Кам`янський районний відділ №1 Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області інформує

Дата: 08.11.2022 14:43
Кількість переглядів: 141

300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

 

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога. Враховуючи важливість постаті Григорія Сковороди, Верховна Рада України постановою від 4 листопада 2020 року № 973-ІХ «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди» постановила у грудні 2022 року урочисто відзначити на державному рівні 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди.

Григорій Савич Сковорода (22 листопада (3 грудня) 1722 — 29 жовтня (9 листопада) 1794) — видатний український просвітитель, філософ-містик, богослов, педагог і поет. Народився в с. Чорнухи на Полтавщині в сім’ї козака. Освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Перервавши навчання, співав у придворній капелі в Санкт-Петербурзі. Побував у кількох європейських країнах. В 1753 викладав поетику та етику в Переяславському колегіумі, 1759 −1764 — в Харківському колегіумі. Через переслідування за демократизм і наукову самостійність у викладанні залишив педагогічну діяльність і з 1769 до кінця життя залишався мандрівним учителем. Саме на цей час припадає створення ним найголовніших філософських праць і поезій. Серед літературних творів найпопулярнішими булаз бірка «Сад божественних пісень» та «Байки харківські». Його ще за життя порівнювали із Сократом та Діогеном, але Григорій Сковорода був саме українським предтечею, попередником ІванаКотляревського і Тараса Шевченка, початком українського відродження XIX століття.

У педагогічних поглядах Сковороди віддзеркалилися основні напрями прогресивної педагогіки: гуманізм, демократизм, висока моральність, любов до батьківщини й народу. Головним педагогічним принципом Григорій Савич вважав виховання природних здібностей людини, проголошував ідею природного виховання. Великого значення надавав вихованню любові до праці, самодіяльності учнів, керівній ролі батьків і вчителів. Одстоював загально доступне, безплатне навчання для всіх верств населення.

Духовна спадщина Сковороди, що увібрала передові ідеї ХVIII сторіччя, зайняла почесне місце не тільки в історії української, але й в історії світової культури.

Майже три століттяминає з дня народження нашого українського Любомудра. Жодне з них не було спокійним для людства. Але мандри щирого добро сердного «старчика», які розпочалися у другій половині XVIII сторіччя, не завершилися і досі. Вічний мандрівник і безсрібник, Григорій Сковорода не лише залишив у спадок нащадкам свої твори та роздуми, але й дав рідкісний приклад життя людини, яка дозволила собі жити за покликом душі і навчала того ж інших.

 

Начальник

Кам’янського районного відділу № 1

філії ДУ «Центр пробації» у

Дніпропетровській області                                                            Лілія ДОЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь