Які ліки можна безоплатно отримати при лікуванні у стаціонарі та амбулаторно

Дата: 22.09.2022 14:57
Кількість переглядів: 338

Повномасштабна війна, розв’язана російською федерацією, не тільки нищить інфраструктуру України, позбавляє життя її захисників і захисниць, а й відбивається, на жаль, на стані здоров’я – фізичного чи психічного – майже кожного українця.

Загострення хронічних хвороб або виявлення нових на пізніх стадіях потребують серйозного лікування, іноді пов’язаного з перебуванням у стаціонарі та прийомом дороговартісних ліків.

Проте в державі, навіть під час війни, продовжують діяти програми, завдяки яким українці можуть отримувати ліки безоплатно.

До них належать: 

  • Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів, які медзаклади закуповують самостійно, дізнатись, чи входять призначені ліки до Нацпереліку також можна на сайті «Ліки Контроль»: https://likicontrol.com.ua/.

Чи є такі ліки у закладі, можна перевірити на інформаційних стендах лікарні, також інформація про наявність ліків має публікуватися на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я

Зокрема, це – препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілію, хворих на дитячий церебральний параліч, медикаменти для лікування туберкульозу тощо.

Інформація про залишки ліків, які закуповуються за державними програмами, публікується на сайті МОЗ, а також на інформаційних стендах медзакладів.

При лікуванні амбулаторно, можна скористатися програмою «Доступні ліки».

На час війни отримання «доступних ліків» спрощено: 

  • якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок із лікарем, із яким була підписана декларація, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію необов’язково. 
  • на період дії воєнного стану поряд з електронними рецептами на «доступні ліки» діють паперові.
  • наразі в рецепті на інсулін лікар може зазначати не торгові назви препаратів, а тип інсулінів: інсулін людський генно-інженерний: короткої  або середньої дії; аналог інсуліну ультракороткої дії; аналог інсуліну тривалої дії; комбіновані інсуліни (людський генно-інженерний 30/70, аналоговий інсулін 30/70).

Як почати отримувати «Доступні ліки» під час воєнного стану – детальніше на сайті МОЗ за посиланням https://bit.ly/3O1C1MO

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/jaki-liki-mozhna-bezoplatno-otrimati-pri-likuvanni-u-stacionari-ta-ambulatorno



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь