Компенсації ЄСВ – один з механізмів стимулювання роботодавців щодо працевлаштування безробітних

Дата: 25.07.2023 15:45
Кількість переглядів: 59

          Одним із найбільш вагомих механізмів фінансового стимулювання роботодавців щодо працевлаштування безробітних, у тому числі на нові робочі місця, є надання державою компенсаційних виплат. Досвід останніх років свідчить, що співпраця з юридичними та фізичними особами – підприємцями більш ефективна, якщо вона будується на основі врахування інтересів роботодавців, і перш за все – економічних. Саме тому актуальним напрямком в діяльності служби зайнятості  є компенсації фактичних витрат у певних розмірах за працевлаштування різних категорій незайнятих громадян.

      Верхньодніпровське управління Кам'янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості нагадує роботодавцям про недопущення використання неоформленої праці та наголошує, що при  наданні державною службою зайнятості  компенсаційних виплат за працевлаштування незайнятих громадян роботодавець не тільки отримує економічну вигоду, а й підтримує соціальну значимість офіційного працевлаштування.

   Чинним законодавством про зайнятість на сьогоднішній день передбачені наступні пільги у вигляді компенсацій:

1. Постанова КМУ від 10.02.2023 р. № 124 - програма з надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних певних категорій, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та осіб, які перебувають на обліку у службі зайнятості понад 6 місяців, зареєстрованих понад 1 місяць безробітних.

Компенсації надаються у розмірі фактичних витрат на сплату ЄСВ, або фактичних витрат  на оплату праці, або 50% мінімальної зарплати. Загальна тривалість виплат - або 6 місяців впродовж року, або 12 місяців впродовж 2 років.

2. Постанова КМУ від 18.04.2023 р. № 338 - програма з надання роботодавцям  компенсації частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою ЄСВ за створення нових робочих місць. Компенсація виплачуватиметься роботодавцям, які працевлаштовують працівників шляхом укладення трудового договору та протягом року виплачують їм заробітну плату в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат. Механізм виплати компенсації запрацює з 1 січня 2024 року. 

Ще одна програма за Постановою №338 для суб'єктів малого підприємництва (незалежно від виду економічної діяльності) - надання компенсації  у розмірі фактичних витрат сплаченого ЄСВ  за працевлаштованого на нове робоче місце зареєстрованого безробітного, який був направлений центром зайнятості. Компенсація виплачуватиметься за умови, що строк працевлаштування становитиме не менше ніж на 2 роки і виплачуватиметься кожний другий місяць впродовж цього періоду.

3. Постанова КМУ від 20.03.2022 р. № 331 - програма з надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Розмір - 6700 грн. щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується ЄСВ. Загальна тривалість надання такої компенсації не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи. Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

4. Постанова КМУ від 08.09.2015 р. № 696 - програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів. Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної зарплати. Загальна тривалість виплати - 6 місяців впродовж року.

      Зверніть увагу, що компенсації не надаватимуться, якщо роботодавець має заборгованість із сплати ЄСВ, страхових внесків та виплати заробітної плати або до нього застосовуються судові процедури банкрутства.

            Створення нових робочих місць та їх збереження є головними чинниками ринку праці, особливо у період воєнного стану. Забезпечення ефективної зайнятості населення полягає в продуктивному співробітництві служби зайнятості і роботодавців.

              Шановні роботодавці!  Умови надання компенсацій, тривалість їх виплат, консультації з питань їх отримання можна отримати безпосередньо у Верхньодніпровському управлінні Кам'янської філії Дніпропетровського ОЦЗ за адресою: м. Верхньодніпровськ, пл.О.Поля, 2 (каб.№4) або за телефоном 066 706 6939.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь