Ти як?

Дата: 17.11.2023 08:06
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

«Виникає безліч питань, на які ніхто не може дати відповіді. Слава Богу він живий, всі щасливі, що повернувся з фронту. Але дедалі частіше помічаємо, що це дещо інша людина, яка потребує інших підходів. І виникає жахлива ситуація: всі щиро йому радіють, але багато хто уникає елементарного спілкування, бо не знають, як це робити. А для самого ветерана майбутнє – то суцільна невідомість: чи візьмуть на стару роботу? А що можна розповідати дітям? Як оформити пільги? Куди себе діти?»

❕Таким досвідом повернення до цивільного життя наших захисників ділиться Вікторія Шепіль, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я в Черкаській області. За її словами, потреба у визначенні правил комунікацій на всіх етапах з учасниками бойових дій надзвичайна висока.

📍Саме тому Координаційний центр КМУ / Mental Health UA та ГО Безбар'єрність за підтримки учасника спільноти «Бізнес без бар'єрів» - компанії Visa організовано дводенний тренінг «Ветерани та ветеранки: взаємодія та підтримка у громадах». Захід відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як?, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

👩🏼‍💼Головні учасники заходу – регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я. До тренінгу також долучились психологи. представники вишів, соціальних служб, Державного центру зайнятості, Національного агентства України з питань державної служби.

💬- Попереду на нас чекає важке випробування. Наша гідність буде перевірятися в тому, як ми будемо переживати перемогу. Як ми будемо приймати всіх людей навколо себе, зокрема, ветеранів та ветеранок. Ми всі маємо через це пройти, але наразі не має єдиного рецепта, як саме. На цьому шляху всі разом будемо вчитися винаходити себе інших. Цей тренінг є особливим, він не тільки про навчитися, а ще й про вміння навчати інших. Тобто, учасники отримають базу знань, яку потім мають розповсюджувати поширювати у себе в громадах. Це нова та важлива роль регіональних координаторів Всеукраїнської програми ментального здоров’я – бути не тільки носіями інформації, а і її провідниками, - наголосила керівниця Координаційного центру, голова ГО Безбар'єрність Оксана Збітнєва.

Учасників тренінгу також привітала представниця компанії Visa, яка наголосила на важливості підтримки соціальних проєктів з боку представників бізнесу. Це одна з головних місій спільноти «Бізнес без бар'єрів»., об'єднаної навколо ініціативи першої леді.

👨🏼‍🏫 Тренінгові заняття передбачали обговорення питань реінтеграції ветеранів та формування ветеранської політики. Під час стратегічної гри визначили портрет ветерана або ветеранки, сформулювали їх потреби, інструменти реалізацій, особливості взаємодії зі стейкхолдерами. Окрема сесія була присвячена комунікаціям з носіями бойової травми.

🔹 Тренерами першого дня занять виступили заступниця директора з психологічного напряму Центр психічного здоров'я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України Тетяна Сіренко та член Правління ГО Простір можливостей, представник Конфедерації роботодавців України Ярослав Павловський.

💬 - Ветеранська політика - це не про соціальний захист, не про охорону здоров’я. Точніше, не тільки про ці сфери. Цю парадигму потрібно змінювати, це про всіх та все. Очікується, що з фронту повернуться близько п’яти мільйонів ветеранів та ветеранок. Такого рівня демобілізації були лише під час Другої світової війни. Ми всі маємо гідно зустріти цих унікальних людей й ці зустрічі починаються саме в громадах, там де людина живе. Якщо нічого не змінювати, буде колапс. Адже наразі родиніи не готові, громади не готові, робочі колективі не готові. Наше спільне завдання – створити умови для відновлення, визначити потребіи та організувати послуги, що потрібні саме зараз, - відзначив Ярослав Павловський.

🔸 Учасники тренінгу після кількагодинних брейнштормів та лекцій, вже готують плани масштабування інформації на місцях. Кажуть, головне, що українці хочуть вчитися та чекають на дієві інструкції.

💬 - Розуміння необхідності опанування новими навичками є, змушувати нікого не потрібно. Люди готові змінюватись, вони усвідомлюють, що ветерани та ветеранки заслуговують на поважливе ставлення. Але поки існує велика прогалина, замало інформації, як саме це робити. Тому аби запобігти тому, що люди будуть просто уникати комунікацій з учасниками бойових дій, потрібно постійно вести роз’яснювальну роботу, - наголошує регіональний координатор в Запорізькій області Сергій Дружинін.

ℹ️ Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

#тияк

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь