Інформують податківці

Дата: 21.06.2023 10:25
Кількість переглядів: 105

Шановні платники! Комунікаційна податкова платформа працює!

Податкова служба продовжує політику відкритості та прозорості у своїй діяльності та використовує результативні формати співпраці з платниками.

Задля якісної та оперативної комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю у Дніпропетровській області працює Комунікаційна податкова платформа. Ця платформа активізує співпрацю державного органу з платниками.

Комунікатори – фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС), які координують роботу Комунікаційної податкової платформи регіону, забезпечують ефективний зворотній зв’язок між платниками і податковою службою області.

Нагадуємо, що на базі ГУ ДПС створена електронна скринька Комунікаційної податкової платформи за адресою dp.ikc@tax.gov.ua.

На цю скриньку представники бізнесу та громадськості можуть звернутись до ГУ ДПС з нагальними питаннями стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, а також з пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою.

У зверненнях платники в обов’язковому порядку зазначають інформацію (номер телефону для контакту, e-mail тощо) для зворотнього зв’язку – надання відповідей або інформації про проведення запланованого заходу.

За результатами розгляду таких звернень, за потребою заявників, ГУ ДПС плануються комунікації з платниками у різних форматах (зустрічі, засідання «круглих столів», семінари тощо), у тому числі і в режимі онлайн.

Податкова служба зацікавлена в інформаційних контактах з бізнес-спільнотою та громадськістю. Саме тому такий інструмент взаємодії, як Комунікаційна податкова платформа, надає змогу платникам податків оперативно вирішувати актуальні питання у діалозі з податківцями.

Де розміщено інформацію щодо адрес, контактних телефонів, режиму роботи центрів обслуговування платників та територіальних органів ДПС?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Інформацію щодо адрес, контактних телефонів та режиму роботи центрів обслуговування платників розміщено:

- у відкритій частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) у розділі «Прес-центр»/Контакти (обрати відповідний регіон);

- на офіційному вебпорталі ДПС (https://www.tax.gov.ua) у банері «Центри обслуговування» (обрати відповідний регіон).

Контактна інформація головних управлінь ДПС в областях, м. Києві розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (https://www.tax.gov.ua/) у банері «Територіальні органи» (обрати відповідний регіон)/Контакти.

Контактна інформація міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (https://www.tax.gov.ua/) у банері «Територіальні органи» (обрати відповідне управління ДПС по роботі з великими платниками податків: Центральне міжрегіональне управління, Східне міжрегіональне управління, Південне міжрегіональне управління, Західне міжрегіональне управління, Північне міжрегіональне управління)/Контакти.

 

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі – власнику декількох об’єктів нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок), мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Згідно з абзацом другим п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Яким чином визначається сума податку, що підлягає сплаті до бюджету резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що резиденти Дія Сіті – платники податку на особливих умовах самостійно визначають суму податку на прибуток підприємств (податок), що підлягає сплаті до бюджету. 

Податок, що підлягає сплаті до бюджету резидентами Дія Сіті – платниками податку на особливих умовах, визначається з урахуванням положень, передбачених пунктом 135.2 статті 135, пунктом 137.10 статті 137 та пунктом 141.9 прим. 1 статті 141 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Резиденти Дія Сіті – платники податку на особливих умовах не визначають окремо об’єкт оподаткування, передбачений підпунктом 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 Кодексу. Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах за кожною окремою операцією відповідно до пункту 135.2 статті 135, пункту 137.10 статті 137 та пункту 141.9 прим. 1 статті 141 Кодексу, зменшується на суму податку на доходи нерезидента, нарахованого (сплаченого) резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах за відповідною операцією згідно з пунктом 141.4 статті 141 Кодексу. При цьому сума зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану відповідно до пункту 135.2 статті 135, пункту 137.10 статті 137 та пункту 141.9 прим. 1 статті 141 Кодексу.

Норми передбачені підпункт 137.10.1 пункту 137.10 статті 137 Кодексу.

Чи вважається автомат з продажу товарів (послуг) РРО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями автомат з продажу товарів (послуг) – це реєстратор розрахункових операцій, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

За спеціальне використання води платники Дніпропетровщини сплатили до держбюджету понад 45,5 млн грн рентної плати

Протягом січня – травня 2023 року платниками Дніпропетровщини спрямовано до державного бюджету понад 45,5 млн грн рентної плати за спеціальне використання води. У порівнянні з минулорічним показником надходження збільшились на понад 5 млн грн, або на 12,5 відсотків.

Нагадуємо, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

- первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

- суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Дохід отримано при участі в азартній грі у казино в мережі Інтернет: що з ПДФО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Правові засади здійснення державного регулювання господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні визначено Законом України від 14 липня 2020 року № 768-IX «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (далі – Закон № 768).

Відповідно до ст. 1 Закону № 768 виграш (приз) – це кошти, майно, майнові права, що підлягають виплаті (видачі) гравцю у разі його виграшу в азартну гру відповідно до оприлюднених правил проведення такої азартної гри.

Ставка – це грошові кошти або ігровий замінник гривні, що передаються гравцем організатору азартної гри, є умовою участі в азартній грі та, виходячи з розміру якої відповідно до правил такої азартної гри, визначається розмір виграшу (призу).

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Податковим кодексом України (далі – Кодекс) (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Доходом з джерелом його походження з України є будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі у вигляді виграшів, призів (п.п. «е»
п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, відповідно до п.п. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку є фізичні особи – резиденти.

Згідно з п.п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються доходи у вигляді виграшів, призів (п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Порядок оподаткування виграшів та призів визначено п. 170.6 ст. 170 Кодексу, відповідно до п.п. 170.6.1 якого податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).

Згідно з п.п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 Кодексу податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені Кодексом для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Податкові агенти – оператори лотереї у податковому розрахунку, подання якого передбачено підпунктом «б» п. 176.2 ст. 176 Кодексу, відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу – платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

Крім того, оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюється у загальному порядку, встановленому цим Кодексом для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною в абзаці першому п. 167.1 ст. 167 Кодексу (п.п. 170.6.3 п. 170.6 ст. 170 Кодексу).

Під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею або в інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв'язку з отриманням такого доходу (п.п. 170.6.4 п. 170.6 ст. 170 Кодексу).

Доходи, зазначені у п. 170.6 ст. 170 Кодексу, остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок (п.п. 170.6.5 п. 170.6 ст. 170 Кодексу).

Крім того, вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб і військового збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу.

Враховуючи зазначене, дохід у вигляді виграшу (призу) гравця в азартну гру казино в мережі Інтернет оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах, тобто об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором є однаковим для кожного з платежів.

Також, відповідно до підпункту 20.1.9 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю.

Крім того зазначаємо, що згідно з підпунктом 20.1.48 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право відкрито застосовувати технічні прилади і технічні засоби, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засоби фото- і кінозйомки, відеозапису; відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію (фото, відео-, звукозапис) під час проведення перевірок.

За яких умов проводяться документальні позапланові перевірки під час дії воєнного стану?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що підпунктом 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України визначено: документальні позапланові перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності під час проведення перевірок безпечного:

- доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування такими платниками податків;

- доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

- проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Майже 223,7 млн грн податку на прибуток підприємств надійшло протягом п’яти місяців до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

З початку 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло майже 223,7 млн грн податку на прибуток підприємств. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя, надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 70,3 млн грн, або майже на 46 відсотків.

Керівник податкової служби Дніпропетровщини нагадала, що відповідно до пункту 135.2 статті 135 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) базою оподаткування операцій резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними цим пунктом та підпунктом 141.9 прим. 1.3 пункту 141.9 прим. 1 статті 141 Кодексу. У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни. Така база оподаткування операцій резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах визначається виходячи з вартості операції без зменшення на суму утриманого податку на доходи нерезидента.

Дякуємо за сумлінне ставлення до податкових обов’язків!

Податкові відомства України та Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії продовжують співпрацю з обміну успішними практиками

ДПС незмінно продовжує свою роботу над досягненням стратегічних цілей розвитку Служби – удосконаленням адміністрування податків, зборів, платежів та розбудовою ДПС, як сервісної служби європейського зразка з високим рівнем довіри у суспільстві.

Британські колеги підтримують ДПС у реалізації її стратегічних завдань та європейського курсу України. З метою закріплення досягнутих результатів співпраці та засвідчення відданості її майбутнього розвитку між відомствами України та Сполученого Королівства 13 червня 2023 року підписано Меморандум про взаємодію між Державною податковою службою України і Податковою та митною службою Його Величності Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії на три роки.

Сьогодні відбулася чергова онлайн-зустріч з обміну досвідом та передовими практиками представників Сполученого Королівства з українськими податківцями. В ході заходу було презентовано Корпоративну модель комплаєнсу (дотримання податкового законодавства) у розрізі великих платників, процеси аналізу бізнес-ризиків та формування довіри платників до податкової служби. Адже, як зазначають колеги з податкової служби Сполученого Королівства, саме  довіра платників до служби є найкращим стимулом добровільного дотримання податкового законодавства.

Як завжди вивчення практичних аспектів роботи колег з європейських країн – це шлях до ефективного податкового адміністрування, що є ключовим аспектом для розвитку держави та є критично важливим для країни в умовах війни.

Представники ДПС долучилися до воркшопу щодо застосування стандартів звітності CRS

Про питання застосування Загального стандарту звітності CRS говорили сьогодні представники Міністерства фінансів України, ДПС, експерти Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей та проєкту EU4PFM під час воркшопу для фінансових агентів та професійних бізнес-асоціацій.

Як відзначив в. о. заступника Голови ДПС Євгеній Сокур, проведення такого навчального заходу є корисним і для фінансових установ, і для ДПС, оскільки сьогодні всім учасникам процесу впровадження автоматичного обміну інформацією за стандартами CRS важливо бути на одній хвилі. Це допоможе більш якісно звітувати і виконувати зобовʼязання у рамках багатосторонньої угоди.

«Дякую експертам Глобального форуму Організації економічного співробітництва та розвитку за обʼєднання стейкхолдерів процесу для розуміння і впровадження кращих практик CRS. З нашої сторони сьогодні вже прийнято відповідне законодавство, на стадії фінального узгодження підзаконні акти, врегульовуються технічні моменти для забезпечення дійсно автоматичного обміну інформацією з країнами – партнерами. Більше того, ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб до кінця року пройти оцінювання готовності системи інформаційної безпеки для запровадження такого обміну», – зазначив Євгеній Сокур.

Учасники заходу відзначили  важливість застосування CRS як одного з найбільш ефективних стандартів у світі, який використовується для боротьби з ухиленням від сплати податків. Обмін інформацією між податковими органами посилює співпрацю між країнами для запобігання виведенню коштів за кордон, сприяє розвитку аналітичної спроможності податкових органів та розширеному доступу до інформації.

Під час заходу спікери поінформували про базові правила застосування CRS, розʼяснили, як здійснюється автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, основні його елементи, що таке підзвітні фінансові  установи та які їх обовʼязки.

Акцентувалася увага і на фінансових рахунках, зокрема, детально пояснювалося, що таке підзвітні та виключені рахунки, особливості їх подання тощо.

Триватиме воркшоп два дні. Завтра учасники розглядатимуть правила проведення належної комплексної перевірки (due diligence), обговорюватимуть, яка інформація підлягає звітуванню та обміну, також розглянуть питання підтвердження застосування заходів належної комплексної перевірки.

Уточнення податкових зобов'язань з екологічного податку (частина ІІІ)

Відеоматеріал знаходиться за посиланням

/ https://dp.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/9547.html

Застосування платником податків резервного РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним: на що потрібно звернути увагу!

Державна податкова служба інформує, що відповідно до статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зокрема, зобов'язані:

проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (пункт 1 статті 3 Закону № 265).

Відповідно до статті 5 Закону № 265 на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Порядок реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.07.2016 № 918/29048 (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 20 глави 2 розділу ІІ Порядку реєстрація резервного РРО проводиться в такому самому порядку, як і реєстрація основного РРО.

Відповідно до статті 15 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 481) роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин), тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

У заяві про видачу ліцензії та у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним суб'єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Враховуючи викладене, суб’єкт господарювання при роздрібній торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може використовувати резервний РРО на період виходу з ладу основного РРО.

Водночас, оскільки у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним суб’єктом господарювання вказується перелік РРО, то у разі застосування резервного РР такому суб’єкту необхідно подати заяву до відповідного контролюючого органу на переоформлення відповідної ліцензії із зазначенням реквізитів резервного РРО (модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення).

Термін, в який має бути повернута платнику податку сума ПДФО внаслідок застосування права на податкову знижку

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що відповідно до п. 179.8 ст.179 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сума, що має бути повернута платнику податку на доходи фізичних осіб, зараховується на його рахунок, відкритий у банку або небанківському надавачу платіжних послуг, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації про майновий стан і доходи.

Водночас, згідно з п. 102.9 ст. 102 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану що вводиться в Україні зупиняється перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених ПКУ.

При цьому згідно з п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Фізична особа згідно договору про довічне утримання отримує щомісячно грошове утримання: чи подається декларація про майновий стан і доходи?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що статтею 744 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі – ЦКУ) встановлено, що за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Обсяги обов’язків набувача встановлюються за згодою сторін у договорі.

У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача (п. 1 ст. 749 ЦКУ).

З наведених законодавчих норм випливає, що при укладанні договору довічного утримання (догляду) відчужувач одержує дохід у вигляді вартості матеріального забезпечення та послуг з догляду (опікування), визначених у договорі.

Відповідно до п.п. «є» п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), дохід з джерелом його походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно у вигляді, зокрема, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов цивільно-правового договору.

Фізична особа, як резидент так і нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження з України є платником податку на доходи фізичних осіб (п.п. 164.1.1 та п.п. 164.1.2 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Таким чином, при отриманні від фізичної особи доходу у вигляді вартості матеріального забезпечення та послуг з догляду (опікування), визначених у договорі довічного утримання, відчужувач зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Отже, якщо платником податку – фізичною особою виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані у поданій податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), для реалізації права на податкову знижку, то він може подати Декларацію з типом «Нова звітна» за 2022 рік до 31 грудня 2023 року включно, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

Чи має право платник ПДФО – фізична особа подати нову податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) для реалізації свого права на податкову знижку, якщо виявлені (уточнені) документально підтверджені суми, що не були враховані у пода

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п.п. 166.1.1 п. 166.1 ст. 166 Податкового кодексу (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).

Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи фізичній особі, яка отримала доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування протягом звітного року та при нотаріальному посвідчені договорів був сплачений ПДФО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до абзацу четвертого п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язок платника податку щодо подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу ІV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб відповідно до розділу ІV ПКУ.

До уваги громадян, які бажають скористатися правом на податкову знижку!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що громадяни мають право скористатися правом на податкову знижку за 2022 рік по 31 грудня 2023 (включно).

Підпунктом «в» п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», із змінами і доповненнями.

Підпунктом 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ визначено, що фізична особа, яка бажає скористатись правом на отримання податкової знижки, повинна разом з Декларацією подати копії наступних документів:

- паспорта;

- довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку;

- документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо);

- документа, що підтверджує першу ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї;

- довідки про заробітну плату, отриману протягом звітного року;

- договорів, в якому зазначено надавача послуг, їх отримувача, вартість таких послуг і строк надання.

Звертаємо увагу, що згідно з п. п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ у разі, якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в Декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

При цьому, п.п. «в» п. 176.2 ст. 176 ПКУ передбачено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Визначення інвестиційного прибутку платника податків від продажу акцій, які попередньо були придбані за рахунок векселя

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що оподаткування інвестиційного прибутку від продажу акцій, незалежно від форми розрахунку при їх придбанні, регламентується п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), згідно з яким інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку на доходи фізичних осіб від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 – 170.2.6 п. 170.2 ст. 170 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Фізичні особи спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровщини понад 60,6 млн грн податку на нерухоме майно

З початку 2023 року фізичними особами – платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, понад 60,6 млн гривень. Порівняно з 2022 роком (січень – травень) надходження збільшились на понад 49,5 млн грн, або майже на 447 відсотків.

Нагадуємо, що відповідно до п.п. 69.22 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України фізичні особи не нараховують та не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зокрема, за об’єкти нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, а саме: за 2021 та 2022 роки – за об’єкти житлової нерухомості; з 01 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року – за об’єкти нежитлової нерухомості; у 2023 році – з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території.

Дякуємо за сумлінне ставлення до сплати податків!

Внесено зміни до Положення про Державну податкову службу України

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що 16.06.2023 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13 червня 2023 року № 598 «Про внесення змін до Положення про Державну податкову службу України» (далі – Постанова № 598).

Постановою № 598 внесено зміни до положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227, зокрема розширено перелік основних завдань ДПС.

Постанову № 598 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» 16.06.2023 № 120.
З Постановою № 598 можливо ознайомитись на єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України «Урядовий портал» за посиланням 

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-polozhennia-pro-derzhavnu-podatkovu-sluzhbu-ukrainy-i130623-598

Майже 4 млрд грн ПДФО – внесок платників Дніпропетровщини до державного бюджету з початку року

У січні – травні 2023 року до загального фонду державного бюджету платники Дніпропетровської області спрямували майже 4 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Сума надходжень збільшилась у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 884 млн грн, або на 28,7 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя.

Наталя Федаш висловила вдячність платникам за своєчасну сплату податкових зобов’язань, за підтримку економічного фронту країни.

Очільниця податкової служби Дніпропетровщини нагадала, що п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено порядок оподаткування виграшів та призів. Відповідно до п.п. 170.6.1 п. 170.6 ст. 170 ПКУ податковим агентом платника ПДФО під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату). Дохід у вигляді виграшу (призу) гравця в азартну гру казино в мережі Інтернет оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, тобто об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором є однаковим для кожного з платежів.

Інформаційне обслуговування платника – в пріоритеті

Модернізований Контакт-центр ДПС відвідали очільниця Служби Тетяна Кірієнко, Голова операційного відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксавʼє Камю та представники проєкту EU4PFM.

Надання максимальної кількості послуг, у різних форматах, зручних для платників – у фокусі уваги ДПС. Особливо це важливо сьогодні, в час глобальних викликів, коли від дієвої та оперативної комунікації залежить виконання платниками податкових зобов’язань. 

 «Для нас дуже важливо, щоб платники могли отримати якісні консультації вчасно. Адже з самого початку війни ми сконцентрували свою роботу на налагодженні безперебійної комунікації з платниками і їх підтримки, розуміючи всі виклики, коли питання наповнення бюджету є не просто питанням виживання країни, а й забезпеченням її обороноздатності, фінансовою підтримкою Збройних Сил України. З оновленим апаратним та програмним комплексом Контакт-центру це буде робити легше та швидше. Вдячні міжнародним експертам, які ділилися своїм досвідом, а також національним експертам, які допомагали впроваджувати зміни», – наголосила Тетяна Кірієнко.

За її словами, ДПС вже реалізовано багато гарних проєктів за підтримки EU4PFM. І масштабне оновлення Контакт-центру ДПС є одним з успішно реалізованих таких кейсів податкової служби. Для цього використано сучасне обладнання, найкращі рішення в програмному забезпеченні та організації надання послуг.

 Модернізація обладнання та програмного забезпечення, розгортання сучасних сервісів дозволили застосування нових інструментів та можливостей, збереження історії звернень платника, забезпечили зменшення кількості перенаправлених та втрачених дзвінків. Такі зміни вже дозволили вдвічі скоротити час на маршрутизацію дзвінка та пришвидшити обробку запитів.

 Ксавʼє Камю в ході зустрічі також наголосив, що надання ефективної  підтримки платникам податків має життєво важливе значення для забезпечення ефективного збору доходів державою, а отже, для фінансування оборони та відбудови країни. Він зазначив, що ЄС радий підтримати ДПС у впровадженні сучасної концепції Контакт-центру, включаючи придбання сучасного ІТ-обладнання. Ця ініціатива та успішна співпраця з податковою службою є ключовим внеском у досягненні поставлених цілей.

Щодо ставок основних податків в Україні порівняно зі ставками податків в країнах ЄС

До основних бюджетоутворюючих платежів, які контролюються ДПС України, найбільшу питому вагу у 2022 році в надходженнях до загального фонду державного бюджету становлять податок на додану вартість (30,8 %), податок та збір на доходи фізичних осіб (21,4 %), податок на прибуток (16,9 %).

Наводимо ставки зазначених податків в Україні та в країнах ЄС*. За результатами порівняння встановлено, що в цілому Україна має середньоєвропейський рівень оподаткування (при таких ставках: ПДВ – 20 % (загальна), податок та збір на доходи фізичних осіб – 18 %, податок на прибуток – 18 %):

Країна

ПДВ
(VAT)

Податок на прибуток (юридичні особи)

Податок на доходи фізичних осіб
Personal income tax
(річний дохід)

1

Угорщина

27%

9% - 19%

15% - 40%

2

Данія

25%

22%

до DKK 549 900 - 8%,
від DKK 549 901 до DKK 849 000 - 22%,
понад DKK 849 000 - 52,06%

3

Греція

24%

22%

до €10 000 - 9%,
від €10 001 до €30 000 - 22%,
понад €30 000 - 28%

4

Польща

23%

19%

до €26 146,6391 - 12%,
понад €26 146,6391 - 35%

5

Ірландія

23%

12.5%

До €40 000 - 20%,
понад €40 000 - 40%
Універсальний соціальний збір (Universal Social Charge)
До €12 012 - 0,5%,
від €12 012 до €22 920 - 2%,
від €22 921 до €70 044 - 4,5%,
понад €70 045 - 8%

6

Португалія

23%

21%
додатково
Central government surcharge 9 %
Regional government surcharge Local government surcharge 1.5 %
Комбінована ставка (all-in rate)

31.5 %

до €7 479 - 14,5%,
від €7 479 до €11 284 - 21%,
від €11 284 до €15 992 - 26,5%,
від €15 992 до €20 700 - 28,5%,
від €20 700 до €26 335 - 35%,
від €26 335 до €38 632 - 37%,
від €38 632 до €50 483 - 43,5%,
від €50 483 до €78834 - 45%,
понад €78 834 - 48%

7

Італія

22%

24%

до €15 000 - 23%,
від €15 001 до €28 000 - 25%,
від €28 001 до €50 000 - 35%,
понад €50 001 - 43%

8

Іспанія

21%

25%

До €12 450 - 9,5%,
від €12 450 до €20 200 - 12%,
від €20 200 до €35 200 - 15%,
від €25 200 до €60 000 - 18,5%,
від €60 000 до €300 000 - 22,5%
понад €30 000 - 24,5%
для нерезидентів 24%

9

Латвія

21%

20%

до €20 004 - 20%,
від €20 004 до €78 100 - 23%,
понад €78 100 - 31%

10

Литва

21%

15%

до €101 094 - 20%,
понад €101 094 - 32%

11

Бельгія

21%

25%

до €15 200 - 25%,
від €15 200,01 до €26 830 - 40%,
від €26 830,01 до €46 440 - 45%,
понад €46 440,01 - 50%

12

Нідерланди

21%

25,80%

до €37 149 - 9,28%,
від €37 149 до €73 031 - 36,93%,
понад €73 031 - 49,5%

13

Чехія

21%

19%

до €77 989,8461 - 15%,
понад €77 989,8461 - 23%

14

Франція

20%

28%
Minimum annual corporation tax 3.3 %

до €10 777 - 0%,
від €10 777 до €27 478 - 11%,
від €27 478 до €78 570 - 30%,
від €78 570 до €168 994 - 41%,
понад €168 994 - 45%

15

Словачина

20%

21%

19%

16

Естонія

20%

20%

20%

17

Австрія

20%

24%

до €11 000 - 0%,
від €11 001 до €18 000 - 20%,
від €18 001 до €31 000 - 32,5%,
від €31 001 до €60 000 - 42%,
від  €60 001 до €90 000 - 48%,
від €90 001 до €1 000 000 - 50%,
понад  €1 000 000 - 55%

18

Болгарія

20%

10%

до €6 000 - 10%,
понад €6 000 - 15%

19

Німеччина

19%

15%
додатково
Central government surcharge 0.825 %
Regional government surcharge
Local government surcharge 14.116 %
комбінована ставка (all-in rate) 29.941 %

до €9 408 - 0%,
від €9 409 до €57 051 - 14%,
від €57 052 до €270 500 - 42%,
понад €270 500 - 45%

20

Румунія

19%

16%

до RON 28 790 - 10%,
від RON 28 791 до RON 171 000 - 16%, понад RON 171 001 - 25%

* Вибірка щодо поточних ставок податків у країнах Європи підготовлена за результатом аналізу інформації з відкритих джерел, зокрема вебпорталу Європейської Комісії (https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/advSearchForm.html?taxType=EDU_ENERGY) станом на березень 2023 року.

ДПС долучилася до презентації нової навчальної програми «Міжнародне оподаткування» на базі Державного податкового університету

Сучасні виклики потребують аналогічних рішень, тож даний магістерський освітньо-професійний напрям запроваджений для студентів, які бажають розвиватися в галузі обліку та аудиту. Він орієнтований на здобуття знань та навичок, необхідних для розуміння складностей міжнародного оподаткування та розвитку стратегій управління оподаткуванням у глобальному контексті.

Студенти, які оберуть цю програму, отримають можливість вивчати теоретичні та практичні аспекти міжнародного оподаткування. А в подальшому бажаючі також матимуть перспективу здобути досвід роботи з реальними кейсами та проєктами в органах ДПС.   

Представниця ДПС – директор Департаменту трансфертного ціноутворення Катерина Риженкова, яка безпосередньо здійснює керівництво напрямом міжнародного оподаткування, зазначила: «ДПС, за необхідності, може долучатися  до навчальної програми, зокрема, шляхом проведення лекційних занять провідними експертами ДПС у галузі міжнародного оподаткування».

Впевнені, що програма «Міжнародне оподаткування» стане цінним доповненням до освіти студентів-податківців та допоможе їм знайти роботу в галузі обліку та оподаткування, яка є дуже важливою в умовах глобалізації економіки.

Усім бажаючим радимо приєднатися до програми та згодом долучитися до команди професіоналів ДПС.

Незадекларована праця не підтримує ЗСУ!

На початок 2022 року близько 3 млн працівників працювали без оформлення трудових відносин. За умови виплати заробітної плати хоча б на рівні мінімальної – це майже 100 мільярдів гривень податків та зборів на рік, які можуть бути направлені на захист нашої держави.

Пам’ятайте! Україна бореться з окупантами не лише зброєю, а й своєю працею, яка має бути задекларованою!

Той, хто уникає сплати податків, – не підтримує наших захисників!

Резидент Дія Сіті – платник податку на прибуток підприємств на загальних підставах отримав майно у платника єдиного податку: коригування фінансового результату

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.

Відповідно до п.п. 141.10.3 п. 141.10 ст. 141 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) юридична особа, яка внесена до реєстру Дія Сіті, але не подала заяву про перехід на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах вважається резидентом Дія Сіті – платником податку на загальних підставах.

Підпунктом 140.5.17 п. 140.5 ст. 140 ПКУ встановлено, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму вартості майна, робіт, послуг (крім роялті), придбаного (придбаних) резидентом Дія Сіті – платником податку на прибуток підприємств на загальних підставах у платників єдиного податку протягом податкового (звітного) року, в розмірі, що перевищує 20 відс. суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період. При цьому до витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включаються витрати, пов’язані з операційною, фінансовою та інвестиційною діяльністю.

За який період вперше подається податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів за новою формою?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2022 № 402 «Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів» зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2022 № 445 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 402» (далі – Накази № 402, № 445) затверджено нову форму Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – Декларація).

Основні зміни, що містяться у новій формі Декларації:

- на забезпечення виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» нова форма Декларації передбачає можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 2 додатка до Декларації);

- відповідно до положень п.п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України для забезпечення можливості надання Декларації за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, що не співпадає з квартальними термінами подання податкової звітності, у Декларації передбачена відмітка про ліквідацію/реорганізацію платника збору.

Нова форма Декларації застосовується з 01.04.2023 та вперше подається за звітний період – І квартал 2023 року.

Сільськогосподарські товаровиробники спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровщини майже 305 млн грн єдиного податку

З початку 2023 року сільськогосподарські товаровиробники поповнили місцеві бюджети Дніпропетровської області єдиним податком на суму майже 305 млн гривень. Надходження збільшились у порівнянні з січнем – травнем 2022 року майже на 211 млн грн, або на 224,8 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Наталя Федаш звернула увагу, що для цілей справляння єдиного податку четвертої групи у 2022 році наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004 (далі – наказ № 309) застосовується у частині наявності певної території у Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом № 309 у чинній редакції (зі змінами). Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації не враховуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації у 2023 році визначаються відповідно до даних Переліку територій, затвердженого наказом № 309 у чинній редакції (зі змінами).

За видобування кам’яного вугілля платники Дніпропетровщини спрямували до держбюджету майже 116 млн грн рентної плати

Протягом січня – травня 2023 року платниками Дніпропетровської області за видобування кам’яного вугілля направлено до держбюджету майже 116 млн грн рентної плати. Сума надходжень виросла порівняно з аналогічним періодом 2022 року на понад 18 млн грн, або на 18,5 відсотків.

Нагадуємо, що 30 червня 2023 року – останній день сплати, зокрема рентної плати за користування надрами за травень 2023 року.

Про податкові пільги з ПДВ, які поширюються на підприємства, що займаються благодійною діяльністю і спонсорством

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до п.п. 197.1.15 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

На товари, які надходять як благодійна допомога від вітчизняних благодійників за цілями, визначеними ст. 3 Закону України від 05 липня 2012 № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» із змінами (далі – Закон № 5073), поширюються правила маркування.

Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Під час маркування товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника.

Товари маркуються таким чином, щоб під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Товари благодійної допомоги маркуються благодійниками, які надають таку допомогу.

Контроль за виконанням правил маркування здійснюють місцеві органи виконавчої влади та контролюючі органи.

Благодійна допомога може надаватися у вигляді товарів, робіт, послуг, призначених для використання юридичними особами - її набувачами з метою провадження діяльності за цілями, передбаченими ст. 3 Закону № 5073.

Після отримання від благодійника пропозиції щодо надання благодійної допомоги у вигляді товарів, її видів, розмірів тощо юридична особа – набувач благодійної допомоги:

визначає з урахуванням рекомендацій відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування коло осіб, яким вона надаватиметься;

повідомляє благодійника про намір прийняти запропоновану благодійну допомогу.

Юридичні особи – набувачі благодійної допомоги ведуть бухгалтерський та оперативний облік надходження, зберігання, розподілу та використання благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг, а також звітність за встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики, формою, яку надсилають контролюючим органам. 

Для бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з благодійною допомогою, юридичні особи – набувачі благодійної допомоги користуються планом рахунків та інструкцією, що діють в Україні. 

Юридичні особи – набувачі благодійної допомоги самостійно визначають порядок аналітичного обліку операцій, пов’язаних з благодійною допомогою, відкривають відповідні рахунки. 

Юридичні особи – набувачі благодійної допомоги у своїй річній фінансовій звітності відображають: 

- у бухгалтерському балансі – окремо кошти (товари, роботи, послуги), отримані як благодійна допомога; 

- у звіті про прибутки та збитки – окремо вартісну величину отриманої благодійної допомоги. 

У додатку (коментарі) до річного звіту робляться необхідні пояснення щодо зазначених показників діяльності, пов’язаної з благодійною допомогою.

Контроль за отриманням, зберіганням, розподілом благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг здійснюють місцеві органи виконавчої влади, а за їх цільовим використанням – місцеві органи виконавчої влади та контролюючі органи. 

Отримані з метою надання благодійної допомоги марковані товари, які поставляються за кошти чи інші види компенсації, та/або виручка, отримана за таке постачання, підлягають вилученню в недобросовісного продавця і конфіскуються в дохід держави в установленому порядку.

Не підлягають звільненню від оподаткування операції з надання благодійної допомоги у вигляді зазначених у розд. VI ПКУ підакцизних товарів, цінних паперів (крім наданих ендавментів, зазначених у розд. IV ПКУ), нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в господарській діяльності.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Право на податкову знижку»

У  Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Право на податкову знижку». 

На запитання платників податків відповідала завідувач сектору адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  Коваленко Мирослава.  

Питання 1: Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи переноситься право на нарахування податкової знижки на наступні податкові роки?

Відповідь: Доброго дня! Ні, не переноситься. Відповідно до пп. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Питання 2: Добрий день! В мене таке питання: я отримав спадщину від нерезидента. Скажіть, будь ласка, яким чином оподатковується вартість спадщини (подарунку) у такому випадку?

Відповідь: Доброго дня! Відповідно до п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 Податкового кодексу України вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167 Податкового кодексу України, а саме 18%.

Отже, вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Питання 3: Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, який документ повинна надати контролюючому органу фізична особа – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки сплачувались за межами України? 

Відповідь: Доброго дня! Пунктом 13.4 ст. 13 Податкового кодексу України  встановлено, що суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими Податковим кодексом України. 

Відповідно до п. 13.5 ст. 13 Податкового кодексу України  для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

Питання 4: Добрий день! Хочу задати питання, який термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати сум податкових зобов’язань за 2022 рік?

Відповідь: Добрий день! Громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2022 рік  до 1 травня 2023 року.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть подати декларацію протягом всього 2023 року.

Що стосується терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, то фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2023 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до  10 травня 2023 року.

Податкові відомства України та Франції продовжують співпрацю з обміну успішними практиками

Роботу ДПС під час війни, заходи з кібербезпеки та кризового управління податкової служби презентувала цього разу очільниця ДПС у рамках співпраці з французькими колегами. Це вже не перша зустріч з представниками Франції. Ця онлайн-презентація була проведена на прохання Генерального директора Головного управління державних фінансів Французької Республіки Жерома Фурнеля. Адже європейці вважають надзвичайно корисним український досвід ефективної роботи державного органу в кризових умовах. Про позитивні практики у функціонуванні ДПС під час воєнного стану, розвиток Служби, незважаючи на виклики сьогодення, та стабільність в роботі послухали також близько 200 представників регіональних підрозділів податкового відомства Франції.

 «Податкова система є однією з ключових складових економіки країни. Проблеми у цій сфері потребують швидкого врегулювання, оскільки в іншому разі вони сповільнюють розвиток держави та порушують економічну спроможність. Тож, незважаючи на складну ситуацію, гострі питання, які постали, та стресові умови роботи, ДПС продовжує не тільки виконувати визначені завдання, а й реформується та розвивається», – зазначила в. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко.

Під час заходу також були презентовані реформи, успішно реалізовані проєкти, напрями цифровізації, кейси з комунікації з платниками податків, впроваджені з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України. Це вчергове підтверджує, що єдність, сила та підтримка партнерів дозволяє не тільки долати ворога на фронті, тримати тил, але й розвиватися та вдосконалюватися.

У ході зустрічі сторони також ще раз підкреслили важливість продовження співпраці у визначених раніше сферах.

Інформуємо щодо забезпечення можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів

На адресу Державної податкової служби України надходять скарги громадян щодо незабезпеченння продавцями товарів можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

ДПС нагадує платникам податків про визначені постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова) вимоги до порядку здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів.

Так, з 01 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови) повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.

Вимоги пункту 1 Постанови не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій (пункт 2 Постанови).

Відповідно до статті 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х (із змінами) порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою вищевказаної статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Одночасно звертаємо увагу громадян на можливість інформувати ДПС на чат-бот ДПС «StopViolationBot» в месенджері Telegram про факти відмови у розрахунку банківською карткою.

Вся інформація, яка надходить через чат-бот, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

Представники ДПС взяли участь у семінарі з практичного застосування рішень Суду справедливості ЄС у податкових спорах

Відбувся семінар з практичного застосування рішень Суду справедливості ЄС у податкових спорах.

Під час проведення заходу учасники ознайомились з таким:

1. Рішення Суду справедливості ЄС є остаточним і оскарженню не підлягає, а також не виконання умов рішень є підставою для притягнення до відповідальності, тобто як наслідок мають вищу юридичну силу.

2. Рішення Суду справедливості ЄС носять характер (пов’язаних рішень), тобто мають прецедентний характер, а в разі якщо суд вважає за необхідне відступити від попередньо сформованої позиції існує окрема процедура винесення таких рішень.

Воркшоп відбувся за підтримки EU4PFM та спрямований допомогти податківцям застосовувати набутий досвід на практиці в рамках підготовки України до вступу в ЄС.

З 01.07.2023 – платникам необхідно використовувати виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу»!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) звертає увагу, що з метою спрощення процедури заповнення платниками платіжної інструкції Міністерством фінансів України затверджено наказ від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (набрав чинності з 01 квітня 2023 року).

Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Отже, платники податків поле «Призначення платежу» заповнюють за прикладами, наведеними у Порядку № 148.

Водночас, для платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу» (наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666 втрачає чинність 01 липня 2023 року).

Які товари належать до підакцизних?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з пунктом 215.1 статті 215 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до підакцизних товарів належать:

- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);

- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

- рідини, що використовуються в електронних сигаретах;

- пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 ст. 215 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД);

- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

- електрична енергія.

Де розміщені реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) інформує, що своєчасне доведення платникам податків реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих Державною казначейською службою України, відбувається шляхом їх розміщення в Центрах обслуговування платників, на офіційному вебпорталі відповідного територіального органу ДПС або на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Одночасно, за принципами, визначеними п. 42 прим. 1.1 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) функціонує Електронний кабінет, який забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, автоматизованого визначення рахунків для сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) на поточну дату конкретного платника податків.

Визначення поняття «оприбуткування готівки» згідно з нормами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до п.п. 2 п. 58 розд. VI Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 148), готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися. Порядок оприбуткування готівки в касах, у тому числі і під час розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) (або розрахункових книжок (далі – РК)), визначений п. 11 розд. II Положення № 148.

Підпунктом 18 п. 3 розд. I Положення № 148 визначено, що оприбуткування готівки – це проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/фіскальному звітному чеку/електронному фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції.

Згідно з абзацом другим п. 11 розд. ІІ Положення № 148 оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками/електронними фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (Книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) – у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії)). Установа/підприємство визначає місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі (абзац третій п. 11 розд. ІІ Положення № 148).

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням програмних РРО (далі – ПРРО) без ведення касової книги, є забезпечення щоденного створення засобами ПРРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених ПРРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера (абзац четвертий п. 11 розд. ІІ Положення № 148).

Оприбуткуванням готівки в касах суб’єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням КОРО без застосування РРО, є занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО (абзац п’ятий п. 11 розд. ІІ Положення № 148).

Оприбуткування та облік фізичними особами – підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат/у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ (абзац шостий п. 11 розд. ІІ Положення № 148).

Пунктом 12 розд. ІІ Положення № 148 визначено, що установа/підприємство на підставі Положення № 148 зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку). Для відокремлених підрозділів установи/підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами установи/підприємства. Розроблений порядок повинен відповідати вимогам Положення № 148 та не суперечити законодавству України.

Згідно з п. 13 розд. ІІ Положення № 148 підприємства та фізичні особи – підприємці, яким Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями надано право проводити розрахунки готівкою із споживачами без використання РРО з використанням відповідних КОРО і специфіка функціонування яких унеможливлює оформлення ними кожної операції касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів; білетів державних лотерей; квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів), оприбутковують готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК.

Суми готівки, що оприбутковуються, повинні відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.

Які особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг платниками ПДВ – резидентами Дія Сіті?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. 197.1.33 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування операції з постачання резидентами Дія Сіті шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Інтернет, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, освітніх послуг у галузі інформаційних технологій, у тому числі послуг з надання вищої, фахової ебпорталі та професійно-технічної освіти за такими спеціальностями, як комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, кібербезпека, наука про дані, а також послуг з надання інших видів освіти, а саме: навчання комп’ютерній грамоті (цифровій грамотності), що включає послуги з навчання цифровій грамотності, розробленню, модифікації, тестуванню та технічній підтримці програмного забезпечення, у тому числі комп’ютерних ігор, навчання бізнес-аналізу (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки програмного забезпечення), побудові графічних інтерфейсів, організації процесів з контролю якості, системному адмініструванню, проектному менеджменту, розробленню документації (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки програмного забезпечення).

Подання інформації про податкову адресу (місце проживання)

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Відповідно до пункту 63.1 статті 63 розділу ІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Дані про місце проживання фізичних осіб є обов’язковими і мають суттєве значення для реєстрації та обліку платників податків, оскільки відповідно до статті 45 Кодексу податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Відповідно до пункту 70.2 статті 70 Кодексу інформація про місце проживання особи вказується платником при заповненні Облікової картки фізичної особи – платника податків або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) на момент реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків або в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Також, відповідно пункту 70.7 статті 70 Кодексу фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну своїх даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (у т.ч. про зміну місця проживання) протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви.

Порядок реєстрації / внесення змін до Державного реєстру визначено Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 25.10.2017 за № 1306/31174 (із змінами).

Спеціальне використання води: місцеві бюджети Дніпропетровщини з початку року поповнились рентною платою майже                        на 60 млн гривень

У січні – травні 2023 року надходження рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) від платників Дніпропетровської області до місцевих бюджетів склали майже 60 млн грн, що порівняно з відповідним періодом 2022 року на понад 19,4 млн грн, або майже на 48 відсотків більше.

Дякуємо платникам за підтримку економічного фронту!

Нагадуємо, що базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу. Податкові декларації з рентної плати подаються платниками до контролюючих органів протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу за місцем податкової реєстрації згідно з п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 Податкового кодексу України. 

Сума податкових зобов’язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) квартал, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Майже 22,2 млн грн частини чистого прибутку отримав держбюджет від платників Дніпропетровщини

Протягом п’яти місяців поточного року платники Дніпропетровської області спрямували до держбюджету майже 22,2 млн грн частини чистого прибутку. Надходження збільшились у порівнянні з минулорічним показником майже на 14,5 млн грн, або на 187,8 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш. 

Очільниця податкової служби Дніпропетровщини нагадала, що зобов’язання зі сплати частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку є грошовим зобов’язанням платника.

На контролюючі органи покладено обов’язок здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати до бюджету:

- частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є державна та/або комунальна власність;

- дивідендів на державну частку господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарськими товариствами, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави у яких становить 100 відсотків.

 

Відбулась робоча зустріч керівництва податкової служби Дніпропетровщини та Дніпропетровської дирекції АТ «Укрпошта»

Співпраця податкової служби області з Дніпропетровською дирекцією АТ «Укрпошта» (далі - Укрпошта) щодо підвищення ефективності логістичних процесів, такою стала тема зустрічі очільниці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталі з директором Дніпропетровської дирекції АТ «Укрпошта» Ізотовим Антоном.

Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання, зокрема пов’язані із запровадженням з 1 липня 2023 року програмного забезпечення Укрпоштою.

У ході спілкування представники обох організацій дійшли згоди по кожному детально проаналізованому питанню.

На завершення заходу учасники зустрічі домовились про продовження співпраці та поглиблення взаємодії задля здійснення функцій, які на них покладає держава.

Керівництво податкової служби Дніпропетровщини прийняло участь у засіданні міжвідомчих робочих груп

Днями у Дніпропетровській обласній прокуратурі відбулося засідання міжвідомчих робочих груп контролюючих і правоохоронних органів щодо протидії правопорушенням, пов’язаним із незаконним обігом підакцизних товарів, та злочинам, що вчиняються на ринку зерна, за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Терханова Федора та інших представників податкової служби області.

Під час заходу розглянуті питання щодо активізації боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції та зерна, звернуто увагу на організацію належної взаємодії між відомствами, оперативний обмін інформацією про певні правопорушення, залучення до цієї роботи інших державних органів для вирішення нагальних питань в межах компетенції.

Робота податкової служби, зокрема, направлена на виявлення порушень законодавства при здійсненні діяльності з роздрібного та оптового продажу товарів підакцизної групи без реєстрації суб’єктом господарювання, без ліцензії, без марок акцизного податку або з підробленими марками акцизного податку, без реєстратора розрахункових операцій, програмного реєстратора розрахункових операцій, без зазначення коду згідно УКТ ЗЕД, продажу таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку тощо.

Контакт-центр ДПС – оновлений сервіс з максимальною ефективністю та якістю

Державна податкова служба України впевнено перетворюється на цифровий сервісний орган. Модернізований Контакт-центр ДПС – приклад успішної реалізації кейсів цифрової реформи Служби.

Технічне оснащення та покращення функціональних можливостей роботи Контакт-центру відбулося за підтримки проєкту EU4PFM та Європейського Союзу.

У фокусі – зміни підходів в обслуговуванні платників податків. Отримати податкові послуги – легко, доступно та швидко.

Відтепер:

- рівень доступу до послуги з першого звернення збільшився і постійно зростає;

- з’явилася можливість дізнатися про свою заборгованість;

- за допомогою інтерактивного голосового меню (IVR) озвучується номер у черзі та приблизний час до з’єднання;

- якщо очікування тривале, через IVR можна замовити зворотний дзвінок;

- випадки технічної відмови системи істотно зменшились.

Кваліфіковано та якісно фахівці Контакт-центру нададуть відповіді на всі питання платників податків, зорієнтують у пошуку необхідної інформації, проконсультують та допоможуть.

Контакт-центр ДПС: про податки – кваліфіковано та оперативно!

У податковій службі Дніпропетровщини триває низка воркшопів з питань податкового законодавства

Податківці Головного управління ДПС у Дніпропетровські області (далі – ГУ ДПС) продовжують роз’яснювальну діяльність стосовно норм Закону України від 11.04.2023 №3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050), що набув чинності 06 травня 2023 року.

Воркшоп – саме той формат навчального заходу, ефективність якого полягає в отриманні практичних навиків застосування податкового законодавства.

Cьогодні, 15.06.2023, проведено черговий модуль низки воркшопів, розпочатих за ініціативою в. о. начальника податкової служби області Федаш Наталі, на тему «Закон № 3050: зміни в оподаткуванні платою за землю та податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» для представників інститутів громадянського суспільства.

Податкова служба області завжди відкрита до діалогу з представниками бізнесу та громадськості, постійно вдосконалюючи та використовуючи прогресивні формати комунікації з платниками.

Декларування податку на прибуток підприємств в умовах воєнного стану – вебінар ДПС та АППУ

Декларуванню податку на прибуток підприємств у 2023 році був присвячений черговий спільний вебінар ДПС та Асоціації платників податків України.

Учасники розглянули зміни до форми декларації, окремі нюанси її заповнення. Увагу було акцентовано й на декларуванні податку на прибуток підприємствами – сільгоспвиробниками.

Під час заходу надано розʼяснення щодо податкового обліку активів, що перебувають на окупованих територіях, особливостей подання декларацій з податку на прибуток при переході на єдиний податок зі ставкою 2 відс. і при поверненні до статусу платника податку на  прибуток.

Також було надано відповіді на питання, які надходили від членів АППУ, зокрема, щодо сплати роялті платнику Дія Сіті на особливих умовах, правильності відображення в бухгалтерському обліку доходу  від реалізації товарів нерезиденту тощо.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання» з корисною для платників інформацією щодо оподаткування, який  розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Анонс: Воркшоп з питань застосування Загального стандарту звітності CRS

20 та 21 червня 2023 року Міністерство фінансів, Державна податкова служба та EU4PFM запрошують фінансових агентів та професійні бізнес-асоціації взяти участь у воркшопі з питань застосування Загального стандарту звітності CRS.

Мета заходу: ознайомити бізнес з ключовими аспектами застосування CRS.

До обговорення:

- Обов’язки підзвітних фінансових установ:

- Підзвітні фінансові установи vs непідзвітні фінансові установи;

- Фінансові рахунки;

- Підзвітні рахунки та виключені рахунки;

- Правила належної комплексної перевірки (due diligence);

- Інформація, яка підлягає звітуванню та обміну;

- Підтвердження застосування заходів належної комплексної перевірки;

- Сесія запитань-відповідей.

Формат: онлайн

Дата та час:

- 20 червня: 09:40 – 13:00

- 21 червня: 10:00 – 13:00

Робочі мови: англійська  та українська. Буде забезпечено синхронний переклад з англійської мови.

Спікери: експерти Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей, представники Мінфіну, ДПС та EU4PFM.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/c2YCnGjzZ4itwxUt9

Підключення до zoom-конференції: https://us02web.zoom.us/j/83743953577?pwd=VzFaRTBORy9NYWJvSWpFUGtzdFgydz09.

 

Пароль: 791858.

Як Держпраці взаємодіє з ДПС?

Однією з головних цілей діяльності Держпраці і ДПС є зниження рівня незадекларованої праці, збільшення кількості застрахованих осіб, сплата податків та ЄСВ. 

Оформлення трудових відносин із найманими працівниками відповідно до законодавства, сплата податків та єдиного соціального внеску – це міцна оборона України, гарантований розвиток економіки, покращення інвестиційного клімату, зростання рівня соціальної захищеності, благополуччя кожної сім’ї і гідні умови праці для кожного. 

Тому Держпраці і ДПС поєднали зусилля з метою виявлення роботодавців, які мають високі ризики використання незадекларованих працівників. 

Щодо визначення внутрішнього ідентифікатора об’єкта оподаткування у повідомленні за ф. № 20-ОПП

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Пунктом 8.1 розд. VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 1588) встановлено, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) (додаток № 10 до Порядку № 1588) у порядку, встановленому розд. VIIІ Порядку № 1588.

Пунктом 63.3 статті 63 Податкового кодексу України встановлено, що з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єкта оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі – об’єкти оподаткування) (неосновне місце обліку).

Порядок подання повідомлення за ф. № 20-ОПП встановлений розділом VІІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562/20300.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам’ятки для заповнення розд. 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкті, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Графа 3 «Тип об’єкта оподаткування» заповнюється відповідно з рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування (далі – довідник), що оприлюднений на вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua/dovidniki-reestri-pereliik/dovidniki-/127294.html)

Обрання із довідника відповідного типу об’єкта оподаткування здійснюється з урахуванням принципу укрупнення інформації (у разі його застосування), виду діяльності, для якої такий об’єкт оподаткування відкривається, створюється чи реєструється, та відповідності об’єкта за своїм функціональним призначенням до наявного типу у довіднику.  

Графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» – це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з 5-ти знаків.

Наприклад:

для кафе ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 24700001, де 247 – код типу об’єкта оподаткування відповідно до довідника, 00001 – внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою;

для кіоску – 00200010, де 002 – код типа об’єкта оподаткування відповідно до довідника, 00010 – внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою.

Таким чином, платник податків при заповненні графи 5 розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП самостійно визначає внутрішній ідентифікатор кожного об’єкта оподаткування, та для зручності ведення обліку об’єктів оподаткування може враховувати кількість таких об’єктів в порядку їх зростання.

До уваги фізичних осіб, які здійснюють благодійну діяльність!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що доходи, зазначені у підпункті 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Які дії платника податків у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що  Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних затверджений наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.12.2019 за № 1245/34216 (далі – Порядок № 520).

Пунктом 2 Порядку № 520 передбачено, що прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), реєстрацію яких зупинено, здійснюють комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС (далі – комісія регіонального рівня).

Відповідно до п. 4 Порядку № 520 у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН платник податку на додану вартість (податок) має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Згідно з п. 5 Порядку № 520 перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН, може включати:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

- договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

- первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи, у тому числі рахунки - фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Письмові пояснення та копії документів, зазначених у п. 5 Порядку № 520, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

Платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних/розрахунків коригування, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування складено на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних/розрахунках коригування відображено однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП)) (п. 6 Порядку № 520).

Згідно із п. 7 Порядку № 520 письмові пояснення та копії документів, зазначених у п. 5 Порядку № 520, платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05 жовтня 2017 року № 2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

Пунктом 8 Порядку № 520 визначено, що ДПС розміщує та постійно оновлює на своєму офіційному вебпорталі відомості щодо засобів електронного зв’язку, за допомогою яких можуть подаватися письмові пояснення та копії документів.

Письмові пояснення та копії документів, подані платником податку до контролюючого органу відповідно до п. 4 Порядку № 520, розглядає комісія регіонального рівня (п. 9 Порядку № 520).

Комісія регіонального рівня протягом п’яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до п. 4 Порядку № 520, приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому ст. 42 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями.

Яким чином через Електронний кабінет ФОП надсилається заява про застосування спрощеної системи оподаткування?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

Підпунктом 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ встановлено, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – Заява).

Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 851) та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2155).

Згідно з абзацом третім п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ до поданої Заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, відповідно до п.п. 298.8.5 п. 298.8 ст. 298 ПКУ подають Заяву до закінчення місяця, в якому відбулася їх державна реєстрація.

Форми Заяви та Розрахунку доходу за попередній календарний рiк, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (далі – Розрахунок) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, законів України № 851 та № 2155 без укладення відповідного договору (абзац перший п. 42.6 ст. 42 ПКУ).

Порядок обміну електронними документами платника податків та контролюючого органу затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (абзац десятий п. 42.6 ст. 42 ПКУ).

Пунктом 2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 557), визначено, що автор електронного документа створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронній та паперовій формі, із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів та з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності), керуючись Порядком № 557.

Абзацом першим п. 42 прим. 1.2 ст. 42 прим. 1 ПКУ визначено, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Для надіслання Заяви фізичною особою – підприємцем в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. При цьому за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації.

У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.

У разі переходу фізичної особи – підприємця на спрощену систему оподаткування (перша-третя група платників єдиного податку) додатково до Заяви подається Розрахунок. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля.

Перша квитанція надсилається автору електронного документа протягом двох годин з часу його отримання контролюючим органом, в іншому разі – протягом перших двох годин наступного операційного дня (абзац перший п. 8 розд. ІІ Порядку № 557).

Пунктом 9 розд. ІІ Порядку № 557 визначено, що не пізніше наступного робочого дня з моменту формування першої квитанції, якщо інше не встановлено нормативно-правовими актами та Порядком № 557, формується друга квитанція.

Друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа. В другій квитанції зазначаються реквізити прийнятого (зареєстрованого) або неприйнятого (із зазначенням причини) електронного документа, результати обробки в контролюючому органі (дата та час прийняття (реєстрації) або неприйняття, реєстраційний номер, дані про автора та підписувача (підписувачів) електронного документа та автора квитанції.

У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції (п. 11 розд. ІІ Порядку № 557).

Разом з тим повідомляємо, що вкладка «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанції № 2 щодо приймання та обробки Заяви, надісланої користувачу Електронного кабінету.

Операції з виробленими товарами: від платників Дніпропетровщини до держбюджету надійшло понад 998 млн грн акцизного податку

У січні – травні 2023 року до державного бюджету від платників Дніпропетровщини спрямовано понад 98 млн грн акцизного податку за вироблені товари. Порівняно з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились майже на 68 млн грн, або на 224,4 відсотки.

Нагадуємо, що відповідно до п. 223.2 ст. 223 Податкового кодексу України платники акцизного податку, визначені п. 212.1 ст. 212 Кодексу (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у підпунктах 215.3.4, 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 п. 215.3 ст. 215 Кодексу), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку (далі – Декларація) за формою та порядком (далі – Порядок), затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 (зі змінами).

Платником заповнюються лише відповідний розділ і додатки до Декларації, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції) (п. 3 розд. ІІІ Порядку).

Плата за землю: понад 2,5 млрд грн спрямували до місцевих бюджетів платники Дніпропетровщини

З початку 2023 року до місцевих бюджетів від платників Дніпропетровщини надійшло понад 2,5 млрд грн плати за землю. За словами в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Федаш надходження збільшились у порівнянні з січнем – травнем 2022 року на понад 785 млн грн, або майже на 44 відсотки. 

Очільниця податкової служби Дніпропетровщини висловила вдячність платникам, які сумлінно працюють на економіку нашої держави і своєчасно сплачують податки і збори.

Наталя Федаш нагадала, що 06.05.2023 набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050).

Керівник ГУ ДПС звернула увагу, що змінами, внесеними Законом № 3050 до Податкового кодексу України, встановлені періоди, за які власники та користувачі земельних ділянок не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та/або орендна плата) на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією. Також Закон № 3050 визначає особливості оподаткування платою за землю (земельний податок та/або орендна плата) за земельні ділянки, які:

- перебувають у консервації;

- забруднені вибухонебезпечними предметами;

- непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

До загального фонду Держбюджету у травні надійшло 9,4 млрд грн акцизного податку

У травні 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) у сумі 9,4 млрд гривень. Це становить 123 відс. показника доходів, доведеного Міністерством фінансів України (додатково надійшло 1,76 млрд грн). Це на 1,5 млрд грн, або на 19 відс. перевищує надходження травня минулого року.

Виконання показників доходів досягнуто за рахунок додаткових надходжень з вироблених в Україні товарів, зокрема:

тютюнових виробів – на 2,4 млрд грн, або 158,5 відс. від доведеного завдання (4,1 млрд грн) та в 3,6 раза більше надходжень минулого року (1,78 млрд гривень);

лікеро-горілчаної продукції – на 0,32 млрд грн, або 194,6 відс. від доведеного показника доходів (0,34 млрд грн) та на 22,1 відс. більше рівня минулого року (0,55 млрд гривень).

Крім того, за рахунок запровадження наприкінці минулого року оподаткування акцизним податком пального за ставкою 100 євро/1000л замість нульової ставки, а також відновлення роботи окремих виробників пального, у травні 2023 року продовжує зберігатися позитивна динаміка надходжень акцизного податку з пального до спеціального фонду Державного бюджету України. Так, надходження у травні склали 0,73 млрд грн, з яких додаткові надходження до показника доходів –  0,65 млрд гривень.

Також повідомляємо, що за рахунок впровадження норми Закону щодо перенесення на виробників та імпортерів тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, обов’язку сплати 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, суттєво збільшились доходи місцевих бюджетів з цього податку. Так, за період січень – квітень 2023 року середньомісячна сума задекларованого 5 % акцизного податку виробниками та імпортерами становить 583 млн грн, що у 2,4 раза більше середньомісячних показників січня – квітня 2022 року.   

Актуальні питання стосовно проведення документальних перевірок з питань бюджетного відшкодування ПДВ

Державна податкова служба України нагадує, що документальна позапланова перевірка з питань дотримання податкового законодавства при декларуванні від’ємного значення з податку на додану вартість, у тому числі заявленого до відшкодування з бюджету, проводиться з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України.

Відповідно до пункту 200.11 статті 200 Податкового кодексу України контролюючий орган має право протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку – за днем її фактичного подання, провести документальну перевірку платника податку у порядку, передбаченому підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу.

Рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки.

Слід зазначити, що відповідно до підпункту 69.29 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України суми податку на додану вартість, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування та зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення.

Також, відповідно до підпункту 20.1.9 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю.

Крім того зазначаємо, що згідно з підпунктом 20.1.48 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право відкрито застосовувати технічні прилади і технічні засоби, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засоби фото- і кінозйомки, відеозапису; відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію (фото, відео-, звукозапис) під час проведення перевірок.

Разом з тим підпунктом 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України визначено, що документальні позапланові перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності під час проведення перевірок безпечного:

доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування такими платниками податків;

доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Відбулося засідання комітету за галузевою ознакою «Будівництво, промисловість, нерухомість» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) повідомляє, що сьогодні, 14 червня 2023 року, проведено друге засідання комітету за галузевою ознакою «Будівництво, промисловість, нерухомість» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області, в якому взяли участь заступник начальника ГУ ДПС Валерій Леонов та представники управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС.

На початку засідання Валерій Леонов привітав учасників заходу та побажав продуктивної роботи.

У ході засідання розглянуті особливості оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Також, присутніх ознайомили із застосуванням штрафних санкцій та нарахуванням пені зі сплати за землю відповідно до норм Закону України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», який набрав чинності 06.05.2023.

Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДПС

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДПС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДПС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДПС.

Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДПС.     Номер Контакт-центру ДПС 0800-501-007 (напрямок «5»). 

                                                                                                       

                                                            Відділ комунікацій з громадськістю

                                                             управління інформаційної взаємодії

                                              Головного управління ДПС

                                                    у Дніпропетровській області

                                       (Кам’янський регіон)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь