Кам`янський районний відділ №1 Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області інформує:

Дата: 26.10.2022 16:24
Кількість переглядів: 88

ІНСТРУМЕНТИ ВПЛИВУ НА ПРАВОПОРУШНИКІВ ЗАДЛЯ УБЕЗПЕЧЕННЯ СУСПІЛЬСТВА

Пробація представляє собою систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

 

Пробація має зумовити запуск процессу позитивних змін особистості та формування у правопорушника готовності до самокерованої правослухняної поведінки. Ступінь виправлення суб’єкта пробації має прямо пропорційний зв’язок із безпечністю суспільства. Говорячи про безпечне суспільство, ми хочемо бачити суспільство без злочинів, протее гарантувати, що правопорушник більше ніколи не вчинить кримінальне правопорушення неможливо, тому, говорячи, що «пробація робить суспільство більш безпечним», насамперед, ми маємо на увазі зниження рівня злочинності у суспільстві, нейтралізацію загрози життю і здоров’ю громадян, недопущення вчинення повторних правопорушень суб’єктами пробації, і, відповідно, упередження наслідків злочинів (фізичних, моральних, матеріальних тощо).

Не усунувши причини й умови вчинення кримінального правопорушення, не досягнувши необхідних змін у житті та світогляді клієнта пробації, говорити про остаточне виправлення правопорушника – непросто. Зазначене досягається заходами виховного впливу, які, насамперед, передбачають зниження ризику небезпечної поведінки суб’єкта в суспільстві, зміну його прокримінального мислення та дотримання ним норм закону та моралі у способіжиття. Таку діяльність персонал пробації здійснює за допомогою інструментів пробації як засобів реалізації її функцій. Достатньо ефективним інструментом впливу на зміну поведінки та способу життя клієнта є пробаційні програми. Пробаційні програми становлять собою сукупність спеціально розроблених тренінгових занять інформаційно-профілактичного характеру, що ґрунтуються на принципах когнітивно-поведінкового втручання та спрямовані на формування соціальносприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити. Особливістю пробаційних програм є обов’язковість виконання, оскільки вони призначаються судом як обов’язок особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням.

Підсумовуючи можна сказати, що пробація, для засудженої особи – це шанс та можливість змінитися, зберігши при цьому родинні зв’язки, роботу, житло.

 

Начальник

Кам’янського районного відділу № 1

філії ДУ «Центр пробації» у

Дніпропетровській області                        

підполковник внутрішньої служби Лілія ДОЦЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь