Інформує центр зайнятості:

Дата: 02.02.2023 10:09
Кількість переглядів: 240

Допомога по частковому безробіттю

Допомога по частковому безробіттю — вид державної підтримки застрахованих осіб (працівників та фізичних осіб — підприємців) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину;

Надання допомоги по частковому безробіттю регламентується статтею 47 Закону України «Про зайнятість населення» та Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 702.

Допомога по частковому безробіттю надається застрахованим особам (працівникам та фізичним особам — підприємцям) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Допомога по частковому безробіттю не надається працівникам органів державної влади, органів місцевого самоврядування або закладів, установ, організацій, утворених ними в установленому порядку, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, за яких (які) протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини заробітної плати (доходу), сплачено (сплатили) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У разі коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Допомога по частковому безробіттю надається центром зайнятості за зверненням роботодавця або фізичної особи — підприємця, яка є застрахованою особою, для її виплати працівникам або фізичній особі — підприємцю, яка є застрахованою особою та яка не отримує допомогу по частковому безробіттю як працівник.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини (крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом).

Виплата допомоги по частковому безробіттю не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.

Допомога по частковому безробіттю надається щомісяця пропорційно робочому часу працівника або фізичної особи — підприємця, яка є застрахованою особою, який скорочено.

Максимальний розмір допомоги по частковому безробіттю у розрахунку на одного працівника або фізичну особу — підприємця, яка є застрахованою особою, не може перевищувати 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Фінансування здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

  Допомога по частковому безробіттю виплачується з першого дня скорочення тривалості робочого часу працівника у межах строку зупинення (скорочення) виробництва, але не більше 180 календарних днів протягом року.

Додаткову інформацію можна отримати по телефону: 0667606939.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь