Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує

Дата: 26.06.2023 16:45
Кількість переглядів: 60

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико - інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

 Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг. Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

 Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. Найчастіше це неправильно консервовані продукти,  м’ясо ковбасна  та рибна продукція власного приготування. 

 Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак (смак, запах, колір). Виняток - консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні. 

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 2-8 діб.  Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин. Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.

Перші ознаки, що мають насторожити, – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

 

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних, м’ясних продуктів та  консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

  • не вживати харчові продукти невідомого походження;

  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень;

  • відмовитися від самостійного посолу риби; 

  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

  • вживати  грибні, рибні та м’ясні консерви тільки промислового виготовлення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь