Нова компенсація для роботодавців, що працевлаштують інвалідів

Дата: 11.09.2023 08:41
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

   Через війну, що триває в нашій країні, чимало осіб працездатного віку отримали інвалідність, проте мають можливість та бажають працювати. Для того щоб підтримати роботодавців, які готові не тільки формально працевлаштовувати осіб з інвалідністю, а й створювати для них комфортні умови роботи, Уряд постановою № 893 ухвалив механізм надання компенсації фактичних витрат на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю І та ІІ груп. Умови надання компенсації, строки та розміри визначає "Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю", затверджений постановою              № 893 (далі — Порядок ).

Дія Порядку поширюється на роботодавців, які починаючи з дня набрання чинності постановою (з 29.08.2023 ) працевлаштували особу з інвалідністю І або ІІ групи, яка є застрахованою особою. Отримати компенсацію зможуть юрособи та їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи чи їх представництва, а також самозайняті особи (незалежні професіонали та ФОП), які використовують найману працю фізосіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів). Отже, отримати компенсацію роботодавець зможе за умови, що для працевлаштованих після 29.08.2023 осіб з інвалідністю довелося переобладнати (або адаптувати під потреби такої особи) робоче місце.

   Як визначено п. 2 Порядку, облаштуванням робочого місця вважається комплекс заходів та засобів, вжитих роботодавцем для адаптації та розумного пристосування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю згідно з документом, в якому визначена така рекомендація, з урахуванням потреби такої особи. Роботодавцям компенсуватимуть витрати на придбання допоміжних засобів, які потрібні для пристосування робочого місця під потреби конкретної особи з інвалідністю. Вичерпний перелік таких допоміжних засобів визначено в Додатку 1 до Порядку.

Зокрема, це витрати на придбання: меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення / зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів); транспортерів для піднімання сходами з електроприводом; допоміжних засобів для позиціонування курсору та тактильних комп’ютерних дисплеїв; брайлівських клавіатур та портативних пристроїв; підйомних платформ для робочих місць; допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути й бачити тощо.

Компенсація за облаштування робочого місця передбачає відшкодування роботодавцю фактичних витрат на облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю у розмірі, що не перевищує граничного розміру компенсації, який не може перевищувати:

15 розмірів МЗП  — для осіб з інвалідністю І групи;

10 розмірів МЗП — для осіб з інвалідністю ІІ групи.

Для отримання компенсації роботодавець має подати до центру зайнятості за місцем провадження його господарської діяльності Заяву про надання компенсації за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

До заяви роботодавець має додати такі документи / інформацію:

  • засвідчену ним копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу або примірник трудового договору, а в разі їх відсутності — відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

  • засвідчену ним копію документа, що підтверджує придбання роботодавцем допоміжного засобу (допоміжних засобів) для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю (договір, рахунок-фактура (рахунок), квитанція, накладна тощо);

  • відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману роботодавцем протягом останніх трьох років, її форму та мету. Зауважимо, що під час воєнного стану ці відомості не подають.

   Заяву слід подати протягом 90 к. дн. із дня працевлаштування такої особи.

Роботодавець може самостійно з урахуванням своїх технічних можливостей обирати спосіб подання Заяви: або в паперовій формі (особисто до центру зайнятості), або в електронній формі - засобами офіційного вебсайту Державного центру зайнятості, або за допомогою засобів електронних комунікацій шляхом надсилання заяви з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, на офіційну адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості, або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія).

Механізм ухвалення ЦЗ рішення про надання або відмову в наданні компенсації визначено положеннями пп. 7–9 Порядку . Зокрема, ЦЗ має перевірити відомості, зазначені роботодавцем у Заяві, та ухвалити відповідне рішення протягом 10 р. дн. із дня подання роботодавцем Заяви та документів. Відповідне рішення оформлюється наказом ЦЗ. Протягом 3 р. дн. із дня ухвалення рішення про надання або відмову в наданні компенсації ЦЗ має надсилати роботодавцю на адресу електронної пошти, зазначену в Заяві, відповідну інформацію, зокрема обґрунтувати причини відмови. А в разі подання Заяви та документів через Портал Дія рішення надсилають засобами Порталу Дія.

 У разі подання неповного пакета документів ЦЗ протягом 10 р. дніз дня подання роботодавцем Заяви та документів може запропонувати роботодавцю подати доповнення або доопрацювати такі документи. Повторно звернутися до ЦЗ з доповненим пакетом документів роботодавець має право протягом 5 р. дн. із дня отримання повідомлення центру зайнятості. Розглянути доповнений пакет документів РЦЗ має протягом 5 р. дн. із дня повторного подання роботодавцем документів.

Компенсацію роботодавцю виплачують на його банківський рахунок, зазначений у Заяві, протягом 5 р. дн. із дня ухвалення рішення про надання компенсації.

Вичерпний перелік підстав, за яких роботодавцю можуть відмовити в наданні компенсації, наведено в п. 7 Порядку № 893.

   Також відмовити в наданні компенсації можуть і в разі відсутності коштів на фінансування компенсації, передбачених на такі цілі в бюджеті Фонду, протягом строку розгляду рішення про надання або відмову в наданні компенсації.

   Шановні роботодавці! З питань отримання більш детальної інформації або консультацій з питання отримання компенсації Ви можете звернутись безпосередньо до фахівців Верхньодніпровського управління Кам'янської філії Дніпропетровського ОЦЗ за адресою: м.Верхньодніпровськ, площа О.Поля, 2 (каб.№4) або за тел. 066 760 6939.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь