Інформує центр зайнятості:

Дата: 15.05.2023 15:29
Кількість переглядів: 64

ШАНОВНІ РОБОТОДАВЦІ!

 

Зверніть увагу, що на сьогодні в Україні працюють дві програми для роботодавців, які працевлаштували внутрішньо переміщених осіб (ВПО)! Нагадуємо, що внутрішньо переміщеними особами є громадяни, які були змушені залишити своє місце проживання через збройний конфлікт, але залишилися в Україні.

І. Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» визначено, що роботодавці, які влаштували на роботу працівників, що отримали статус внутрішньо переміщених осіб, мають право на компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування таких осіб.

Наголошуємо, що працевлаштовані ВПО  можуть і не бути зареєстрованими безробітними, але довідка ВПО має бути видана після 24.02.2022 року.

Компенсація призначається за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), зокрема за сумісництвом, при дотриманні наступних умов:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;

  • роботодавець як платник єдиного внеску подав в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік.

Сума компенсації становить 6700 гривень щомісяця за кожного працівника, що має статус ВПО. Встановлена загальна тривалість надання компенсації – два місяці з дня працевлаштування

Загальний строк дії програми: упродовж дії воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Для оформлення компенсації роботодавцю необхідно не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування ВПО подати заяву про компенсацію витрат через портал Дія або в електронній формі.  До заяви буде необхідно додати документи, що підтверджують працевлаштування ВПО (копія наказу, трудовий договір/контракт), відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта) та копію довідки про взяття на облік ВПО.

Рішення приймається регіональним (обласним) центром зайнятості протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця (крім подання заяви через Портал Дія) та надсилається роботодавцю протягом трьох календарних днів у спосіб, обраний ним. У випадку подання заяви через Портал Дія роботодавцю автоматично засобами Порталу Дія надходить повідомлення про результати обробки інформації для отримання компенсації витрат. 

ІІ. Постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. N 696 Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб"  визначено, що роботодавці, які наймають внутрішньо переміщених осіб, отримують компенсацію витрат на оплату праці та навчання таких працівників.

Компенсація витрат роботодавця на оплату праці (але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, у 2023 році це 13400 грн.) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців, за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати удвічі. 

За Постановою № 696 компенсуватимуть саме зарплатні витрати. Орієнтовний перелік складових витрат на оплату праці можна побачити в Інструкції зі статистики заробітної плати. До компенсації також потрапляють і суми ЄСВ, сплачені за такого працівника. 

Компенсацію витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб здійснюватимуть за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців. Непарними слід вважати 1, 3, 5, 7, 9, 11 місяці роботи. Тобто,  наприклад, якщо ВПО було прийнято на роботу у лютому 2023 року, то роботодавець отримає компенсацію за лютий (перший місяць), за квітень 2023 року (третій місяць) і т.д.

Наголошуємо, що для отримання компенсації роботодавцю треба укласти договір з центром зайнятості. Роботодавець, який працевлаштував зареєстрованого безробітного з числа ВПО за направленням центру зайнятості на умовах строкового трудового договору, для отримання компенсації протягом двох місяців з дня працевлаштування подає до центру зайнятості заяву про компенсацію витрат на оплату праці  та копії трудового договору між ним і працівником та розпорядчого акта про прийняття на роботу, завірені в установленому порядку.

За довідками та консультаціями Ви можете звернутись до відділу взаємодії з роботодавцями Верхньодніпровського управління Кам'янської філії Дніпропетровського ОЦЗ за адресою: м.Верхньодніпровськ, пл.О.Поля, 2 або за тел. 066 760 6939.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь