Як захистити себе від гострих кишкових інфекцій

Дата: 07.03.2023 12:02
Кількість переглядів: 60

Гострі кишкові інфекції - одні із найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть привести до серйозних ускладнень особливо у дітей.

 Із початком воєнної  агресії   ризики виникнення  гострих кишкових інфекцій значно зросли у зв’язку із безпечністю та якістю   продуктів  харчування,умовами їх  зберігання та транспортування, проблемою забезпечення населення  безпечною питною водою в епідемічному відношенні.   

Зазвичай такі хвороби спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють  в організм людини із зараженою їжею або забрудненою водою. Кишкові інфекції мають дуже високу здатність до розповсюдження від людини до людини. Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти (лямблії, амеби).

Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції. Вони здатні довго  існувати в ґрунті, воді  і навіть на різних  предметах: столовому посуді, меблях та на інше. Кишкові збудники не бояться холоду, живуть  там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, у питній    воді (особливо в теплий період року).

Клінічно збудники кишкових інфекцій проявляють себе досить типово, а  саме: погіршення самопочуття,  підвищення температури, нудота, діарея,  болі в животі, здуття. При появі цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.

Головними   причинами виникнення  гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання  правил особистої гігієни, порушення вимог в технології приготування страв,  порушення умов та термінів зберігання  сировини та готових  страв, вживання неякісних харчових продуктів.

Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих правил:

- підтримувати у всьому чистоту (ретельне миття рук та дотримання особистої гігієни, обробка та дезінфекція поверхні меблі та кухонного приладдя, яке використовують для приготування їжі,  захист приміщення кухні та продуктів від комах та гризунів);

  • відокремлення сирої  їжі від готової ;
  • дотримання  правил термічної обробки при приготуванні  їжі;
  • зберігання їжі при безпечній температурі;
  • використання  питної води безпечної якості.

         Крім того, не здійснюйте  придбання  страв та харчових  продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі. Популярністю серед населення користуються заклади  громадського харчування – заклади «швидкого харчування» (суші-бари, піцерії, кав'ярні,шаурма,пиво на «виніс»  та інше). В разі  придбання продукції в цих закладах звертайте увагу на такі особливості як : якість обслуговування в закладі, санітарне утримання закладу, дотримання персоналом правил особистої гігієни   (використання спеціального одягу та засобів особистого захисту), при можливості на умови  зберігання продукції, на якість продуктів харчування.

Успіх у профілактиці кишкових захворювань багато в чому  залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Дотримання цих правил  допоможе вам уникнути харчових отруєнь та захворювань кишковими інфекціями. Будьте пильними та здоровими!

Кам`янське районне управління

Головного управління Держспродпоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь