Кам`янський районний відділ №1 Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області інформує

Дата: 27.10.2022 08:28
Кількість переглядів: 114

РОЛЬ ПРОБАЦІЇ В ГУМАНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ

 

В умовах розбудови правової, демократичної держави, формування зрілого громадянського суспільства, гуманізація кримінальної політики фактично позбавлена кордонів. Одним з найважливіших векторів цього процесу є розвиток системи покарань, альтернативних позбавленню волі, про що свідчить ухвалення важливих нормативно-правових актів європейського та світового рівня. Сучасні реформи в українському суспільстві також націлені на трансформацію та імплементацію провідних міжнародних стандартів у вітчизняному законодавстві. Потужним кроком в цьому напрямі можна без перебільшення вважати прийняття Верховною Радою України, Закону України «Про пробацію». Ухвалення Закону України «Про пробацію» свідчить про лібералізацію кримінальної політики держави й формування альтернативної системи виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі. Інститут пробації зорієнтований на посилення безпеки суспільства шляхом профілактики правопорушень та виправлення засуджених.

У ведення альтернативних позбавленню волі покарань підтверджує, що відбування покарання у вигляді позбавлення волі перешкоджає подальшій соціальній адаптації та ресоціалізації особистості, їх поверненню в суспільство: людина в умовах ізоляції втрачає соціально значущі навички, освоює в місцях позбавлення волі елементи кримінальної субкультури, крім того, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі під наглядом кваліфікованих працівників органу пробації дає змогу уникнути негативних моральних, психологічних і фізичних наслідків ізоляції, оскільки при альтернативному покаранні навички соціальної взаємодії зберігаються й розвиваються під впливом соціального середовища і за активної допомоги співробітників органу пробації.

Пробація в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструменті вроботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик застосування альтернативних санкцій (альтернативних ув’язненню видів покарань). Пробація України – найбільша пробація Європи. Підрозділи пробації функціонують в усіх адміністративно-територіальних одиницях України, де є суди.

Без перебільшення можна сказати, що пробація – це шанс на виправлення без ізоляції від суспільства, яка відіграє значну роль в гуманізації системи виконання покарань та сприяє особам, які опинилися в конфлікті із законом, у подоланні шкідливих звичок та зміні свого прокримінального мислення, зберегти роботу та житло, отримати підтримку в бажанні змінитися та можливість довести це оточуючим, зберегти та покращати стосунки у сім’ї та громаді.

 

Начальник

Кам’янського районного відділу № 1

філії ДУ «Центр пробації» у

Дніпропетровській області                        

підполковник внутрішньої служби Лілія ДОЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь