Кам’янський районний відділ № 1 Філії ДУ «Центр пробації» інформує

Дата: 09.09.2022 10:09
Кількість переглядів: 282

Альтернативні види покарань

Одним з альтернативних видів кримінальних покарань в Україні є такий вид покарання, як громадські роботи. Що це за покарання та в чому воно полягає. Виконання даного виду покарання  покладається на  уповноважений орган з питань пробації.

Громадські роботи полягають у виконанні, згідно рішення суду, безоплатних робіт на території проживання засудженої особи, на користь місцевої громади. Види таких робіт та об’єкти для їх відбування визначаються та затверджуються органами місцевого самоврядування та погоджуються з органом пробації. Особа, якій призначено такий  вид покарання, зобов’язана додержуватися порядку та умов відбування даного покарання, які встановлені законом, а також сумлінно ставитися до праці. Якщо засуджена особа відмовляється від запропонованої роботи, допускає прогули або з’являється на роботу в нетверезому стані, роботодавець інформує про такі факти орган пробації, який в свою чергу здійснює заходи впливу на особу, аж до притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання у виді громадських робіт.

Чи ефективним видом покарань, альтернативним позбавленню волі, є громадські роботи? Так! Громадські роботи є дуже дієвою формою покарання, оскільки особи, засуджені до нього, не є втраченими для суспільства особами, які відбувають покарання в громаді та приносять користь місту. Вони можуть виконувати роботи по прибиранню вулиць, парків, скверів; праця з благоустрою населених пунктів; надання допомоги людям похилого віку, участі у реалізації соціальних программ місцевих громад. Характерною особливістю даного виду покарань є те, що результат громадських робіт слугує не потерпілому, а громаді в цілому. Також сама безоплатність громадських робіт підкреслює характер спокутування порушника перед громадою за вчинений злочин, адже особа повинна виконати певну роботу, не отримавши за це винагороду. Цей фактор теж сприяє виправленню злочинної свідомості правопорушників.

Підсумовуючи можемо зазначити, що громадські роботи довели свою дієвість у процесі виправлення правопорушників, сприяють соціально-культурному розвитку територіальних громад та відповідають їх потребам.

Начальник

Кам’янського районного відділу № 1

Філії ДУ «Центр пробації» у

Дніпропетровськійобласті                        

підполковник внутрішньої служби                                              Лілія ДОЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь