Служба на користь людям

Дата: 21.12.2022 13:23
Кількість переглядів: 120

21 грудня 2022 року Державна служба зайнятості України відзначає чергову річницю створення. За 32 роки служба пройшла складний, але величний шлях становлення, реформації, оновлення.

На сучасному ринку праці Державна служба зайнятості є активним посередником між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку підходящої роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Верхньодніпровська районна філія Дніпропетровського обласного центру зайнятості гідно представляє службу у Верхньодніпровському регіоні. В своїй роботі спеціалісти використовують індивідуальний підхід до укомплектування кожного замовлення роботодавця і до кожного, хто шукає роботу. Для цього застосовуються методи рекрутингу, інститути кар’єрного радника та консультанта роботодавця.

Активно використовуються сучасні технології: електронна черга – для шукачів роботи, онлайн-співбесіда безробітних із роботодавцем, послуги відеорезюме шукачів роботи. Забезпечено можливість подання заяв про надання статусу безробітного та про отримання допомоги з безробіття дистанційно через онлайн-портал державних послуг «Дія».

Під час воєнного стану філія активно долучилася до реалізації Постанови  КМУ  від 20.03.2022 року № 331 щодо надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці внутрішньо переміщених осіб - 4 роботодавці  за 16 працевлаштованих ВПО отримали компенсацію витрат на оплату праці ВПО. Відповідно до ст 47 ЗУ «Про зайнятість населення» одному з підприємств Верхньодніпровська була надана допомога  по частковому безробіттю, завдяки чому  роботодавцю вдалося зберегти кадровий потенціал.

Не залишилася служба осторонь також фінансової підтримки підприємництва. Два роботодавці  отримали гранти на розвиток власної справи за державною програмою Є-робота.

Завдяки цим зусиллям багато людей не втратили роботу, а підприємства – цінні  кадри. Змогли зберегти свій бізнес і фізичні особи-підприємці.

Постійна модернізація служби зайнятості,  готовність до змін та різного роду викликів, результати щоденної роботинаглядно демонструють величезний потенціал служби , її ріст та значимість.

Інформування населення про діяльність служби зайнятості, законодавство у сфері зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття, а також щодо наявних вакансій здійснюється через інтернет-ресурс Державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua).

Державна служба зайнятості здійснює фінансову підтримку роботодавців у створенні нових робочих місць. Створюючи нові робочі місця та працевлаштовуючи на них соціально незахищених безробітних, роботодавець має право на компенсацію єдиного внеску на соціальне страхування. Компенсація також здійснюється суб'єктам малого підприємництва, які створюють нові робочі місця у пріоритетних галузях економіки та працевлаштовують на них безробітних.

Державна служба зайнятості має механізми профілактики настання страхових випадків, що сприяють підтримці роботодавців та недопущенню звільнення працівників, збереженню трудових колективів. Також працівникам, у разі втрати ними частини заробітної плати у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції, може бути призначена допомога по частковому безробіттю.

З метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці здійснюється професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних на замовлення роботодавців або для проведення підприємницької діяльності за договорами у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях або безпосередньо у роботодавців — замовників кадрів, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Для професійного самовизначення громадян здійснюється професійна орієнтація шляхом професійного інформування, професійного консультування та професійного відбору.

З метою підвищення конкурентоспроможності громадян віком понад 45 років здійснюється видача ваучерів на оплату навчання.

В умовах недостатньої кількості наявних вакансій альтернативою постійній зайнятості є тимчасова зайнятість громадян. З метою матеріальної підтримки в період пошуку роботи Державна служба зайнятості залучає безробітних до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Надзвичайно важливим для сучасного ринку праці є створення робочих місць у малому бізнесі. Державна служба зайнятості підтримує безробітних в організації підприємницької діяльності. Попередньо здійснюється навчання безробітних основам ведення бізнесу на спеціалізованих семінарах з підприємництва. Для запровадження власної справи служба зайнятості дає стартовий капітал безробітним, які бажають започаткувати власну справу, здійснюючи одноразово виплату допомоги по безробіттю. Також організовується надання індивідуальних та групових консультацій з ведення власної справи із залученням відповідних компетентних спеціалістів. Для отримання допомоги у пошуку роботи громадяни можуть звертатися в будь-який зручний для відвідування центр зайнятості — незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування особи.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь