“Помічник ветерана – це той, хто фасилітує діалог між органами влади та ветераном”, – Юлія Лапутіна

Дата: 09.11.2023 13:44
Кількість переглядів: 103

Про це розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час прямого ефіру Радіо Культура.

Вона нагадала, що експериментальний проєкт Мінветеранів із впровадження в Україні інституту помічника ветерана послідовно впроваджується у пілотних регіонах. Нещодавно їх розширено до 10 – це Вінницька, Дніпропетровська, Львівська, Миколаївська, Закарпатська, Київська, Сумська, Полтавська, Харківська області та місто Київ.

Фото без опису

“Помічник ветерана – це людина, яка фактично допомагатиме ветерану, починаючи, умовно кажучи, з зустрічі його на автостанції чи залізничному вокзалі, коли він повертається додому. Може так статися, що людина повертається у своє село, а село розбите, ферма закрита, родина за кордоном, а інших рідних немає. А людину має хтось зустріти. І це буде саме помічник ветерана. Якщо ветерану нема де жити, помічник зможе допомогти з тимчасовим проживанням. Розкаже ветеранові про його права та до яких державних установ слід звертатися. Фактично, це буде той, хто фасилітує діалог між органами місцевої влади, медичними закладами і Захисником. Бо люди повертаються. “Помічник ветерана” є елементом загальної екосистеми ветеранської політики, яку ми будуємо”, – розповіла Юлія Лапутіна.

Закликаємо всіх бажаючих стати фахівцем з ветеранського супроводу, передусім у Закарпатській, Київській, Сумській, Полтавській, Харківській області та місті Києві, подавати заявки на через інформаційний портал е-Ветеран (https://eveteran.gov.ua/). З деталями проєкту можна ознайомитись за посиланням.

На 550 посад помічників ветерана вже є понад 570 кандидатів. 54% поданих заяв на конкурс – від жінок, 46% – від чоловіків. Усі кандидати мають вищу освіту, більшість з них – рівень магістра. Після конкурсного відбору майбутні фахівці проходять кількатижневі навчання у Центрах ветеранського розвитку, відкритих Мінветеранів на базі провідних вишів. Навчання відбувається за спеціально створеними освітніми програмами. Після успішного складання тестів, нових фахівців працевлаштовують в Сервісні офіси, які створюються у громадах пілотних регіонів.

“Наступного року плануємо масштабувати цей проєкт по всій Україні. У проєкті Державного бюджету на 2024 рік закладено відповідні кошти. Це буде приблизно 15 000 помічників. Ми вже готуємось до перемоги, і велике навантаження на них буде, коли буде масова демобілізація наших Захисників і Захисниць”, – додала очільниця Мінветеранів.

Докладніше про те, як держава сприятиме поверненню ветеранів до цивільного життя, про особливості нової державної ветеранської політики, яку впроваджує Мінветеранів  — слухайте в інтерв'ю міністра Юлії Лапутіної: https://to.lk/PaJhqZ

Посилання на джерело: https://mva.gov.ua/ua/pomichnik-veterana/novini


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь