Кам’янське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує

Дата: 11.07.2023 15:32
Кількість переглядів: 77

ГРИБИ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

     Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєнь.

З початком літнього сезону в лісах, парках, скверах з’являються перші гриби. Поряд з тим, реєструються випадки отруєнь грибами.

    Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко отруються діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і 5 дітей.  За 2022 рік по Дніпропетровській області зареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами, у результаті чого постраждало 12 осіб, зокрема 3 дітей. На жаль, через вживання дикорослих грибів 1 дитина 8 років померла.

   Так, на Дніпропетровщині протягом кількох днів 2023 року зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами.

     У першому випадку постраждала дитина 11 років: хлопчик самостійно замовив гриби «мухомори» через інтернет-мережу та вживав їх у сушеному меленому вигляді. Перші клінічні прояви з’явилися через годину після вживання грибів у вигляді галюцинацій, сухості у роті, блювоти, запаморочення. За медичною допомогою батьки хлопчика звернулися за 3 години після появи у нього перших симптомів отруєння. Дитину госпіталізовано до реанімаційного відділення КНП «ДМКЛ № 6» ДМР у стані середньої важкості з діагнозом «отруєння дикорослими грибами». Наразі хлопчик перебуває на лікуванні.

     У другому випадку постраждала жінка 61 року, яка вживала дикорослі гриби типу «лисички» чи «говорушки» (зі слів), зібрані у лісосмузі с.Таромського Дніпровського району. Перші клінічні прояви – блювота, запаморочення, пронос. За медичною допомогою жінка звернулася аж на четверту добу після появи симптомів отруєння у важкому стані. Наразі постраждала перебуває на лікуванні у КНП «ДМКЛ № 4» ДМР.

Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

   Щоб запобігти отруєнням грибами Кам’янське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує:

  • краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

  • не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;

  • гриби (навіть штучно вирощені !) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту;

  • за появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно зверніться за медичною допомогою;

  • в жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно!

           Бережіть себе та своїх рідних!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь