інфекція проявляється пізніше – через дві або навіть чотири дні.
Фахівці наголошують: хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися правил. Найперше, не слід вживати протерміновану консервовану їжу з банок зі здутими кришками. А ще купувати рибні та м’ясні продукти з рук на вулицях та стихійних ринках. Особливо – в’ялену або копчену невипотрошену рибу.
Серед перших симптомів ботулізму – температура, нудота, блювота, діарея. Далі розпочинається порушення зору, дихання, м’язова слабкість, запаморочення.
За найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
За матеріалами Дніпропетровської ОДА: https://adm.dp.gov.ua/news/yak-zahistitisya-vid-botulizmu-korisno