Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико - інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.
Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг. Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. Найчастіше це неправильно консервовані продукти, м’ясо ковбасна та рибна продукція власного приготування.
Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак (смак, запах, колір). Виняток - консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 2-8 діб. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин. Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.
Перші ознаки, що мають насторожити, – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.
Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних, м’ясних продуктів та консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
-
не вживати харчові продукти невідомого походження;
-
захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень;
-
відмовитися від самостійного посолу риби;
-
ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
-
не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
-
не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
-
вживати грибні, рибні та м’ясні консерви тільки промислового виготовлення.