До уваги мешканців громади, які утримують свійську птицю!

Дата: 07.06.2023 10:29
Кількість переглядів: 45

Дніпропетровській області повідомляє, що серед найбільш поширених хвороб, до якої сприятлива птиця, особливо та, що утримуються у приватних господарствах, є хвороба Ньюкасла.

Збудником хвороби є вірус, який переноситься перелітними птахами і поширюється (один із варіантів) через повітря з подвір’я на подвір’я, при щільному утриманні птиці у домогосподарствах.

У минулі роки, коли імунопрофілактика ще не була як слід налагоджена, доводилося спалювати цілі птахофабрики. Саме тому вірус назвали «псевдочумою». Зараз вакцинацію роблять на всіх великих підприємствах без винятку, а в дрібних господарствах – за бажанням.

Основним джерелом інфекції для ньюкаслської хвороби є хвора та перехворіла птиця, що виділяє вірус до зовнішнього середовища з повітрям при диханні, яйцями та всіма виділеннями організму. Вже через добу після зараження починається виділення збудника, а після одужання вірус зберігається в організмі протягом 2–4 місяців.

Інкубаційний період триває 2 — 15 діб. Спостерігаються висока температура тіла (43 — 44 С), млявість, ціаноз гребеня й сережок, сонливість, втрата апетиту, часто пронос, фекалії водянисті, зеленувато – жовтого кольору, іноді з домішкою крові. Дихання утруднене, з хрипами, птиця дихає з відкритим дзьобом, під час вдиху чути характерне каркання та хрипи. Розвиваються нервові явища, судоми, порушення координації рухів, повний або частковий параліч ніг і крил, скручування шиї, загинання пальців усередину. Тривалість хвороби 1 — 4 доби. Таким чином, у якості факторів передачі може виступати вся продукція птахівництва, забруднений робочий інвентар, корми та підстилка тощо. Слід також враховувати, що при утриманні великого поголів’я хворої птиці разом інфіковане повітря з приміщення, після його видалення системою вентиляції, може розноситися на відстань до 3–5 км і представляти небезпеку для здорової птиці навколо. З продукцією та відходами вірус через повітря може розноситися на відстань до 15 км.

Слід також пам’ятати, що в природі резервуаром збудника є дика птиця, також можуть бути домашні качки та гуси, що живуть у приватних господарствах населення.

Лікування від хвороби Ньюкасла не проводять. Хвору й підозрювану щодо захворювання птицю забивають безкровним методом і спалюють, щоб запобігти поширенню збудника інфекції.

Єдиний засіб захистити птицю від цієї хвороби – це своєчасна імунізація всього поголів'я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні. Вакцину вводять домашній птиці шляхом масового застосування з питною водою або розпилення у місці утримання. Також живу вакцину вводять через ніздрі або кон'юнктивальний мішок. Здорових курчат вакцинують на 1-4 день після народження. Економічний збиток від хвороби Ньюкасла значний через високу захворюваність нещеплених птахів і летальність (від 60 до 90%). Перехворілі курчата погано ростуть. Великі витрати пов'язані зі знищенням хворої та підозрілої у захворюванні птиці.

 Рекомендуємо у разі виявлення захворювань тварин або птиці негайно звернутись до Кам'янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області(м.т. (0500506965), Державних лікарень ветеринарної медицини, підконтрольної території, де утримуються тварини.


Начальник Кам’янського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області                       Федір ПОЛЬЩА

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь