Кам`янський районний відділ №1 Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області інформує

Дата: 15.05.2023 14:05
Кількість переглядів: 137

18 травня 2023 року - День вишиванки.

          День вишиванки в Україні відзначається щороку з 2006 року. Постійної дати цього свята немає - воно випадає на третій четвер травня. 2023 року день вишиванки відзначатиметься 18 травня. І варто зазначити, що це свято – національне, а не державне.

 

 У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть. 

 

        Основна традиціяцього дня головним елементом одягу стає вишиванка. Діти та підлітки вирушають на навчання у вишитих сорочках та блузках, а дорослі одягають національний одяг на роботу. Цього дня на вулицях майже всі люди – у вишиванках.

 

  У мирний час цього дня проводили різноманітні культурні заходи, організовували флешмоби та паради вишиванок. У 2023 році проводити масові заходи не будуть - через повномасштабне вторгнення Росії та військові дії.

 

   Під час війни не рекомендується влаштовувати масових заходів з метою дотримання заходів безпеки. Проте 18 травня кожен українець, чи то в Україні, чи то за кордоном, може одягнути вишиванку і показати єдність, незламність і красу українського народу.

 

 

 

 

Начальник

Кам’янського районного відділу № 1

Філії ДУ «Центр пробації» у

Дніпропетровській області                                  Лілія ДОЦЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь