Інформують податківці

Дата: 03.05.2023 13:36
Кількість переглядів: 206

Шановні платники! Комунікаційна податкова платформа працює!

Податкова служба продовжує політику відкритості та прозорості у своїй діяльності та використовує результативні формати співпраці з платниками.

Задля якісної та оперативної комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю у Дніпропетровській області працює Комунікаційна податкова платформа. Ця платформа активізує співпрацю державного органу з платниками.

   Комунікатори – фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС), які координують роботу Комунікаційної податкової платформи регіону, забезпечують ефективний зворотній зв’язок між платниками і податковою службою області.

    Нагадуємо, що на базі ГУ ДПС створена електронна скринька Комунікаційної податкової платформи за адресою dp.ikc@tax.gov.ua.

На цю скриньку представники бізнесу та громадськості можуть звернутись до ГУ ДПС з нагальними питаннями стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, а також з пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою.

У зверненнях платники в обов’язковому порядку зазначають інформацію (номер телефону для контакту, e-mail тощо) для зворотнього зв’язку – надання відповідей або інформації про проведення запланованого заходу.

За результатами розгляду таких звернень, за потребою заявників, ГУ ДПС плануються комунікації з платниками у різних форматах (зустрічі, засідання «круглих столів», семінари тощо), у тому числі і в режимі онлайн.

Податкова служба зацікавлена в інформаційних контактах з бізнес-спільнотою та громадськістю. Саме тому такий інструмент взаємодії, як Комунікаційна податкова платформа, надає змогу платникам податків оперативно вирішувати актуальні питання у діалозі з податківцями.

Чи сплачує орендар орендну плату за земельні ділянки відповідно до рішення органу місцевого самоврядування про нову нормативну грошову оцінку землі, якщо зміни не внесені до договору оренди землі?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що відповідно до п.п. 14.1.136 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) орендна плата для цілей розділу XII ПКУ – це обов’язковий платіж за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності на умовах оренди.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (абзац перший п. 288.1 ст. 288 ПКУ).

Для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до законодавства (абзац перший п. 289.1 ст. 289 ПКУ).

Правові засади проведення оцінки земель в Україні визначено Законом України від 11 грудня 2003 року № 1378-IV «Про оцінку земель» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1378).

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається органами, що здійснюють ведення Державного земельного кадастру (частина третя ст. 23 Закону № 1378).

Підставою для проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів та нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування (частина перша ст. 15 Закону № 1378).

Періодичність проведення нормативної грошової оцінки земель (не рідше одного разу на 5 – 7 років) визначено частиною другою ст. 18 Закону № 1378.

Частиною другою ст. 18 Закону № 1378 встановлено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться:

- розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення – не рідше ніж один раз на 5 – 7 років;

- розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення – не рідше ніж один раз на 5 – 7 років, а несільськогосподарського призначення – не рідше ніж один раз на 7 – 10 років.

Пунктом 5 Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2004 року № 220 із змінами та доповненнями (далі – Типовий договір), передбачено відображення нормативної грошової оцінки земельної ділянки (земельних ділянок) на дату укладення договору.

Розмір орендної плати переглядається, зокрема у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки (земельних ділянок) державної та комунальної власності (п. 13 Типового договору).

Рішення органів місцевого самоврядування відповідно до частини першої ст. 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» із змінами та доповненнями є обов’язковими для виконання, зокрема, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Враховуючи викладене, якщо орган місцевого самоврядування прийняв рішення про нову нормативну грошову оцінку землі з урахуванням вимог щодо строку його прийняття та оприлюднення, орендар сплачує орендну плату, обчислену із застосовуванням такої нормативної грошової оцінки (в т. ч. у разі не внесення відповідних змін до договору оренди землі).

Чи сплачують ПДФО ФОП призвані на військову службу під час мобілізації?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), cамозайняті особи (фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» із змінами та доповненнями, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розд. IV ПКУ.

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до податкового органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Якщо самозайнята особа, призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, має найманих працівників і на строк своєї військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, то обов’язок з нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб з таких виплат на строк військової служби самозайнятої особи несе ця уповноважена особа.

Податок на доходи фізичних осіб, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізичним особам, сплачується до бюджету демобілізованою самозайнятою особою протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. При цьому демобілізована самозайнята особа у заяві, передбаченій у цьому пункті, зазначає дані про суми нарахованого та утриманого уповноваженою особою податку з найманих працівників протягом строку військової служби самозайнятої особи.

Податкова звітність про суми податку, нарахованого та утриманого протягом строку військової служби самозайнятої особи уповноваженою особою з найманих працівників та інших фізичних осіб, подається демобілізованою самозайнятою особою у порядку та строки, встановлені ПКУ, без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених ПКУ.

Цей пункт ПКУ застосовується з першого дня мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 17 березня 2014 року № 303 «Про часткову мобілізацію», затвердженим Законом України від 17 березня 2014 року № 1126-VII «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію»» .

Як буде розраховуватись граничний обсяг доходу для ФОП – платників єдиного податку третьої групи для подальшого перебування на спрощеній системі оподаткування після скасування воєнного стану?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що суб’єкти господарювання – платники третьої групи, після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування зі сплати єдиного податку за ставкою 2 відс., з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Тобто, платники третьої групи, що сплачували єдиний податок до 31.03.2022 за ставкою 5 відс., та які перейшли на сплату єдиного податку з 01 квітня 2022 року на ставку 2 відс., з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану повертаються знову на сплату єдиного податку за ставкою 5 відс. з дотриманням обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року, що повинен не перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Зауважуємо, що дохід, отриманий у період застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, не впливає на застосування спрощеної системи оподаткування надалі з урахуванням усіх обмежень, встановлених для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку третьої групи.

При цьому, повернення до попередніх ставок єдиного податку (системи оподаткування) відбувається автоматично після скасування воєнного, надзвичайного стану на території України без подання заяви.

Предзаповнення декларації – новий сервіс Електронного кабінету

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що з метою спрощення процедури декларування доходів Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс для платників – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).

Предзаповнення декларації за даними інформаційних баз даних ДПС та подальше її направлення в електронному вигляді до контролюючого органу здійснюється через Електронний кабінет, вхід до якого знаходиться за посиланням  https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Зазначений сервіс дуже зручний та надає можливість:

- отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та додатки до декларації, які відповідають окремому виду доходів або окремим обставинам;

- додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;

- перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.

Щоб скористатися сервісом, необхідно увійти до приватної частини Електронного кабінету, доступ до якої надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного  підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису. Потім зайти до меню «ЕК для громадян» та обрати розділ «Податкова декларація».

Для автоматичного предзаповнення декларації необхідно отримати інформацію з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку про джерела та суми нарахованого (виплаченого) доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Зробити це зручно і просто, створивши та підписавши відповідний запит. Після отримання відповіді необхідно натиснути кнопку «Створити декларацію» та обрати необхідну категорію:

- Громадянин – обирає платник податків, який зобов’язаний подати декларацію або виявив бажання задекларувати доходи, або підприємці, які станом на 31 грудня звітного року перебували на спрощеній системі оподаткування, але у таких осіб виникає обов’язок щодо декларування доходів, отриманих як громадянин;

- Підприємець – обирає фізична особа-підприємець, який протягом звітного (податкового) року перебував на загальній системі оподаткування;

- Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність/член фермерського господарства – обирають особи, які в контролюючих органах зареєстровані як самозайняті особи, що провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси, арбітражні керуючі, приватні виконавці, судові експерти) або члени фермерського господарства;

- Особа, яка заявляє право на податкову знижку – обирає особа, яка вирішила скористатися правом на податкову знижку відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України.

Після обрання категорії необхідно надати відповіді на запитання в анкеті щодо виду отриманого доходу, на підставі чого до декларації додаються додатки, які відповідають окремому виду доходів або окремим обставинам.

Після відповіді на питання на екрані відкривається декларація, в якій заповнені дані з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. У разі якщо платник податку отримував доходи, які не включені до Державного реєстру платників податку – фізичних осіб (наприклад, іноземні доходи), то платник податку повинен зазначити такі доходи у відповідному рядку декларації.

Після заповнення декларації необхідно її перевірити, та у разі вірного заповнення, зберегти. Потім платник податків має можливість підписати декларацію та направити до контролюючого органу.

Чи вважається порушенням відсутність підпису одержувача у видаткових касових ордерах або видаткових відомостях?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 27 розділу III Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 148), касир вимагає пред’явити паспорт/е-паспорт або інший документ, що посвідчує особу та відповідно до законодавства України може бути використаний на території України для укладення правочинів, у разі видачі окремим фізичним особам готівки (у тому числі працівникам установи/підприємства) за видатковим касовим ордером або видатковою відомістю, записує його найменування і номер, ким і коли він виданий. Фізична особа розписується у видатковому касовому ордері або видатковій відомості про одержання готівки із зазначенням одержаної суми (гривень – словами, копійок – цифрами). Одержувачі пред’являють паспорти чи документи, що їх замінюють, якщо видаткова відомість складена на видачу готівки кільком особам, та розписуються у відповідній графі документа.

Видаткові касові ордери або видаткові відомості не приймаються для виведення залишку готівки в касі, якщо видача готівки з каси не підтверджена підписом одержувача.

Разом з тим, п.п. 3 п. 58 розд. VI Положення № 148 визначено, що контролюючий орган під час проведення перевірки визначає наявність самостійно встановленого ліміту каси та його відповідність самостійно здійсненим розрахункам. Сума готівки за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями, у яких видача готівки з каси не підтверджена підписом одержувача (абзац другий п. 27 розд. III Положення № 148), додається до залишку готівки в касі виключно в день, у якому оформлено зазначені видаткові документи, і надалі зазначена сума не береться для розрахунку понадлімітних залишків готівки.

Враховуючи зазначене, відсутність підпису одержувача у видаткових касових ордерах або видаткових відомостях є порушенням вимог п. 27 розд. III Положення № 148.

Водночас, пропонуємо суб’єктам господарювання звернутись до Національного банку України, як до розробника Положення № 148, для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання.

До уваги платників: завершився пільговий період імпорту товарів для відновлення енергетичної інфраструктури України

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що відповідно до законів України від 13 грудня 2022 року № 2836-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/zakoni-ukraini/77977.html) та № 2837-ІХ «Про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» 01 травня 2023 року завершився період звільнення імпорту деяких товарів від оподаткування ПДВ та ввізним митом, а в окремому випадку – і від акцизного податку. 

В оновленому «Єдиному вікні подання електронної звітності» – нова форма податкової декларації з ПДВ з додатками

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що з 01.05.2023 діють оновлені форми податкової декларації з ПДВ.

Звертає увагу, що станом на 25.04.2023 ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.7.0. Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 01.01.2023 до 25.04.2023 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.* При цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.

Перелік змін та доповнень (версія 1.31.7.0) (станом на 25.04.2023)

Додано нові версії документів:

З метою забезпечення приймання та обробки електронних форм документів на виконання Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»:

F/J 1304304 – Заява щодо ліцензії на право оптової торгівлі пальним, за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі;

F/J 1304604 – Заява щодо ліцензії на право зберігання пального щодо ліцензії на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки);

F/J 1304503 – Заява щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним;

F/J 1304404 – Заява щодо ліцензії на право виробництва пального.

На виконання вимог наказу Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 17 січня 2023 року № 26):

F/J 0200124 – Податкова декларація з податку на додану вартість;

F0200424, J0200524 – Додаток 1 «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1)»;

F/J 0215224 – Додаток 2 «Довідка про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)»;

F0200524, J0200624 – Додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)»;

F/J 0299824 – Додаток 4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4)»;

F/J 0299324 – Додаток 5 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д5)»;

F/J 0215724 – Додаток 6 «Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д6)»;

F/J 0215824 – Додаток 7 «Заява про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування (Д7)»;

F/J 0215524 – Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;

F/J 0217024 – Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

F/J 0215924 – Заява про відмову/зупинення використання пільги, передбаченої пунктом 45 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України, додаток 2 до Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість (пункт 9 розділу ІІІ);

J0215623 – Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання податкових накладних та розрахунків коригування, додаток 1 до Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість (пункт 9 розділу ІІІ);

F/J 0212002 – Спрощена податкова декларація з податку на додану вартість;

F/J 0212102 – Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

У зв'язку із внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 жовтня 2014 року № 1089 «Про затвердження порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції»:

F 1308302 – ЗАЯВА про включення / внесення змін до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

У зв'язку із внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів»:

F/J 1312005 – Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

З метою забезпечення реалізації протоколу про порядок обміну інформацією, терміни, структуру та формат відомостей, необхідних для проведення підтвердження відповідності реєстраційних даних фізичної особи, до Угоди про інформаційне співробітництво між Державною податковою службою України та Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України:

J 1602401 – Запит на проведення підтвердження відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

J 1702401 – Відповідь на запит щодо результату проведення підтвердження відповідності даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

У відповідності до форм, які опубліковано на сайті Державної служби статистики України (далі – Держстат) та враховуючи зміни внесені наказом Держстату від 10 листопада 2022 року № 279:

S1615210 - № 51-пас (2 рази на рік). Обстеження фізичної особи-підприємця, що здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті (наказ Держстату від 31 травня 2022 р. № 122);

S2700415 - 4-сг (річна). Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур (наказ Держстату від 08 червня 2022 р. № 165).

Закон України № 2888: якими документами можуть бути підтверджені витрати, понесені платником податку на доходи фізичних осіб у відрядженні?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (набрав чинності з 01.04.2023) були удосконалені деякі положення Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Так, з урахуванням внесених змін до Кодексу Законом № 2888, відповідно до абзаців п’ятого – десятого п.п. «а» п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Кодексу до підтвердних документів, які підтверджують витрати платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) у відрядженні належать: транспортні квитки або транспортні рахунки та багажні квитанції (у тому числі електронні квитки); документи, отримані від осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, страхові поліси; документи (виписки та/або відомості з рахунку), що містять визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовані платіжні інструменти; документи, що підтверджують виконання операції з використанням платіжних інструментів; інші документи, що засвідчують вартість витрат.

Не є доходом платника ПДФО – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме: на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку із здійсненням таких витрат. Тобто, зазначені витрати не є об’єктом оподаткування лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість таких витрат.

Важливо! Будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає, зокрема (але не виключно) таких: запрошень сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає; укладеного договору чи контракту; інших документів, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документів, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Норми визначені абзацом двадцять другим п.п. «а» п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Кодексу.

Також за рахунок електронних грошей можуть проводитися та не належатимуть до оподаткованих документально підтверджені витрати на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків, у встановлених межах, що здійснені таким платником та/або іншими особами з рекламними цілями (абзац другий п.п. «б» п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Кодексу).

Деякі особливості виправлення помилок у звітності ФОПа – платника єдиного податку

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області щодо формування Додатку 1 у складі декларації платника єдиного податку – ФОПа з типом «Уточнююча», яка подається у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у раніше поданій декларації, якщо такі помилки не впливають на раніше задекларовані у Додатку 1 грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок)та реквізити, нагадує.

Відповідно до п. 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платники єдиного внеску зобов’язані подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника, про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, зокрема, у складі звітності з єдиного податку у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 із змінами та доповненнями (далі – Декларація), у складі якої формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1).

Такі платники можуть виправити грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити, у разі виправлення самостійно виявлених помилок, шляхом подання Додатка 1 у складі Декларації з типом «Уточнююча».

Згідно з приміткою 10 до Декларації Додаток 1 є її невід’ємною частиною.

Водночас, Додаток 1 не формується у складі Декларації з типом «Уточнююча», якщо раніше задекларовані у Додатку 1 грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити не змінюються.

Зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН: які документи подає сільськогосподарський товаровиробник?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, якщо у сільськогосподарського товаровиробника зупинено реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), такий суб’єкт господарювання може подати наступні документи:

► Скаргу.

► Пояснення:

- відомості про земельні угіддя та паї;

- трудові ресурси (штатний розпис);

- придбання/оренда сільськогосподарської техніки (відповідність даних зазначених у повідомленні за формою 20-ОПП «Відомості про об'єкти оподаткування» до інформації з податкової та фінансової звітності);

- придбання насіння, добрив, палильного;

- інформація щодо обробки землі, посіву, підживлення, збирання та комбайнування врожаю;

- місця для сушіння, зберігання збіжжя;

- інформація щодо реалізації сільськогосподарської продукції за період;

- придбання сільськогосподарського збіжжя для подальшої реалізації;

- основні постачальники та покупці;

- які роботи проводяться в господарстві і яким чином (власні сили, орендовані засоби, сезонні працівники тощо);

- перелік копій документів, що додаються до скарги.

► Документи на транспортні засоби:

- договір купівлі-продажу/оренди/найму транспортного засобу;

- платіжні документи (які підтверджують придбання/оренду/найм транспортного засобу);

- свідоцтво реєстрації транспортного засобу;

- документи на право власності транспортних засобів;

- документи про проходження техогляду;

- посвідчення водія;

- медичну експертизу перед виїздом на маршрут (може бути довідка з медичної служби або оплата за медобстеження водіїв перед виїздом на маршрут щодення/щомісячна чи щоквартальна - у разі необхідності).

► Статистичні та інші звіти, що стосуються безпосередньої діяльності сільськогосподарського товаровиробника:

- копію звіту №4-сг (річна ) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур»;

- копію звіту №29-сг «Звіт про площі та валові збори врожаю сільськогосподарських культур»;

- копію звіту № 21-заг (місячна). «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства»;

- копію звіту № 37-сг «Звіт про збирання сільськогосподарських культур станом на …»;

- копію звіту № 9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів під врожай ___ року (площа застосування добрив та пестицидів, вапнування та гіпсування ґрунтів; унесення мінеральних та органічних добрив, застосування пестицидів)»;

- копія звіту № 50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств»;

- копію звіту № 10-мех (річна) «Звіт про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах»;

- копію акту «Витрати насіння і садивного матеріалу» (дод.4,     форма № ВЗСГ-4);

- копію акту списання товару (добрив, насіння тощо) зі складу;

- договір оренди земельної ділянки;

- розрахунок орендної плати за земельну ділянку, яка надана в оренду;

- акт прийому-передачі земельної ділянки до договору оренди земельної ділянки

► Документи, що стосуються безпосередньої діяльності сільськогосподарського товаровиробника:

- надання сільськогосподарських послуг (копія договору, витрати основних виробничих ресурсів на кожному етапі робіт і окремо по кожній сільськогосподарській культурі та дата початку робіт, технологічна карта ): оранка, дискування, внесення м/д, загрузка/доставка/культивація/посів/внесення засобів захисту рослин/ внесення КАС/збирання врожаю (витрати палива (ціна, обсяг, вартість)) тощо; добрива-насіння;

- послуги техніки.

- постачання сільськогосподарських культур (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна);

- збір сільськогосподарських культур (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна);

- транспортування сільськогосподарських культур (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна, товарно-транспортна накладна);

- обмолот сільськогосподарських культур (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна);

- сушіння сільськогосподарських культур (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна);

- зберігання сільськогосподарських культур (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна);

- копії актів прийому-передачі сільськогосподарської продукції;

- оренда складського приміщення (копія договору, акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна);

- постачання (акт надання послуги, рахунок, видаткова накладна, товарно-транспортна накладна, довіреність);

Також надаються копії таких документів:

- специфікації;

- копія банківської виписки (платіжної інструкції);

- картка аналізу зерна (лабораторне дослідження: аналіз зерна на вологість, смітна домішка, зернова домішка);

- акт на виконання робіт (надання послуг);

- складська квитанція на зерно (передача зерна на зберігання на підставі договору);

- реєстр на здачу зерна (кукурудзи/пшениці тощо) на елеватор;

- реєстр документів на прихід;

- акт приймання – передачі на зерновий склад;

- заявка на завантаження збіжжя зі складу;

- інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей;

- придбання техніки іншого майна.

Звертаємо увагу, що переліки не є вичерпними!

Визначення МПЗ юридичними особами – платниками єдиного податку

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що наказами Міністерства фінансів України від 24 листопада 2022 року № 394 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 09 грудня 2022 року за № 1562/38898), від 15 грудня 2022 року № 438 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 листопада 2022 року № 394» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2022 року за № 1626/38962) внесено зміни до форм податкових декларацій платників єдиного податку третьої та четвертої груп, зокрема, доповнено додатком, який дозволяє відобразити розрахунок мінімального зобов’язання за податковий (звітний) рік.

Платники єдиного податку третьої групи, в яких виникає обов’язок визначати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), вперше подають податкову звітність за 2022 рік за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Платники єдиного податку четвертої групи вперше подають податкову звітність на 2023 рік за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Також повідомляємо, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 29 листопада 2022 року № 955 «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2022 року за № 1639/38975, внесено зміни до форми «Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

В Електронному кабінеті платника для юридичних осіб доступні форми податкових декларацій платників єдиного податку третьої (ідентифікатор J0103508) та четвертої груп (ідентифікатор J0103805) з додатком, який дозволяє відобразити розрахунок мінімального зобов’язання за податковий (звітний) рік (ідентифікатор J0138305), та розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (ідентифікатор J0303309).

Отримання витягу з Реєстру неприбуткових установ і організацій

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 12 прим. 1 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок), неприбуткові підприємства, установи та організації (далі – неприбуткова організація) можуть звернутися до контролюючого органу із Запитом про отримання витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Запит про отримання витягу з Реєстру за формою згідно з додатком 3 (далі – Запит) подається особисто представником неприбуткової організації чи уповноваженою на це особою або надсилається поштою контролюючому органу за основним місцем обліку неприбуткової організації. Усі розділи Запиту підлягають заповненню.

У Запиті зазначається код згідно з ЄДРПОУ неприбуткової організації, який є критерієм пошуку відомостей у Реєстрі.

Запит обов’язково повинен бути підписаний керівником або особою, що має право підпису документів неприбуткової організації, із зазначенням дати.

Неприбуткові організації можуть подати Запит засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

За Запитом неприбуткової організації контролюючий орган надає їй безоплатно протягом трьох робочих днів, що настають за днем отримання такого Запиту, витяг з Реєстру за формою згідно з додатком 4, який містить відомості про неприбуткову організацію, визначені п. 11 Порядку, або повідомлення про відсутність відомостей у Реєстрі за формою згідно з додатком 5 (далі – Повідомлення). Витяг з Реєстру містить відомості з Реєстру, актуальні на дату та час його формування, та є чинним до внесення змін до Реєстру в частині відомостей, що стосуються зазначеної неприбуткової організації.

Витяг з Реєстру або Повідомлення надсилається поштою за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків або особисто вручається платнику податку (його представнику) за основним місцем обліку платника податків. У разі подання Запиту в електронному вигляді орган ДПС надсилає витяг з Реєстру на адресу електронної пошти платника податків.

Режим «Листування з ДПС» приватної частини інформаційно комунікаційної системи «Електронний кабінет» забезпечує можливість направлення платником до органу ДПС разом із супровідним листом Запиту за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 5 МБ).

Датою надходження Запиту із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС.

Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації.

Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у підрежимі «Вхідні» режиму «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у підрежимі «Вихідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи». 

При цьому повідомляємо, що для зручності, комфортності платників податків в умовах дії правового режиму воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» зі змінами, затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», сервісне обслуговування платників податків, зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

Таким чином, для отримання витягу з Реєстру неприбутковій організації необхідно подати в установленому порядку Запит засобами електронного зв’язку в електронній формі через Електронний кабінет або у паперовому вигляді до будь-якого територіального органу ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

Протягом якого терміну здійснюється повернення невикористаного залишку готівкової іноземної валюти, що була отримана СГ з поточного рахунку для забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 16 розд. І Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 5 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 5), розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках.

Розрахунки за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) у готівковій формі заборонено, крім випадку, коли нерезидент – суб’єкт господарської діяльності згідно з умовами експортного договору резидента – суб’єкта господарської діяльності здійснює оплату фізичній особі – резиденту, яка перебуває у відрядженні за кордоном з метою виконання зобов’язань за експортним договором резидента – суб’єкта господарської діяльності, коштами в готівковій іноземній валюті експлуатаційних витрат, пов’язаних з обслуговуванням транспортного засобу, який належить резидентові – стороні договору (орендується, фрахтується ним) і використовується за кордоном з метою виконання зобов’язань останнього за цим договором, за умови оприбуткування невикористаного залишку ввезеної в Україну готівкової іноземної валюти до каси резидента – суб’єкта господарської діяльності згідно з абзацом третім п. 16 розд. I Положення № 5 (абзац другий п. 16 розд. І Положення № 5).

Невикористаний залишок ввезеної в Україну готівкової іноземної валюти підлягає оприбуткуванню до каси резидента – суб’єкта господарської діяльності протягом трьох днів і зарахуванню на поточний рахунок в іноземній валюті резидента – суб’єкта господарської діяльності протягом п’яти банківських днів (з часу його оприбуткування до каси). Отримання від нерезидента готівкової іноземної валюти на експлуатаційні витрати, пов’язані з обслуговуванням транспортного засобу резидента за кордоном, та використання цих коштів на зазначені цілі та їх ввезення в Україну має бути підтверджено відповідними документами (абзац третій п. 16 розд. І Положення № 5).

В якому випадку платнику може бути відмовлено у наданні довідки про відсутність заборгованості?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

За наявності у платника за даними інформаційно-комунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка).

Лист вручається особисто платнику (його законному чи уповноваженому представникові) або надсилається платнику у порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II Податкового кодексу України.

Відмова у наданні Довідки готується уповноваженим органом протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

ПРРО від ДПС – зручність і мобільність

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Безкоштовне програмне рішення ДПС (ПРРО) призначене для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

ПРРО від ДПС застосовний для будь-якого пристрою, що підтримує Windows, Android чи iOS із відповідними версіями. Також для ПРРО від ДПС наявна та функціонує Web-версія.

За допомогою ПРРО від ДПС здійснювати реєстрацію розрахункових операцій та подавати необхідну звітність ПРРО просто і швидко.

Можливості ПРРО від ДПС:

- створення та реєстрація фіскальних чеків на фіскальному сервері ДПС;

- легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;

- друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;

- відкриття/закриття зміни;

- службове внесення/службова видача;

- ведення довідників номенклатури товарів;

- експорт/імпорт довідників номенклатури;

- продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;

- використання сканера штрих-кодів;

- використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (і готівка, і картка));

- просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;

- оформлення повернення товарів та чеків повернення;

- формування та перегляд X-звіту;

- формування та перегляд Z-звіту;

- автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.

Сучасні та зручні застосунки від ДПС допоможуть платникам без додаткових витрат  дотримуватись вимог податкового законодавства у сфері проведення розрахунків. Вони дають змогу працювати у будь-якій точці надання послуг, використовуючи різні гаджети без необхідності їх переналаштовування.

Інтерфейс ПРРО від ДПС є простим і зрозумілим.

Завантажити та встановити безкоштовне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni - rro/.

Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за покликанням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha. Крім того, на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/ розміщуються презентаційні, роз’яснювальні та інші матеріали щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

 

 

Електронний кабінет: меню «Облікові дані платника» дозволяє переглянути окремі дані або весь перелік даних платника

 

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що в приватній частині Електронного кабінету меню «Облікові дані платника» дозволяє переглянути окремі дані або весь перелік даних платника, виділивши їх позначкою. Для цього необхідно обрати облікові дані із запропонованого переліку:

- ідентифікаційні дані;

- реєстраційні дані;

- відомості про керівників;

- присвоєння ознаки неприбутковості;

- дані про реєстрацію платником ПДВ (податок на додану вартість);

- дані про реєстрацію платником єдиного податку;

- дані про реєстрацію платником ЄСВ (єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування);

- відомості з реєстру осіб, які здійснюють операції з товаром;

- відомості про РРО (реєстратори розрахункових операцій);

- інформація про книги ОРО (обліку розрахункових операцій);

- відомості про об’єкти оподаткування;

- інформація про неосновні місця обліку;

- дані про банківські рахунки.

Для перегляду вибраних даних необхідно натиснути кнопку «Переглянути» або перейти на вкладку «Перегляд даних». Вибрані облікові дані можна роздрукувати, натиснувши на кнопку «Друкувати».

До уваги суб’єктів господарювання, які надають транспортні послуги!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що суб’єкти господарювання, які надають транспортні послуги, у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, мають можливість подати пояснення та підтверджуючі документи.

Так, наводимо орієнтовний перелік підтверджуючих документів (перелік не є вичерпним).

Загальні документи:

Пояснення;

Скарга;

Документи на транспортні засоби:

Договір купівлі-продажу/оренди/найму транспортного засобу;

Платіжні документи (які підтверджують придбання/оренду/найм транспортного засобу);

Свідоцтво реєстрації транспортного засобу;

Документи на право власності транспортних засобів;

Документи про проходження техогляду;

Документи на водіїв транспортних засобів:

Штатний розпис;

Посвідчення водія;

Медична експертиза перед виїздом на маршрут (може бути довідка з медичної служби або оплата за медобстеження водіїв перед виїздом на маршрут щодення/щомісячна чи щоквартальна).

Документи пов’язані з господарською діяльність (витратні документи):

Договори на придбання палива/запчастин/послуг обслуговування тощо, рахунки, акти, сертифікати, гарантійні зобов’язання, видаткові накладні, акцизні накладні на паливно-мастильні операції;

Документи на оплату (платіжні інструкції/банківські виписки).

Обслуговування транспортних засобів:

Акти монтажу шин, рахунок, видаткова накладна;

Договір на придбання запчастин, рахунок, акт прийому – передачі запчастин, послуги СТО;

Документи про оплату (платіжні інструкції, банківські виписки).

Документи, що стосуються провадження господарської діяльності:

Договір про надання/виконання послуг перевезення;

Прейскурант вартості комплексу послуг до договору;

Довіреність;

Видаткова накладна, акт приймання передачі, рахунок на оплату послуг, акти звірки розрахунків;

Товарно-транспортні накладні;

Подорожні листи;

Реєстр вантажних перевезень;

Платіжні доручення та/або виписки з банку про оплату виконаних робіт/наданих послуг.

Копії форм статистичної звітності (може бути надано):

Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом (форма 51-авто);

Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення (форма 31-авто).

Наголошуємо, що перелік документів не є вичерпним, може бути наданий у скороченому вигляді, або розширений на розсуд платника податків. Головною вимогою є підтвердження реальності господарських операцій.

Інформація для осіб, які обирають волонтерську діяльність

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. в п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається сума (вартість) благодійної допомоги сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками – фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», на користь, зокрема членів сімей учасників бойових дій та/або учасників масових акцій громадського протесту в Україні.

У розумінні п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до членів сімей учасників бойових дій та/або учасників масових акцій громадського протесту в Україні належать:

- батьки (якщо вони до досягнення особою повноліття не були позбавлені стосовно неї батьківських прав);

- дід та баба (якщо батьки померли); інший із подружжя (якщо він (вона) не одружилися вдруге);

- малолітні та/або неповнолітні діти; повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення ними закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років;

- повнолітні діти, які не мають своїх сімей;

- повнолітні діти, які мають свої сім'ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

- утриманці загиблого (померлого), яким у зв'язку з цим виплачується пенсія.

Набрав чинності Закон України № 2970

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що 28.04.2023 набрав чинності Закон України від 20 березня 2023 року № 2970-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (далі – Закон № 2970), крім окремих норм Закону № 2970, які наберуть чинності 30.06.2023 і 01.01.2024.

Закон № 2970 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 27.04.2023 № 84.

До уваги платників ПДВ!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що зупинення реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) відбувається в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України (пункт 201.16 статті 201 розділу V Податкового кодексу України).

У випадку зупинки реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН з причин відповідності операцій критеріям ризиковості здійснення господарських операцій, платнику необхідно керуватися вимогами Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520 (зі змінами)

Звертаємо увагу, що у разі зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

До уваги платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового

Наказом Міністерства фінансів України від 01.02.2023 № 55, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.03.2023 за № 480/39536 (далі – наказ № 55), вносяться  зміни до наказу Міністерства фінансів України від 27.11.2020 № 729 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14.12.2020 за № 1241/35524.

Наказом № 55 удосконалюються форми документів, необхідних для функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП СЕ), та вносяться деякі зміни до порядку їх заповнення, якими передбачено:

замінити посилання на Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України ДК 014-97 «код за КОАТУУ» посиланням на Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад,  затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290 «код територій»;

доповнити акцизну накладну форми «П», розрахунок коригування акцизної накладної форми «П», заявку на поповнення (коригування) залишку пального новою ознакою щодо умови оподаткування – ввезені на митну територію України або вироблені в Україні важкі дистиляти та біодизель, які оподатковуються на умовах, встановлених пунктом 44 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якщо замовником такого пального згідно з умовами договору є Міністерство оборони України;

доповнити акцизну накладну форми «П» двома новими напрямами використання пального – проведення суб’єктами літакобудування технологічних випробувань виготовлених авіаційних двигунів (уточнення напряму використання пального для суб’єктів літакобудування) та реалізація важких дистилятів та біодизелю відповідно до пункту 44 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу Міністерству оборони України;

в акцизних накладних форми «П» та форми «С», складених до акцизної накладної, показники якої відмінено розрахунком коригування, крім реєстраційного номера реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних першого примірника такої накладної, показники якої відмінено, зазначати також дату її складання;

відобразити зазначені зміни до форм акцизних накладних, розрахунку коригування акцизних накладних форми «П», заявки на поповнення (коригування) залишку пального у Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового (далі – Порядок);

уточнити норми Порядку заповнення форм документів, необхідних для функціонування СЕАРП СЕ, у частині зазначення номера реєстрації транспортних засобів, які є акцизними складами пересувними і здійснюють перевезення пального/спирту етилового, а саме: причепа/напівпричепа як акцизного складу пересувного, з якого/на який пальне/спирт етиловий відвантажується (відпускається)/відвантажується (отримується).

Наказ № 55 набирає чинності через 90 днів з дня його офіційного опублікування, а саме: з 05.07.2023.

Задекларована праця допомагає розвивати бізнес

Маєте власний бізнес? Укладаючи трудові договори з працівниками, ви отримуєте безліч переваг: імідж соціально відповідальної компанії чи підприємця, можливість залучати інвестиції та кращих фахівців, виходити на нові ринки та чесно конкурувати за якістю послуг і ціною.

Задекларовані працівники задоволені та мотивовані. Вони працюють краще, рідше змінюють роботу, більш ініціативні, ніж незадекларовані працівники.

До уваги платників податку на прибуток підприємств!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 20.02.2023 № 101 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 13 березня 2023 року № 130) викладено у новій редакції декларацію з податку на прибуток підприємств. Зазначені накази набрали чинності з 31.03.2023.

На вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_deklar.htm в Реєстрі електронних форм податкових документів розміщені нові формати декларації з податку на прибуток підприємств.

Так, для юридичних осіб встановлено такі формати:

- J0100124 – Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (з додатками);

- J0100924 – Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (для інститутів спільного інвестування);

- J0100524 – Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (для виробників сільськогосподарської продукції).

Для фізичних осіб – підприємців:

-F0100724 – Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (з додатками)

Звертаємо увагу, що у Реєстрі електронних форм податкових документів дата застосування нових форматів – 01 липня 2023 року.

Сплата податків через Електронний кабінет

Потрібно сплатити податки?

Зроби це швидко, не виходячи з дому.

Платник податків (фізична особа) в особистому кабінеті може сплатити податок, скориставшись однією  із запропонованих платіжних систем.

Для сплати через Електронний кабінет 

- у меню «Стан розрахунків з бюджетом» 

- обрати податок (платіж), 

- сканувати QR-код,

- підтвердити операцію

або

- обрати одну із платіжних систем,

- вказати реквізити платіжної карти,

- підтвердити операцію.

Платіжне доручення автоматично заповнюється на підставі облікових даних платника та відомостей щодо рахунків для зарахування платежів до бюджету. 

Презентаційні матеріали щодо сплати податків платником податків (фізичною особою) в Електронному кабінеті можна переглянути тут.

З 01.07.2023 у реквізиті «Призначення платежу» заповнюємо тільки два обов’язкових поля!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що з метою спрощення процедури заповнення платниками платіжної інструкції Міністерством фінансів України затверджено наказ від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (даліНаказ № 148), який набрав чинності з 01.04.2023.

Наказом № 148 передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Отже, платники податків з 01.07.2023 поле «Призначення платежу» заповнюють тільки за прикладами, наведеними у Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженому Наказом № 148.

До уваги державних некомерційних підприємств!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Державна податкова служба України щодо включення державних некомерційних підприємств до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) повідомила: Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440, зі змінами та доповненнями (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 7 Порядку контролюючий орган здійснює включення неприбуткової організації до Реєстру за умови відповідності такс організації вимогам, визначеним підпунктом 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

12 січня 2022 року набрали чинності положення Закону Украйни від 15 грудня 2021 року № 1962-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» (далі — Закон № 1962), зокрема, в частині внесення змін до Господарського кодексу України (далі – ГКУ) та Закону України від 21 вересня 2006 року № 185-V «Про управління об’єктами державної власності» (далі – Закон № 185).

Відповідно до частини дев’ятої статті 73 ГКУ (з урахуванням змін внесених Законом № 185) державні унітарні підприємства можуть діяти не лише як державні комерційні підприємства або казенні підприємства, але й як державні некомерційні підприємства.

Законом № 1962 доповнено ГКУ статтями 75 прим.1 «Державне некомерційне підприємство» та 75 прим.2 «Особливості господарської діяльності некомерційних підприємств».

Згідно із статтею 75 прим.1 ГКУ державне некомерційне підприємство є суб'єктом некомерційної господарської діяльності, спрямованої на досягнення соціальних та інших результатів, яке утворюється у сфері охорони здоров’я, соціальній та/або гуманітарній сферах без мети одержання прибутку і підставі статуту. Майно державного некомерційного підприємства закріплюється за ним на праві оперативного управління

Державне некомерційне підприємство зобов'язане приймати та виконувати доведені у встановленому законодавством порядку державні замовлення, враховувати їх при формуванні виробничої програми, визначенні перспектив свого економічного і соціального розвитку та виборі контрагентів, а також складати і виконувати річний та з поквартальною розбивкою фінансовий план на кожен наступний рік (абз. перший частини першої статті 75 прим.2 ГКУ).

Державне некомерційне підприємство здійснює свою діяльність відповідно до: виробничих завдань, визначених органом, до сфери управління якого входить; самостійно встановлених завдань згідно з укладеними договорами щодо надання відповідних послуг; державних замовлень (абз. другий чаї першої статті 75 прим.2 ГКУ).

Відповідно до частини другої статті 75 прим.2 ГКУ основним плановим документом державного некомерційного підприємства є фінансовий план, відповідно до якого підприємство отримує доходи і здійснює видатки, визначає обсяг та спрямування коштів для виконання своїх функцій протягом року відповідно до установчих документів.

Частиною восьмою статті 75 прим.2 ГКУ встановлено, що джерелами формування майна державного некомерційного підприємства є: державне майно, передане підприємству на праві оперативного управління; кошти та інше майно, одержані від реалізації продукції (робіт, послуг) підприємства; цільові кошти, виділені з Державного бюджету України; банківські кредити; частина доходів підприємства, одержаних ним за результатами господа діяльності, передбаченої статутом; інші джерела, не заборонені законом. Порядок використання коштів, зазначених у цій частині, визначається відповідно до затвердженого фінансового плану.

Згідно із частиною шостою статті 75 прим.2 ГКУ кошти, одержані від майнових об'єктів, що належать до основних фондів державного некомерційного підприємства, використовуються відповідно до затвердженого фінансового плану, якщо інше не передбачено законом. Кошти, одержані від продажу нерухомого майна, за вирахуванням балансової (залишкової) вартості такого майна, якщо інше не встановлено законом, зараховуються до загального фонду Державного бюджету України.

Частиною дев'ятою статті 75 прим.2 ГКУ передбачено, що забороняється розподіл прибутку (доходу) державних некомерційних підприємств.

Згідно із частиною першою статті 11 прим.1 Закону № 185 (з урахуванням змін, внесених Законом № 185) державні некомерційні підприємства звільненні від сплати частини чистого прибутку (доходу) до Державного бюджету України. Тобто, від сплати частини чистого прибутку (доходу) на користь держави як власника.

Враховуючи викладене, у разі утворення державних некомерційних підприємств в порядку, визначеному ГКУ, Законом № 185 та дотримання ними вимог, встановлених підпунктом 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 ПКУ, такі підприємства, можуть бути включені контролюючим органом до Реєстру.

Особливості визначення податкових періодів у сільськогосподарських виробників – платників податку на прибуток підприємств за певних умов

 

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Для виробників сільськогосподарської продукції, які у 2022 році перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, не обрали «особливий» річний податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств, який починається з 1 липня 2022 року і закінчується 30 червня 2023 року, та у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за 2022 рік:

- перевищує 40 мільйонів гривень – у 2023 році застосовуються такі податкові (звітні) періоди для податку на прибуток підприємств як календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

- не перевищує 40 мільйонів гривень – у 2023 році застосовується річний податковий (звітний) період, який починається з 1 січня і закінчується 31 грудня 2023 року.

Більш детальніше про особливості визначення податкових (звітних) періодів для платників податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції – в Інформаційний листі ДПС № 3/2023 за посиланням http://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/671480.html.

Сільськогосподарські товаровиробники поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини єдиним податком на понад 99,3 млн гривень

У січні – березні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 99,3 млн грн єдиного податку від сільськогосподарських товаровиробників. У порівнянні з 2022 роком надходження збільшились на понад 30 млн грн, або на 43,4 відсотки.

Звертаємо увагу, якщо платник податку на прибуток підприємств, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції перейшов зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування з 1 січня поточного звітного року і обрав «особливий» податковий (звітний) період, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції, то такий платник за період оподаткування, що передує переходу на «особливий» річний податковий період, повинен подати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за період з 01 січня по 30 червня поточного звітного року та повідомити контролюючий орган про такий перехід шляхом надання відповідних пояснень до Податкової декларації.

Починаючи з 01 липня поточного року, виробник сільськогосподарської продукції застосовує вже «особливий» річний податковий період, який починається з 01 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року. Особлива відмітка про надання Податкової декларації виробником сільськогосподарської продукції за відповідний «особливий» річний податковий (звітний) період проставляється у рядку 10 заголовної частини форми Податкової декларації.

Державна реєстрація – обов’язкова передумова початку здійснення господарської діяльності

Державна податкова служба України нагадує платникам податків та громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг). Це – обов’язкова передумова початку здійснення господарської діяльності.

Відсутність державної реєстрації призводить до притягнення відповідних посадових осіб до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та, в певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності.

Багато українських підприємців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності. Такий підхід є цілком неприйнятним, порушує встановлені законом вимоги, а саме:

- здійснення господарської діяльності без державної реєстрації;

- використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутність мінімальних соціальних гарантій;

- виплата заробітної плати «в конвертах»;

- продаж товару, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення;

- непроведення розрахунків через РРО/ПРРО;

- проведення розрахунків через банківські картки фізичних осіб;

- ухилення від сплати податків тощо.

Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності здійснюється та регулюється Податковим кодексом України, Законами України «Про підприємництво» від 07 лютого 1991 року № 698-ХІІ (із змінами), «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 № 755-IV (із змінами) та іншими законодавчими актами.

ДПС постійно отримує інформацію про факти здійснення системної господарської діяльності без державної реєстрації. Всі випадки досліджуються та перевіряються працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

До уваги сільськогосподарських товаровиробників – платників податку на прибуток підприємств!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, якщо підприємство, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції, обирає річний податковий (звітний) період з податку на прибуток, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року, то такий платник податку подає Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі – Податкова декларація)за такий податковий (звітний) період протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Гранична дата подання Податкової декларації сільськогосподарським товаровиробником – платником податку на прибуток підприємств за «особливий» річний звітний період з 01 липня 2022 року по 30 червня 2023 року – 29 серпня 2023 року, а граничний строк сплати суми податкового зобов'язання за такою Податковою декларацією – до 08 вересня 2023 року включно.

Зауважимо, що у рядку 10 заголовної частини форми Податкової декларації проставляється особлива відмітка про надання такої декларації виробником сільськогосподарської продукції.

Якщо ж виробник сільськогосподарської продукції не обирає «особливий» річний податковий (звітний) період з податку на прибуток, який починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року, то такий платник податку подає Податкові декларації в загальному порядку у строки, визначені пунктом 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Нагадуємо, що відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ платник податку на прибуток (крім платників податку на прибуток, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом) подає разом з відповідною Податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання Податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають разом з податковою декларацією за відповідний податковий (звітний) період звіти: про фінансовий стан (баланс); про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором.

Звіт про фінансовий стан (баланс) і звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) подаються платниками податку згідно з цим абзацом за формою, визначеною згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», у порядку, передбаченому для подання Податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Наведені вище звіти, що подаються відповідно до абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, є додатком, зокрема, до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід'ємною частиною. Платники податку на прибуток – виробники сільськогосподарської продукції, які обрали річний податковий (звітний) період відповідно до п.п. 137.4.1 п. 137.4 ст. 137 ПКУ, складають та подають з відповідною Податковою декларацією фінансову звітність за перше півріччя минулого звітного року, за минулий звітний рік та за перше півріччя поточного звітного року.

Внесення змін до договорів про спільну діяльність, управління майном, угоди про розподіл продукції: подання документів до контролюючого органу

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до п. 64.6 ст. 64 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на обліку у контролюючих органах повинні перебувати угоди про розподіл продукції, договори управління майном (крім договорів щодо операцій, визначених у другому реченні абзацу другого п.п.180.1.5 п. 180.1 ст. 180 ПКУ) та договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами (угодами), визначені ПКУ.

Облік результатів спільної діяльності веде платник податку, уповноважений на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку результату господарської діяльності такого платника податку (п.п. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Зокрема, уповноваженим особам договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи, управителям майна за договорами управління майном, інвесторам (операторам) за угодами про розподіл продукції при взятті на облік згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок), контролюючими органами надається реєстраційний (обліковий) номер платника податків (п. 2.4 розд. ІІ Порядку).

Згідно з п. 2.7 розд. ІІ Порядку уповноваженій особі за декількома договорами про спільну діяльність, управителю майна за декількома договорами управління майном чи інвестору (оператору) за декількома угодами про розподіл продукції податковий номер видається на кожний із зазначених договорів (угод) при взятті їх на облік згідно з Порядком.

Податковий номер, наданий уповноваженій особі, управителю майна чи інвестору (оператору), не змінюється протягом усього періоду перебування на обліку в контролюючих органах відповідного договору чи угоди, у тому числі в разі:

- призначення іншої особи – учасника договору чи угоди уповноваженою особою чи інвестором (оператором), якщо наслідками таких змін не є припинення договору або угоди;

- зміни місцезнаходження уповноваженої особи, управителя майна чи інвестора (оператора);

- зміни контролюючого органу, у якому уповноважена особа, управитель майна чи інвестор (оператор) перебуває на обліку.

Відповідно до п. 9.2 розд. ІХ Порядку у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно з Порядком, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Зокрема додаткова реєстраційна заява за формою № 1-ОПП подається з позначкою «Зміни».

Задекларована праця = трудові і соціальні права

Працювати за трудовим договором – вигідно! 

З моменту укладення трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії.

У разі хвороби ви все одно отримуєте зарплату.

За кожного задекларованого працівника роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Це ваша гарантія на випадок хвороби, нещасного випадку, пов’язаного з роботою, чи професійного захворювання.

У разі втрати працездатності ви отримаєте грошові виплати, які компенсують вам втрату заробітку через хворобу.

Сплата ЄСВ лише з частини заробітної плати значно зменшує розмір допомоги. Якщо ви незадекларовані, на допомогу годі розраховувати. Хіба що роботодавець виплатить її з власної волі.

Заява про включення до Реєстру волонтерів тепер також у ЕК «Для громадян»

Подання заяви про включення до Реєстру волонтерів в електронній формі в Електронному кабінеті можливо у режимі «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або у «Введення звітності» режиму «Додатково».

Для подання заяви потрібно:

- пройти ідентифікацію,

- увійти до особистого кабінету,

- обрати режим «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян»

або

- заповнити форму F1308302 у «Введення звітності» з режиму «Додатково»,

- підписати та надіслати заяву до контролюючого органу.

На сьогодні зареєстровано понад 4 тисячі волонтерів.

Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДПС

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДПС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДПС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДПС.

Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДПС.     Номер Контакт-центру ДПС 0800-501-007 (напрямок «5»). 

                                                                                                       

                                                                             Відділ комунікацій з громадськістю

                                                                              управління інформаційної взаємодії

                                                               Головного управління ДПС

                                                                   у Дніпропетровській області

                                                                   (Кам’янський регіон)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь