Інформують податківці

Дата: 29.11.2023 11:48
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

Комунікаційна податкова платформа – дієвий механізм оперативної взаємодії з інститутами громадянського суспільства і бізнес-асоціаціями

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) нагадує, що для оперативного зворотного зв’язку з платниками в ГУ ДПС працює Комунікаційна податкова платформа (далі – КПП).

Звернення від представників інститутів громадянського суспільства і бізнес-асоціацій приймаються на електронну скриньку КПП ГУ ДПС за електронною адресою dp.ikc@tax.gov.ua.

Є нагальні питання стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, чи маєте пропозиції щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою – звертайтесь на КПП!

Що означає поняття тип ПРРО «Стаціонарний» з метою заповнення розд. 4 заяви за ф. № 1-ПРРО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

З метою заповнення розд. 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (далі – Заява за ф. № 1-ПРРО), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547», поняття тип програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО)  «Стаціонарний» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО.

За якою ставкою ПДВ оподатковуються операції з постачання пального та нафтопродуктів (крім операцій, що оподатковуються за ставкою 0 відс.), якщо попередню часткову оплату за такі товари отримано до 01.07.2023, а відвантаження відбулося після цієї дати?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022 (далі – Указ № 64/2022), затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, але не довше ніж до 01 липня 2023 року, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, яким встановлено ставки акцизного податку на такі товари, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00, оподатковуються за ставкою у розмірі 7 відсотків.

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, – дата зарахування електронних грошей платнику податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець, а в разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 ст. 201 ПКУ).

Пунктом 201.7 ст. 201 ПКУ визначено, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок у банку/небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс).

Таким чином, при визначенні порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг слід керуватися нормами ПКУ, які діють на дату визначення податкових зобов’язань з ПДВ за такою операцією, тобто на дату настання «першої події».

Враховуючи зазначене, якщо за операції з постачання пального та нафтопродуктів платник податку - постачальник отримав до 01.07.2023 часткову попередню оплату, то на дату отримання коштів він повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ за ставкою 7 відсотків виходячи із суми такої попередньої оплати. У відповідній графі цієї податкової накладної має бути зазначена частина кількості товару, за яку було отримано часткову попередню оплату.

Фактичне відвантаження товарів (пального та нафтопродуктів) у періоді після зміни ставки оподаткування ПДВ на 20 відс. (тобто починаючи з 01.07.2023) у межах отриманої часткової попередньої оплати («друга подія») не зумовлює у платника податкових наслідків у частині ПДВ. На дату відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової попередньої оплати («перша подія») на неоплачену частину відвантажених товарів складається податкова накладна з нарахуванням ПДВ за ставкою 20 відсотків.

Cервіси Електронного кабінету доступні з персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що сервіси  Електронного кабінету (Е-кабінету) доступні з персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.

Повну інструкцію щодо його функціоналу, можливостей режимів та сервісів, відповіді на  популярні запитання тощо розміщено за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/help/.

Доступно та просто про сервіси Е-кабінету, Е-кабінету для громадян та InfoTAX для платників податків у інформації підрозділу «Е-кабінет» розділу «Онлайн-навчання» вебпорталу ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/).

Також розміщено карту Електронного кабінету, яка дозволяє швидко зорієнтуватися у пошуку необхідної інформації.

Переглянути інструктивні матеріали щодо функціоналу Електронного кабінету за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/funktsional-e-kabinetu/instruktivni-materiali/.

Понад 588,1 млн грн податку на нерухоме майно спрямовано юридичними особами до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

Протягом січня – жовтня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 588,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 42,6 млн грн, або на 7,8 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Наталя Федаш подякувала платникам за своєчасну сплату податків та нагадала, що за наявності у власності платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» підпункту 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, та відповідної ставки податку.

Платникам акцизного податку про відновлення правил оподаткування

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що у зв’язку із завершенням дії карантину, з 01 липня 2023 року припинено дію норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування.

Окрім того, 30 червня 2023 року завершилась дія окремих правил оподаткування, зокрема акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу (пункт 82 підрозділу 2, пункт 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу).

Отже, з 1-го липня відновились правила оподаткування, які були змінені чи призупинені до 01.07.2023 та/або до завершення дії карантину.

Так, в частині акцизного податку відновились базові ставки акцизного податку, встановлені підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Кодексу*, а саме:

- на бензини моторні, інші нафтопродукти – 213,50 євро за 1000 літрів;

- на важкі дистиляти – 139,50 євро за 1000 літрів;

- на паливо моторне альтернативне – 162 євро за 1000 літрів.

Довідково: * п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу ‒ «Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, але не довше ніж до 1 липня 2023 року…»

Також скасовано тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

Почали застосовуватися до виробників лікарських засобів загальні вимоги щодо особливостей оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені статтею 229 розділу VІ Кодексу при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

До уваги платників!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 24.11.2023 набрали чинності:

- наказ Міністерства фінансів України від 20.09.2023 № 506 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 жовтня 2023 р. за № 1742/40798;

- наказ Міністерства фінансів України від 26.09.2023 № 519 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2023 р. за № 1767/40823;

- наказ Міністерства фінансів України від 18.09.2023 № 503 «Про внесення змін до розділу II Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 жовтня 2023 р. за № 1732/40788.

Вищезазначені накази опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 24.11.202 № 94.

Земельна ділянка с/г підприємства (платника єдиного податку) у 2022 році знаходилася на території активних бойових дій: які податки враховувати при визначенні МПЗ за січень – лютий 2022 року?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

При розрахунку МПЗ включається, зокрема, загальна сума сплачених платником єдиного податку податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, та визначених відповідно до пунктів 2971.2, 2971.3, 2971.4 або 2971.5 статті 2971 витрат на оренду земельних ділянок (загальна сума сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок) протягом податкового (звітного) року (пункт 2971.1 статті 2971 ПКУ).

Більше відповідей на запитання щодо єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) та МПЗ – на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/ediniy-podatok/yuridichni-osobi/ediniy-podatok-dlya-platnikiv-chetvertoi-grupi/osoblivosti/726800.html.

Податковий календар на 30 листопада 2023 року

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що

30 листопада, четвер, останній день сплати:

- акцизного податку за жовтень 2023 року;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за жовтень 2023 року;

- ПДФО:

- із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за жовтень 2023 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці;

- з нарахованого, але не виплаченого доходу за жовтень 2023 року;

- земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за жовтень 2023 року;
- ПДВ за жовтень 2023 року;

- авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за листопад 2023 року;

- рентної плати:

- за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за жовтень 2023 року;

- за користування радіочастотним ресурсом України за жовтень 2023 року;

- за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами за жовтень 2023 року;

- за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за жовтень 2023 року.

Відбулась робоча зустріч керівництва податкової служби Дніпропетровщини та Дніпропетровської дирекції АТ «Укрпошта»

Подія_дня

  Співпраця податкової служби області з Дніпропетровською дирекцією АТ «Укрпошта» (далі - Укрпошта) щодо запровадження нового проекту присвоєння персоналізованих індексів -  тема зустрічі заступника начальника ГУ ДПС Леонова Валерія з начальником відділу розвитку бізнесу з корпоративними клієнтами Дніпропетровської дирекції Укрпошта Романовською Оленою.

Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання, зокрема пов’язані із запровадженням персоналізованого індексу.

У ході спілкування представники обох організацій висловили свою позицію по кожному детально проаналізованому питанню.

На завершення заходу учасники зустрічі домовились про продовження співпраці та поглиблення взаємодії задля здійснення функцій, які на них покладає держава.

Працюємо та наближаємо нашу Перемогу! 

Податківці Дніпропетровщини провели черговий воркшоп для представників територіальних громад

Співпраця_ТГ

Здійснення ефективної спільної роботи, комунікації податкової служби Дніпропетровської області з територіальними громадами та платниками податків – забезпечення стабільного та рівномірного наповнення місцевих бюджетів.

Так, сьогодні, проведено черговий воркшоп для представників територіальних громад області, у якому прийняли участь в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі - ГУ ДПС) Наталя Федаш та фахівці ГУ ДПС.

У ході зустрічі обговорювались найактуальніші для територіальних громад кейси, зокрема, оподаткування у сфері благодійництва, питання оподаткування фізичних та юридичних осіб, особливості порядку заповнення платіжних інструкцій на сплату платежів, функціонування Електронного кабінету, погашення податкового боргу.

Захід пройшов у форматі конструктивного діалогу.

Працюємо далі.

Разом до Перемоги!

Робота експертних груп ДПС та Ради бізнес-омбудсмена: у фокусі – системні питання платників

Звернення платників податків, які надійшли до Ради бізнес-омбудсмена, обговорювались сьогодні під час засідання спільних експертних груп Державної податкової служби України та Ради.

Експерти розглянули скарги, з якими звертались платники до Ради бізнес-омбудсмена, надали відповіді та рекомендації щодо застосування норм чинного податкового законодавства.

Зокрема, розглядались звернення платників податків щодо функціонування системи електронного адміністрування ПДВ, зупинки реєстрації податкових накладнихрозрахунків коригування, врахування таблиці даних платника, виконання судових рішень тощо.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Команда ДПС взяла участь у практичному семінарі з питань трансфертного ціноутворення та адміністративного співробітництва з ПДВ

У рамках проєкту Академії державного управління Східного партнерства команда ДПС взяла участь у тижневому практичному семінарі на тему: «Трансфертне ціноутворення та адміністративне співробітництво з ПДВ».

Фахівці податкових служб України, Молдови та Грузії обмінялись досвідом зі специфіки реалізації процедури укладання договорів попереднього узгодження ціни (АРА), поділились методологією перевірки трансфертних цін, розглянули практичні кейси щодо операцій з нематеріальними активами, фінансовими операціями, внутрішньогруповими послугами.

У контексті руху України та інших країн-учасниць семінару до Європейського Союзу було розглянуто особливості адміністративного співробітництва органів країн ЄС у боротьбі з шахрайством у сфері ПДВ, виявленні та протидії «карусельних» шахрайських схем за допомогою доступних інструментів та баз даних.

В умовах розвитку інформаційних технологій та швидкої обробки інформації особливу увагу було приділено обміну податковою інформацією за запитом та автоматизованому обміну.

Крім того, фахівці канцелярії прем’єр-міністра Республіки Польща та експерти провели для учасників практичні заняття з етики на державній службі, протидії корупції на національному рівні.

ДПС цінує підтримку Міністерства фінансів, Національної податкової адміністрації та Національної школи державного управління Республіки Польща та висловлює свою вдячність за організацію та проведення такого заходу.

Грант надається на користь ФОПів міжнародним благодійним фондом: оподаткування

Відео за посиланням

https://dp.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/10092.html

Право внутрішньо переміщеної особи на податкову знижку за витратами на оренду житла

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що громадяни – платники податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) мають право по 31 грудня 2023 року (включно) скористатись правом на податкову знижку за наслідками 2022 року.

До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки включається, зокрема сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник податку має право скористатися зазначеною у п. п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (30х6500=195000).

До уваги платників ПДВ!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до пунктів 89 та 90 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено пунктами 89 та 90 на період дії воєнного стану та протягом шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, збільшено граничні строки реєстрації ПН/РК до ПН у ЄРПН, встановлені пунктом 201.10 статті 201 Кодексу, та зменшено розміри штрафів за їх порушення, які встановлено пунктом 1201.1 статті 1201 Кодексу.

Так, визначені пунктом 89 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до ПН/РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом України від 12 січня 2023 року № 2876-IX «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» (тобто з датою складання, починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, та становлять:

- для ПН/РК, складених з 01 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до 05 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

- для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

- для РК, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 18 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем).

Відповідно до пункту 90 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу штраф за порушення платником податку граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН, передбачених пунктом 89 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, встановлюється у таких розмірах:

- до 15 календарних днів – 2 відс. суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК;

- від 16 до 30 календарних днів – 5 відс. такої суми ПДВ;

- від 31 до 60 календарних днів – 10 відс. такої суми ПДВ;

- від 61 до 365 календарних днів – 15 відс. такої суми ПДВ;

- на 366 і більше календарних днів – 25 відс. такої суми ПДВ.

Тобто штрафи у розмірах, встановлених пунктом 90 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, застосовуються у разі порушення платником податку передбачених пунктом 89 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН із датою складання, починаючи з 16 січня 2023 року.

При цьому порушення платником податку граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН, які припадають на період до дати набрання чинності Законом № 2876-ІХ (тобто застосовується до ПН/РК з датою складання не пізніше 15 січня 2023 року включно), тягне за собою накладання на такого платника податку штрафу у розмірах, встановлених пунктом 1201.1 статті 1201 Кодексу.

За скільки днів до закінчення дії кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, користувач може повторно (дистанційно) сформувати сертифікати за електронним запитом On-line або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1»?

Головне управління  ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом можна здійснити On-line на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (далі – Надавач) за посиланням: Головна/«Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом»/ On-line (http://ca.tax.gov.ua/manage-certificates) або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

Дистанційно сформувати нові сертифікати зможуть лише ті користувачі, які мають:

- чинні сертифікати (наприклад до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів);

- незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

- особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Строк чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від Надавача, становить 2 (два) роки з моменту їх формування.

Не пізніше дня, що передує дню закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від Надавача користувач може повторно (дистанційно) сформувати сертифікати за електронним запитом On-line або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

З метою уникнення помилок при повторному (дистанційному) формуванні сертифікатів за електронним запитом рекомендуємо здійснювати дане формування за декілька днів до закінчення строку чинності сертифікатів.

Перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа можна на вебсайті Надавача (http://ca.tax.gov.ua).

Закон України № 3193: новації для платників акцизного податку

Головне управління  ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що Закон України від 29 червня 2023 року № 3193-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва» (далі – Закон № 3193) (набрав чинності 23 листопада 2023 рок), яким, внесено зміни, зокрема до Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481).

Змінами, внесеними Законом № 3193 до Закону № 481, зокрема:

- уточнено окремі положення та назву Закону № 481, назву Єдиного реєстру ліцензіатів з виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, в частині спиртових дистилятів, а також уточнено визначення ряду термінів;

- запроваджено нові терміни, зокрема, щодо спиртів, спиртових дистилятів, спиртних напоїв, малих виробництв дистилятів. Так, до спиртових дистилятів відносяться спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, спирт-сирець плодовий, зерновий, винний, пивний дистиляти та інші спиртові дистиляти, передбачені законодавством;

- встановлено вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів та обмеження щодо виробництва та розливу ними в споживчу тару спиртних напоїв виключно власного виробництва (не придбаних). При цьому встановлено заборону використання придбаних спиртових дистилятів для виробництва спиртних напоїв, а також імпорт та придбання спиртових дистилятів малими виробництвами дистилятів;

- уточнено та доповнено підстави щодо анулювання ліцензії на виробництво стосовно малих виробництв дистилятів;

- уточнено та доповнено вимоги щодо поводження з головною та/або хвостовою фракцією спиртових дистилятів (відходами перегонки), які за вибором виробника спиртових дистилятів направляються на дистиляцію та/або ректифікацію, та/або утилізацію, та/або знищення. Так, на утилізацію та/або знищення такі відходи перегонки передаються виключно суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Утилізація та/або знищення головної та/або хвостової фракцій спиртових дистилятів здійснюється відповідно до законодавства про відходи;

- запроваджено для виробників спиртових дистилятів ведення окремого обліку поводження з головною та/або хвостовою фракціями спиртових дистилятів;

- встановлено, що оптова торгівля спиртом коньячним (включаючи дистиляти у вигляді головної і хвостової фракцій) здійснюватиметься суб’єктами господарювання на підставі ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією;

- встановлено, що експорт та оптова торгівля спиртовими дистилятами власного виробництва здійснюватиметься суб’єктами господарювання, які мають ліцензії на виробництво спиртових дистилятів, без отримання окремої ліцензії на оптову торгівлю спиртовими дистилятами;

- встановлено, що експорт та оптова торгівля спиртовими дистилятами (крім експорту та оптової торгівлі спиртовими дистилятами власного виробництва) здійснюватиметься суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на оптову торгівлю спиртовими дистилятами;

- встановлено, що імпорт спиртових дистилятів здійснюватиметься суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на оптову торгівлю спиртовими дистилятами або мають ліцензії на виробництво спиртових дистилятів, без окремої ліцензії на оптову торгівлю спиртовими дистилятами;

- встановлено, що оптова торгівля дистилятом виноградним спиртовим і спиртом-сирцем плодовим здійснюватиметься їх виробниками суб’єктами господарювання, які одержали ліцензію на виробництво спирту етилового;

- надано право малим виробництвам дистилятів здійснювати оптову торгівлю спиртними напоями, виробленими із спиртових дистилятів власного виробництва, в об’ємі, що не перевищує 10 000 декалітрів за календарний рік, на підставі ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, а роздрібну торгівлю – на підставі ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями;

- встановлено річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі для малих виробництв дистилятів у розмірі 30 000 гривень;

- поширено заборону на роздрібну торгівлю, крім спирту етилового, також і на спиртові дистиляти та біоетанол;

- уточнено підстави для анулювання ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним та зберігання пального в частині складання акта про встановлення факту відсутності суб’єкта господарювання за місцем провадження діяльності, яка підлягає ліцензуванню та акта, що засвідчує факт відмови суб’єкта господарювання або його посадових (службових) осіб без законних підстав у допуску уповноважених посадових осіб контролюючого органу до перевірки, зокрема передбачено долучення до таких актів мультимедійної інформації щодо фіксації зазначеного факту технічними приладами та/або технічними засобами, що здійснюють або мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису чи звукозапису, та/або засобами фото-, кінозйомки, відеозапису чи звукозапису;

- встановлено, що імпорт та експорт спирту коньячного здійснюватиметься суб’єктами господарювання, які забезпечені дубовою тарою або нержавіючими чи емальованими ємностями з дубовою клепкою для витримки спирту коньячного, кваліфікованими фахівцями та власними виробничими потужностями з виробництва спирту коньячного, коньяку і алкогольних напоїв за коньячною технологією та мають ліцензії на виробництво спирту коньячного;

- встановлено, що реалізація спирту етилового-сирцю його виробниками, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового-сирцю, без отримання окремої ліцензії на оптову торгівлю спиртом етиловим, здійснюватиметься виключно суб’єктам господарювання, які мають ліцензії на виробництво спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого, біоетанолу та/або на експорт;

- поширено на суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртовими дистилятами та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, обов’язкові вимоги щомісячного, до 10 числа наступного місяця, подання звіту про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі імпорту та експорту) спиртових дистилятів, алкогольних напоїв до контролюючого органу та відповідно поширено на таких суб’єктів господарювання відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звіту, або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спиртових дистилятів;

- запроваджено для малих виробництв дистилятів, які мають ліцензію на виробництво спиртових дистилятів, ліцензію на виробництво алкогольних напоїв та/або ліцензію на оптову та/або роздрібну торгівлю алкогольними напоями, щоквартальне, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, подання звіту про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі експорту) алкогольних напоїв до контролюючого органу та відповідно запроваджена для малих виробництв дистилятів відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв;

- запроваджено відповідальність до малих виробництв дистилятів за реалізацію ними спиртних напоїв в об’ємі, що перевищує 10 000 декалітрів за календарний рік, у розмірі 200 відсотків вартості реалізованої партії товару, але не менше 17000 гривень.

Закон № 3193 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 22.08.2023 № 167.

Внесено зміни до форми податкової декларації з плати за землю

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 24.11.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 26.09.2023 № 520 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2023 р. за № 1771/40827) (далі – Наказ № 520), яким внесено зміни до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Наказ № 520 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 24.11.2023 № 94.

Щодо відновлення дії окремих податкових норм в частині податку на прибуток підприємств

Головне управління  ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 338 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» (з урахуванням внесених змін і доповнень) з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом    SARS-CoV-2 (COVID-19), на території України було запроваджено карантин, дія якого завершилася 30 червня 2023 року.

У зв’язку із завершенням дії карантину, з 01 липня 2023 року припинилась дія норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування.

Так, для платників податку на прибуток підприємств припиняється застосування різниць, визначених Кодексом, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухгалтерського обліку у вигляді:

- отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;

- списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до пункту 24 та підпункту 26.2 пункту 26 підрозділу 10 розділу XX Кодексу.

Понад 15,4 млн грн частини чистого прибутку спрямовано платниками до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

У січні – жовтні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 15,4 млн грн частини чистого прибутку. Надходження виросли порівняно з аналогічним періодом 2022 року на понад 1,5 млн грн, або 11,1 відсотків.

Нагадуємо, що 08.09.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 04.07.2023 № 366 «Про внесення змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20 липня 2023 року за № 1226/40282 (зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 27.07.2023 № 408 «Про внесення змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31 липня 2023 року за № 1280/40336) (далі – наказ № 366), яким викладено у новій редакції форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (далі – Розрахунок).

Згідно з пунктами 49.18, 49.19 статті 49 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) податковим (звітним) періодом для платників дивідендів, нарахованих на державну частку, є календарний рік, для платників частини чистого прибутку (доходу) – календарний квартал, півріччя, три квартали, рік, а також з метою забезпечення декларування частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, Розрахунок за формою, затвердженою наказом № 366 (зі змінами), має подаватись за підсумками 2023 року у терміни, встановлені Кодексом. При цьому платники дивідендів на державну частку можуть подавати уточнюючий Розрахунок за новою формою  з 01.01.2024.

Збір за місця для паркування транспортних засобів: місцеві бюджети Дніпропетровщини від юридичних осіб з початку року отримали майже 31,4 млн гривень

Протягом десяти місяців 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від юридичних осіб надійшло майже 31,4 млн грн збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – збір). Як повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження збільшились на понад 16,5 млн грн, або на 111,7 відс. у порівнянні з відповідним періодом 2022 року.

Наталя Федаш зазначила, що збір за місця для паркування транспортних засобів є одним із джерел наповнення місцевих бюджетів. Сплата цього збору дозволяє не лише використовувати фінансовий ресурс від впорядкування сфери платного паркування автотранспорту, а й поліпшити безпеку руху та культуру водіїв. 

Очільниця податкової області нагадала, що ставки збору встановлюються відповідною сільською, селищною, міською радою за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

ДПС долучилася до вебдискусії «Податковий комплаєнс та фінансовий моніторинг на захисті бізнесу»

У рамках ХІ Міжнародного бізнес-форуму «НАУКА-БІЗНЕС-ОСВІТА: стратегічне партнерство», організованого Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана, науковці, представники бізнесу, експерти з питань економіки та фінансів, а також студенти економічних спеціальностей провели цікаву та актуальну дискусію щодо перспективних проєктів, дієвих форм партнерства, консолідації суспільства задля Перемоги та відновлення України.
Сучасні виклики потребують потужних рішень, серед яких впровадження системи податкового комплаєнсу – комплексу мотивів та стимулів для платників податків, що спонукають їх дотримуватись вимог податкового законодавства.
Представники ДПС ознайомили учасників бізнес-форуму з основними тенденціями у сфері трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування, навели приклади ефективної роботи підрозділів ДПС, відповіли на запитання слухачів, закликали сучасних студентів активно оволодівати новими знаннями та у подальшому долучатись до роботи в податкових органах.
«Наша мета – знизити податкові ризики, допомогти платникам уникнути найпоширеніших помилок податкового законодавства у майбутньому та стимулювати бізнес до добровільної сплати податків, передбачити й запобігти проблемам під час податкових перевірок.
Цей шлях до якісних змін дозволить вивести відносини з платниками податків на новий рівень, який ґрунтується на довірі і партнерстві», – зазначила директор Департаменту трансфертного ціноутворення ДПС Катерина Риженкова.

До уваги фінансових агентів!

Державна податкова служба України нагадує, що у зв’язку із набранням чинності наказу Мінфіну від 30 серпня 2023 № 468 «Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки» (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 20 вересня 2023 року № 505) триває кампанія з реєстрації Підзвітних Фінансових Установ (далі – ПФУ).

Строки подання заяви про взяття на облік:

- до 31 грудня 2023 року – для Організацій, що мали статус ПФУ станом на 30 червня 2023 року;

- протягом 60 календарних днів після встановлення статусу ПФУ – для Організацій, що не мали статусу ПФУ станом на 30 червня 2023 року або були створені (зареєстровані), починаючи з 1 липня 2023 року або пізніше.

Довідково!

Дата встановлення статусу ПФУ, від якої відраховується термін подання заяви для взяття ПФУ на облік у ДПС, визначається у розділі ХІ Порядку застосування Загального стандарту звітності CRS, затвердженого наказом Мінфіну від 26.05.2023 № 282.

Як подати заяву

Реєстрація ПФУ здійснюється шляхом подання заяви (код електронного документа – J1308701) в електронній формі через електронний кабінет платника або іншими засобами електронного зв’язку.

Перелік ПФУ

Відомості про усі зареєстровані ПФУ вносяться до Переліку ПФУ, що доступний на вебпорталі ДПС у розділі «CRS».

Перелік доступний за посиланням – https://tax.gov.ua/baneryi/crs/perelik-zareestrovanih-pfu.

Впровадження міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в українське законодавство та практику здійснюється за підтримки Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

З 01 грудня 2023 року нові правила заповнення платіжних інструкцій для сплати податків, зборів та єдиного внеску

Відеоматеріал знаходиться за посиланням  https://cutt.ly/GwI5opfr

Врахування сум помилково/надміру сплачених платником грошових зобов’язань (зобов’язань з єдиного внеску) і пені, що надійшли на єдиний рахунок

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 35 прим.1.8 ст. 35 прим.1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) суми помилково та/або надміру сплачених платником податків грошових зобов’язань (зобов’язань з єдиного внеску) і пені, за даними контролюючого органу, вважаються коштами, що надійшли на єдиний рахунок, і враховуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, при формуванні Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків на дату формування такого Реєстру.

Платник податків має право через Електронний кабінет визначити напрям використання суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені, наявних на дату формування Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків, які повинні враховуватися при формуванні такого Реєстру.

Положення цього пункту не позбавляють платника податків права на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань і пені у порядку, визначеному ст. 43 ПКУ.

Нагадування платникам ПДВ про відновлення дії окремих положень Податкового кодексу України

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що у зв’язку із завершенням дії карантину, з 01.07.2023 припинено дію норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування.

Окрім того, з 30.06.2023 завершили дію окремі правила оподаткування ПДВ та акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу (пункт 82 підрозділу 2, пункт 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу).

Тобто, з 1-го липня відновились правила оподаткування, які були змінені чи призупинені до 01.07.2023 та/або до завершення дії карантину.

Так, для платників ПДВ:

Скасовано, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року № 224 із змінами (товари для боротьби з COVID-19).

Припинено дію пункту 72 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, згідно з яким операції, передбачені пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу та/або підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу, що здійснювалися громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Відновлено оподаткування ПДВ за ставкою 20 % операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу, нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00) (крім випадків, коли такі товари відповідно до Кодексу оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %)*.

*п.82 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу.

Надання благодійної допомоги благодійним організаціям: що з ПДВ?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. 197.1.15 п. 197.ст. 197 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без    будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

На товари, які надходять як благодійна допомога від вітчизняних благодійників за цілями, визначеними статтею 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», поширюються правила маркування.

Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Під час маркування товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника.

Товари маркуються таким чином, щоб під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Товари благодійної допомоги маркуються благодійниками, які надають таку допомогу.

Контроль за виконанням правил маркування здійснюють місцеві органи виконавчої влади та контролюючі органи.

Благодійна допомога може надаватися у вигляді товарів, робіт, послуг, призначених для використання юридичними особами – її набувачами з метою провадження діяльності за цілями, передбаченими статтею 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Після отримання від благодійника пропозиції щодо надання благодійної допомоги у вигляді товарів, її видів, розмірів тощо юридична особа - набувач благодійної допомоги:

- визначає з урахуванням рекомендацій відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування коло осіб, яким вона надаватиметься;

- повідомляє благодійника про намір прийняти запропоновану благодійну допомогу.

Юридичні особи - набувачі благодійної допомоги ведуть бухгалтерський та оперативний облік надходження, зберігання, розподілу та використання благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг, а також звітність за встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики формою, яку надсилають контролюючим органам.

Для бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з благодійною допомогою, юридичні особи – набувачі благодійної допомоги користуються планом рахунків та інструкцією, що діють в Україні.

Юридичні особи –  набувачі благодійної допомоги самостійно визначають порядок аналітичного обліку операцій, пов'язаних з благодійною допомогою, відкривають відповідні рахунки.

Юридичні особи – набувачі благодійної допомоги у своїй річній фінансовій звітності відображають:

- у бухгалтерському балансі – окремо кошти (товари, роботи, послуги), отримані як благодійна допомога;

- у звіті про прибутки та збитки – окремо вартісну величину отриманої благодійної допомоги.

У додатку (коментарі) до річного звіту робляться необхідні пояснення щодо зазначених показників діяльності, пов'язаної з благодійною допомогою.

Контроль за отриманням, зберіганням, розподілом благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг здійснюють місцеві органи виконавчої влади, а за їх цільовим використанням – місцеві органи виконавчої влади та контролюючі органи.

Отримані з метою надання благодійної допомоги марковані товари, які поставляються за кошти чи інші види компенсації, та/або виручка, отримана за таке постачання, підлягають вилученню в недобросовісного продавця і конфіскуються в дохід держави в установленому порядку.

Не підлягають звільненню від оподаткування операції з надання благодійної допомоги у вигляді зазначених у розділі VI ПКУ підакцизних товарів, цінних паперів (крім наданих ендавментів, зазначених у розділі IV ПКУ), нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в господарській діяльності.

Чи може керівник/посадова особа юридичної особи та ФОП, які мають КЕП, отримати КЕП для ПРРО без відвідування відокремленого пункту реєстрації?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Отримати кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) для програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) без відвідування відокремленого пункту реєстрації (далі – ВПР) (у т. ч. згенерувати повторно) можна виключно для юридичних осіб (керівника або посадової особи) при наявності чинного КЕП за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1» (далі – Програма).

Для початку використання Програми клієнтам (користувачам) необхідно встановити актуальну версію безкоштовної Програми, яку можливо завантажити на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (далі – Надавач) (https://ca.tax.gov.ua) за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач ЦСК-1»/«Інсталяційний пакет «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1».

Інструкцію щодо дистанційного формування сертифікатів для ПРРО (для юридичних осіб) наведено у розділі «Отримання електронних довірчих послуг» офіційного інформаційного ресурсу Надавача (https://ca.tax.gov.ua) у підрозділі «Підготовка документів та реєстрація» в категорії «електронна печатка для РРО (Юридична особа)».

Фізичним особам – підприємцям для отримання КЕП для ПРРО необхідно звернутися до ВПР з відповідними реєстраційними документами.

Перелік реєстраційних документів можна переглянути у розділі «Отримання електронних довірчих послуг» офіційного інформаційного ресурсу Надавача, обравши категорію «електронна печатка для РРО (Фізична особа)».

В який термін та які документи надає ФОП для проведення документальної перевірки?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Право проведення контролюючими органами, визначеними п.п. 41.1.1 п. 41.1 ст. 41 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), камеральних, документальних (планових або позапланових, виїзних або невиїзних) та фактичних перевірок передбачено п.п. 20.1.4 п. 20.1 ст. 20 та п. 75.1 ст. 75 ПКУ.

Підпунктами 20.1.2 та 20.1.5 п. 20.1 ст. 20 ПКУ встановлено, що контролюючі органи мають право, зокрема:

- для здійснення функцій, визначених законом, отримувати безоплатно від платників податків, у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності), про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов’язану з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансову і статистичну звітність у порядку та на підставах, визначених законом;

- отримувати безоплатно від платників податків, а також від Національного банку України, банків, інших фінансових установ, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей довідки у порядку та на підставах, визначених ПКУ, з урахуванням законів, що визначають порядок розкриття зазначеними особами інформації, що містить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг, а на підставі рішення суду – інформацію про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках у банку/небанківському надавачу платіжних послуг, електронних гаманцях, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб’єктів господарювання, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Згідно з п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції ведеться окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Фізичні особи – підприємці застосовують реєстратори розрахункових операцій відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 296.1 ст. 296 ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

При цьому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Абзацами першим і другим п. 44.1 ст. 44 ПКУ встановлено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

Платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів та інформації, визначених п. 44.1 ст. 44 ПКУ, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначених законодавством строків, але не менше строків, передбачених п. 44.3 ст. 44 ПКУ.

Передбачені п. 44.3 ст. 44 ПКУ строки зберігання документів та інформації продовжуються на період зупинення відліку строку давності у випадках, передбачених п. 102.3 ст. 102 ПКУ (абзац восьмий п. 44.3 ст. 44 ПКУ).

Згідно з абзацом першим п. 85.2 ст. 85 ПКУ платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Отже, фізична особа – підприємець щодо якої розпочалася документальна перевірка (планова або позапланова) повинна в перший день перевірки надати посадовій особі контролюючого органу у повному обсязі оригінали всіх документів за перевіряємий період з питань, які стосуються предмету перевірки, зокрема, щодо обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, а саме: договори (угоди) робіт, послуг; акти виконаних робіт (наданих послуг), накладні; виписки банку про рух грошових коштів; книгу обліку доходів; трудові договори, відомості нарахування та виплати заробітної плати; інші документи, які стосуються фінансово-господарської діяльності.

Поряд з цим, при проведенні перевірок посадові (службові) особи контролюючого органу мають право отримувати у платників податків належним чином завірені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, що свідчать про приховування (заниження) об’єктів оподаткування, несплату податків, зборів, платежів, порушення вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Такі копії повинні бути засвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності) (абзац перший п. 85.4 ст. 85 ПКУ).

Відповідний запит на отримання копій документів повинен бути поданий посадовою (службовою) особою контролюючого органу не пізніше ніж за п’ять робочих днів до дати закінчення перевірки (абзац другий п. 85.4 ст. 85 ПКУ).

Також, п. 85.8 ст. 85 ПКУ передбачено, що посадова (службова) особа контролюючого органу, яка проводить перевірку, у випадках, передбачених ПКУ, має право отримувати від платника податків або його законних представників копії документів, що належать до предмета перевірки. Такі копії повинні бути засвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

Новації для суб’єктів господарювання, які здійснюють операції зі спиртом етиловим

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 23 листопада 2023 року набрав чинності Закон України від 29 червня 2023 року № 3193-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва» (далі – Закон № 3193), яким, внесено зміни, зокрема до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Так, змінами до Кодексу, зокрема:

- уточнено визначення «спирту етилового» (підпункт 14.1.237 пункту 14.1 статті 14 Кодексу), з якого виокремлено такий товар, як «спиртовий дистилят» та, відповідно, надано йому окреме визначення (підпункт 14.1.2371 пункту 14.1 статті 14 Кодексу);

- встановлено, що спирт етиловий-сирець, який оподатковується акцизним податком за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту, для виробництва біоетанолу може бути використаний не тільки в межах одного суб’єкта господарювання (підпункт «ж» підпункту 229.1.1 пункту 229.1 статті 229 Кодексу). При цьому розповсюджено норму щодо видачі податкового векселя на виробників біоетанолу, які використовують для виробництва біоетанолу спирт етиловий-сирець (підпункт «ж» підпункту 229.1.5 пункту 229.1 статті 229 Кодексу). Водночас податковий вексель не видається суб’єктами господарювання, які одночасно є виробниками спирту етилово-сирцю та біоетанолу (підпункт «ґ» підпункту 229.1.16 пункту 229.1 статті 229 Кодексу).

За користуванням радіочастотним ресурсом України до держбюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 1,2 млн грн рентної плати

Протягом десяти місяців 2023 року від платників Дніпропетровщини до загального фонду державного бюджету надійшло понад 1,2 млн грн рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – рентна плата). Порівняно з 2022 роком надходження збільшились на понад 75,0 тис. грн, або на 6,7 відсотків.

Звертаємо увагу, що платники рентної плати обчислюють суму рентної плати виходячи з виду радіозв’язку, розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот по кожному регіону окремо.

Ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у розрізі видів радіозв’язку та діапазонів радіочастот наведені у п. 254.4 ст. 254 Податкового кодексу України.

Фізичні особи – власники елітних авто поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини транспортним податком на понад 5,5 млн гривень

У січні – жовтні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від фізичних осіб надійшло понад 5,5 млн грн транспортного податку. Як зазначила очільниця податкової служби Дніпропетровщини Наталя Федаш, надходження виросли у порівнянні з відповідним періодом 2022 року майже на 3,8 млн грн, або на 216,7 відсотків.

Керівниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області висловила подяку платникам за сумлінне виконання обов’язків по сплаті податків та нагадала, що обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 42 Податкового кодексу України, до 01 липня року базового податкового (звітного) періоду (року). Транспортний податок сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

До уваги платників податків! З 27.11.2023 діють нові бюджетні рахунки

ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, починаючи з 27.11.2023 діють нові бюджетні рахунки по податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що сплачуються податковими агентами за кодом класифікації доходів бюджету 11010201.

Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків розміщена за посиланням https://dp.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/.

РРО/ПРРО: інформаційні заходи податківців Дніпропетровщини тривають (територія обслуговування – м, Дніпро, м. Павлоград, м. Кам’янське, м. Кривий Ріг)

Днями фахівці податкової служби Дніпропетровщини відвідали до місця торгівлі підприємців, які проводять свою господарську діяльність у м. Дніпрі по пр. Гагаріна і на ринку «Калинівський», у м. Кривому Розі по вул. Ракітіній та по пр. Миру, у м. Кам’янському в ТРЦ «Демарт» та у м. Павлограді по вул. Дніпровській.

Суб’єкти господарювання отримали важливу інформацію щодо правил застосування РРО/ПРРО. Зокрема податківці наголосили на відновленні фінансової відповідальності за порушення вимог законодавства при здійснення розрахункових операцій.

Крім того, працівники податкової відповіли на питання, які цікавили платників та надали їм практичну допомогу.

Конструктивний діалог – це запорука ефективної взаємодії податкової служби і представників бізнесу. Не зупиняємось, продовжуємо комунікації!

Мобільний застосунок від ДПС України «Моя податкова» – нові можливості для платників податків

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Державною податковою службою України запроваджено мобільний застосунок «Моя податкова», який є зручним інструментом для отримання громадянами електронних сервісів податкової служби.

«Моя податкова» є програмним комплексом, що може бути застосованим для будь-якого пристрою, який підтримує операційні системи Android чи iOS із відповідними версіями.

Завантажити застосунок «Моя податкова» можна в App Store або Google Play.

Інтерфейс застосунку простий і зручний. Сервіси об’єднані в чотири розділи.

Розділ «Реєстри» надає можливість здійснити:

- пошук фіскального чека;

- пошук марки акцизного податку;

- перегляд даних реєстру платників ПДВ;

- перегляд даних реєстру страхувальників;

- перегляд даних реєстру платників єдиного податку.

Розділ «Мої дані» містить базову інформацію про платника податків:  

-  адреса реєстрації

-  наявність обʼєктів оподаткування;  

-  повідомлення про обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР).

Розділ «Послуги» дозволяє:

- отримати відомості про суми виплачених доходів;  

- подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи на податкову знижку;

- переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом (наявність податкового боргу, переплат тощо);

- сплатити податки;

- подати Заяву на внесення змін до ДРФО (5 ДР) (наразі функція очікується в наступних оновленнях)

- подати Облікову картку фізичної особи – платника податків (1ДР) (наразі функція очікується в наступних оновленнях).

Розділ «Повідомлення» містить доступ до перегляду:

- квитанцій;

- відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків;

- інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору; 

- листів контролюючого органу;

- інших повідомлень контролюючого органу.

Частина сервісів застосунку «Моя податкова» доступна без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки. Інші сервіси доступні після ідентифікації онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача.

Мобільний застосунок «Моя податкова» працює в тестовому режимі. Функціонал доповнюватиметься новими можливостями. За відгуками та пропозиціями користувачів в наступних оновленнях будуть з’являтися нові сервіси. Просимо платників надсилати пропозиції або зауваження щодо роботи застосунку за адресою infotax@tax.gov.ua  або звертатися за телефоном 0 800 501 007.

Як, не виходячи з дому, дізнатися про свій податковий борг?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

ДПС України надає можливість платникам, не покидаючи свою оселю, дізнатися про свій податковий борг.

Перевірку можна здійснити з легкістю, та лише в декілька кроків.

Крок 1: Створення кваліфікованого електронного підпису (у разі його відсутності)

Найпопулярнішим банківським сервісом серед працюючого населення та пенсіонерів є додаток (сервіс) «Приват24».

Використовуючи додаток (сервіс) Приват24, Ви та Ваші близькі з легкістю отримаєте кваліфікований електронний підпис зробивши наступні кроки:

- авторизуйтесь у «Приват24»;

- виберіть меню «Сервіси»;

- оберіть меню «Бізнес»;

- виберіть меню «Кваліфікований електронний підпис»:

▪ підтвердіть свої дані;

▪ створіть та підтвердіть пароль;

▪ за номером телефону отримуєте SMS на телефон з кодом підтвердження;

▪ введіть отриманий код підтвердження;

▪ дайте згоду на обробку персональних даних (у відповідному полі поставте позначку);

- натисніть «Далі».

Кваліфікований електронний підпис відразу додається до Вашого електронного кабінету у сервісі «Приват 24 »

Також кваліфікований електронний підпис (КЕП) можна отримати через мобільний додаток «Дія» - електронний сервіс державних послуг.

Якщо у Вас не встановлений застосунок «Дія» потрібно:

-завантажити застосунок «Дія» на свій гаджет та увійти у застосунок;

-для авторизації можна використати BankID або біометричні дані;

- після авторизації відкрийте вкладку «Меню»;

- оберіть пункт «Дія.Підпис»;

- натисніть «Створити»;

- на екрані висвітиться вікно, в якому підтвердіть свою особу по FaceID, NFC або BankID;

- повторіть всі потрібні дії та чекайте повідомлення «Дякуємо, особу підтверджено»;

- придумайте унікальний пароль з 5 цифр та введіть його.

Тепер Ваш «Дія.Підпис» створено.

Маючи КЕП, Ви можете його використовувати в будь-яких інших сервісах, які підтримують використання КЕП, що робить ваше життя більш зручнішим та зекономить Ваш час.

  Отримавши КЕП, ми підійшли до наступного кроку.

Крок 2: Перегляд інформації про стан розрахунків з бюджетом (наявність або відсутність податкового боргу)

Інформацію про стан розрахунків з бюджетом платник податків має можливість переглянути в сервісі ДПС України «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за електронним посиланням http://cabinet.tax.gov.ua або через вебпорталі ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП.

- Переходимо за посиланням в «Електронний кабінет»;

- входимо до особистого кабінету;

-в полі «Оберіть АЦСК» обираємо АЦСК АТ КБ «ПриватБанк» (якщо КЕП Ви отримували саме через АТ КБ «Приватбанк»);

- обираємо «Особистий ключ» та вводимо «Пароль захисту ключа»;

- натискаємо «Зчитати»;

- натискаємо «Увійти»; !!!Обов’язково перевіряємо дані та підтверджуємо;

- переходимо у розділ «Стан розрахунківз бюджетом».

 

Увійти в свій Електронний кабінет можливо використовуючи «Дія.Підпис».

Для цього на вході до Електронного кабінету:

- натискаємо «Дія.Підпис»;

- натискаємо «Отримати код»:

▪ перед Вами висвічується QR-код;

▪ увімкніть камеру на телефоні та наведіть її на QR-код;

▪ телефон відсканує QR-код та надасть вам посилання, за яким необхідно перейти у застосунок «Дія»;

- перейшовши в застосунок «Дія», на Вашому екрані відображається вікно «Запит на підпис документа через «Дія.Підпис»»

▪ в цьому вікні натисніть «Підписати»;

▪ застосунок «Дія» відсканує ваше обличчя для перевірки вашої особистості;

- після успішної перевірки вводимо пароль Вашого «Дія.Підпис».

 

Також є ще один зручний варіант як зайти до Електронного кабінету.

На вході до Електронного кабінету натискаємо «id.gov.ua»:

- обираємо увійти як «Посадова особа» чи «Фізична особа»;

- натискаємо «Увійти»;

Ви перейшли на сайт «id.gov.ua»

У вікні «Увійти за допомогою» обираємо «BankID НБУ», в якому необхідно обрати банк в якому ви обслуговуєтесь та виконати інструкції щодо авторизації, які надасть ваш банк (наприклад, ввести номер телефона та пароль від вашого електронного кабінету в банку)

Пройшовши ці кроки згідно наведеною інструкцією, перед вами відображається інформація про стан розрахунків з бюджетом, наявність або відсутність боргу на відповідну дату.

 

Якщо у Вас наявний борг перед бюджетом, то Ви маєте можливість сплатити його, а реквізити для сплати боргу можна знайти зробивши наступний крок.

Крок 3: Отримання інформації щодо актуальних реквізитів бюджетних рахунків для сплати платежів до бюджету у 2023 році

Така інформація розміщена на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» вебпорталу ДПС України (http://.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv):

- переходимо за цим посиланням за цим посиланням;

- обираємо відповідну область;

- обираємо реквізити рахунків (або для сплати податків, зборів, платежів або для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування (ЄСВ));

- знаходимо найменування коду класифікації доходів бюджету класифікації доходів бюджету (код податку за яким у Вас рахується борг) та адміністративно-територіальну одиницю України.

 - за даними реквізитами сплачуємо борг.

Оплату можна здійснити, використовуючи свій пристрій не встаючи з улюбленого дивану або дорогою у потязі, через сайт або мобільний додаток (сервіс) «Приват24» та через електронний сервіс державних послуг «Дія».

Борг сплачуємо за відповідним кодом «140» (погашення податкового боргу).

До уваги платників податків! З 01 грудня 2023 нові правила заповнення платіжних інструкцій для сплати податків, зборів та єдиного внеску

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що починаючи з 01.12.2023 при здійсненні сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування заповнення поля платіжної інструкції «Призначення платежу» заповнюється по – новому виключно у структурованій формі.

Акцентуємо увагу на заповненні реквізиту «ФАКТИЧНИМ ПЛАТНИК» під час сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, а саме:

Під час сплати фізичною особою через касу та/або термінали самообслуговування в обов’язковому порядку вказується інформація про платника, що сплачує податки;

Під час сплати юридичною особою за свої відокремлені підрозділи, представництва повинні зазначити інформацію про підрозділи та представництва як платників податків.

Щодо визначення середньомісячного обсягу продажу марок акцизного податку підприємству-виробнику та/або імпортеру тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну продавцем марок акцизного податку...

Щодо визначення середньомісячного обсягу продажу марок акцизного податку підприємству-виробнику та/або імпортеру тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну продавцем марок акцизного податку протягом трьох звітних місяців поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Пунктом 5 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1251 із змінами, визначено реквізити, які наносяться на кожну марку акцизного податку, серед яких зазначено такі реквізити акцизної марки, як:

- позначення виду акцизної марки, що складається із слів та літер (зокрема, але не виключно, «тютюн вітчизняний (сигарети з фільтром)» - «ТВ ЗФ», «тютюн вітчизняний (сигарети без фільтра, цигарки)» - «ТВ БФ», «тютюн вітчизняний (сигарили)» - «ТВ СГ», «тютюн імпортний (сигарети з фільтром)» - «ТІ ЗФ», «тютюн імпортний (сигарети без фільтра, цигарки)» - «ТІ БФ», «тютюн імпортний (сигарили)» - «ТІ СГ», «тютюн вітчизняний (інші вироби!» - «ТВ ІНШІ», «тютюн імпортний (інші вироби)» - «ТІ ІНШІ», «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням вітчизняні» - «ТВЕН В», «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівана з електронним управлінням імпортні» - «ТВЕН І»);

- кількість штук у пачці або упаковці (для сигарет, цигарок та сигарил).

При визначенні середньомісячного обсягу продажу марок акцизного податку підприємству-виробнику та/або імпортеру тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну продавцем марок акцизного податку протягом трьох звітних місяців поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, слід керуватись наступним алгоритмом:

обраховується середньомісячний обсяг реалізації підприємством-виробником та/або імпортером на митній території України окремо вироблених та імпортованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну за попередні дев’ять календарних місяців за кожним видом продукції, який маркується відповідними видами марок акцизного податку («сигарети з фільтром», «сигарети без фільтра, цигарки», «сигарили», «ТВЕН» та «інші вироби») без їх додаткового поділу на кількість штук у пачці або упаковці (для сигарет, цигарок та сигарил);

обраховується середньомісячний обсяг реалізації загальної кількості продукції за її видами, який визначено вище за кожним показником, із застосуванням коефіцієнту 1,15;

обраховується за кожною заявкою-розрахунком кількості марок акцизного податку загальна кількість продукції за її видами, яка буде маркована такими марками акцизного податку, обчислення якої здійснюється як сума доданків, кожний з яких визначаються як добуток кількості замовлених марок за відповідними видами марок та кількості штук у пачці або упаковці (для сигарет, цигарок, сигарил та ТВЕН), або ваги (для інших видів тютюнової продукції);

обсяги продукції за її видами, які будуть марковані такими марками акцизного податку за усіма поданими заявками-розрахунками протягом кожного з трьох звітних місяців поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку порівнюються, і відповідно не повинні перевищувати, середньомісячного обсягу реалізації загальної кількості відповідного виду продукції, обрахованого із застосуванням коефіцієнту 1,15.

Фізична особа має право звернутись до контролюючого органу для звірки у разі незгоди з визначеним загальним МПЗ

 

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що згідно з п.п. 170.14.6 п. 170.14 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у разі незгоди платника податку на доходи фізичних осіб (податок) з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов'язанням та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні (ППР) сумою річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб такий платник податку має право у порядку, встановленому статтею 42 цього Кодексу, протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

- земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі;

- суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції;

- суми сплачених податків, зборів, платежів.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельні ділянки або договорів про передачу в оренду, емфітевзис або інше користування земельних ділянок, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, відомості про які відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, обчислення мінімального податкового зобов'язання здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації від відповідних органів про власність/користування або перехід права власності/користування на такі земельні ділянки.

Якщо за результатами звірки виявлено розбіжності між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган протягом 10 днів, наступних за днем завершення звірки, зобов'язаний скасувати (відкликати) таке податкове повідомлення-рішення та у разі потреби надіслати (вручити) платнику податку нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку, складене з урахуванням результатів проведеної звірки.

 

Визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на прибуток є:

- прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (абзац перший п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Для платників податку, визначених п.п. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 ПКУ (юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземних компаній) та мають місце ефективного управління на території України), не є об’єктом оподаткування прибуток із джерелом походження за межами України (абзац дванадцятий п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ);

- дохід за договорами страхування, визначений згідно з п.п. 141.1.2 п. 141.1 ст. 141 ПКУ (п.п. 134.1.2 п. 134.1 ст. 134 ПКУ);

- дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню згідно з п. 141.4 ст. 141 ПКУ, з джерелом походження з України (п.п. 134.1.3 п. 134.1 ст. 134 ПКУ);

- дохід суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, підлягає оподаткуванню згідно з п. 141.8 ст. 141 ПКУ (п.п. 134.1.4 п. 134.1 ст. 134 ПКУ);

- дохід організаторів азартних ігор, отриманий від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів (п.п. 134.1.5 п. 134.1 ст. 134 ПКУ);

- дохід, отриманий від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, що підлягає оподаткуванню згідно з п. 141.5 ст. 141 ПКУ (п.п. 134.1.6 п. 134.1 ст. 134 ПКУ);

Згідно з п.п. 134.1.7 п. 134.1 ст. 134 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, визначений відповідно до ст. 39 прим. 2 ПКУ (абзац перший п.п. 134.1.7 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Такий об’єкт оподаткування визначається окремо від об’єктів оподаткування, визначених підпунктами 134.1.1 – 134.1.6 п. 134.1 ст. 134 ПКУ.

У разі наявності декількох контрольованих іноземних компаній об’єкт оподаткування визначається окремо по кожній такій компанії (абзац третій п.п. 134.1.7 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Також, об’єктом оподаткування податком на прибуток є операції резидентів Дія Сіті – платників податку на особливих умовах, що підлягають оподаткуванню згідно з п. 135.2 ст. 135, п. 137.10 ст. 137 та п. 141.9 прим. 1 ст. 141 ПКУ (п.п. 134.1.8 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Що таке ПРРО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до абзацу тридцять сьомого ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями  програмний реєстратор розрахункових операцій – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій.

Контролюючий орган забезпечує безоплатне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

Про податки просто. Дайджест податкових подій

Відеоматеріал знаходиться за посиланням  https://cutt.ly/xwIQyX9r

Протягом п. р. юридичні особи спрямували до місцевих скарбниць Дніпропетровщини понад 796,1 млн грн єдиного податку

У січні – жовтні 2023 року юридичні особи направили до місцевих бюджетів Дніпропетровської області понад 796,1 млн грн єдиного податку, що порівняно з січнем – жовтнем 2022 року на понад 171,3 млн грн, або на 27,4 відс. більше.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

2) припинення юридичної особи (крім перетворення) або припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем відповідно до закону – в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

3) у випадках, визначених підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 та підпунктом 298.8.6 пункту 298.8 статті 298 ПКУ;

4) якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків;

5) якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену підпунктом 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 та підпунктом 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 ПКУ;

6) набуття платником податку статусу резидента Дія Сіті – в останній день календарного кварталу, в якому платник податку набув статус резидента Дія Сіті;

7) втрати платником єдиного податку третьої групи статусу електронного резидента (е-резидента).

Плата за землю: на понад 210,3 млн грн збільшились надходження до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб

Протягом січня – жовтня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло понад 514,2 млн гривень. В. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш акцентувала увагу, що надходження збільшились на понад 210,3 млн грн, або на 69,2 відс. у порівнянні з відповідним періодом 2022 року.

Очільниця податкової служби області нагадала, що фізичні особи (громадяни) – платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету.

У ДПС розповіли про основні аспекти проведення податкових перевірок

Про податкові перевірки говорили учасники онлайн-засідання «Про тренди податкових перевірок», організованого Асоціацією правників України, участь в якому традиційно взяли представники ДПС.

Під час заходу розглядалися питання організації контрольно-перевірочної роботи, основні види порушень, яких припускаються платники ПДВ та податку на прибуток. Також мова йшла про застосування реєстраторів розрахункових операцій та визначення нереальності господарських операцій.

У ДПС, зокрема, розповіли про відновлення з 1 серпня 2023 року відповідальності за порушення, виявленні при проведенні перевірок, а також основні нововведення, які чекають платників з 1 грудня 2023 року.

Наголошувалося, що завдяки чат-боту «SKARGA KPR DPS» можна у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомити про ймовірні безпідставні контрольно-перевірочні заходи територіальними органами ДПС під час проведення податкових перевірок.

Крім того, під час заходу було розʼяснено найбільш поширені питання, які виникають у платників, та надано практичні рекомендації щодо застосування окремих норм податкового законодавства.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

  Комунікаційна податкова платформа: питання оподаткування благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам на часі

Сьогодні, 23 листопада 2023 року, за зверненням представників громадської організації відбулась зустріч у рамках Комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Спілкувались про оподаткування благодійної допомоги, наданої внутрішньо переміщеним особам, податківці роз’яснили норми законодавства, які регламентують благодійну допомогу, новацій податкового законодавства, торкнулися питань електронних сервісів ДПС України. Все просто та зручно!

Захід пройшов змістовно та продуктивно.

Плануємо і надалі проведення спільних заходів, присвячених висвітленню актуальних питань оподаткування.

Комунікації тривають!

Компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно громадянина не оподатковується

Не оподатковується дохід громадянина, отриманий як компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно відповідно до Закону № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» (далі – Закон № 2923).

Це передбачено п.п. 165.1.66 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), відповідно до якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отриманого як компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до Закону № 2923.

Нагадаємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності 01.08.2023, зокрема, внесені зміни до ст. 165 Кодексу, а саме: п. 165.1 доповнено новим п.п. 165.1.66.

Про проведення засідання комітету «Професійні послуги» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області

На черговому засіданні комітету Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) за галузевою ознакою «Професійні послуги», що відбулося 23.11.2023, спілкувались про актуальне.

У заході прийняли участь заступник начальника податкової служби Дніпропетровщини Леонов Валерій та начальник управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС Осипова Манушак.

Розглянули наступні питання: оподаткування благодійної допомоги, яка надається благодійниками – резидентами, особливості проведення фактичних перевірок та застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/ програмних РРО з урахуванням норм Закону України № 3219.

Укладання договорів страхування/перестрахування із страховиками та перестраховиками – нерезидентами: умови застосування ставки «0» відсотків

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 01.04.2023 набрав чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888).

Змінами, внесеними Законом № 2888 до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема уточнено умови застосування ставки «0» відсотків під час укладання договорів страхування або перестрахування безпосередньо із страховиками та перестраховиками – нерезидентами:

- замість відповідності рейтингу фінансової надійності (стійкості) страховиків та перестраховиків – нерезидентів вимогам, установленим національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, такі нерезиденти мають відповідати вимогам щодо перестрахування у страховиків (перестраховиків) – нерезидентів, установленим Національним банком України;

- договори страхування або перестрахування можуть також укладатись через або за посередництвом не тільки перестрахових, а також і страхових брокерів;

- замість укладання договорів перестрахування з обов'язкового страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, передбачено укладання договорів перестрахування з розміщення ризиків в іноземних ядерних пулах за дорученням членів ядерного страхового пулу (абзац четвертий п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 ПКУ).

ПРРО: особливості роботи в режимі офлайн

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.

Отже, з 01.08.2023 заборонена робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

До уваги самозайнятих осіб – платників ПДФО!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 9. розділу І Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України 02 жовтня 2015 року № 859 (зі змінами), фізичні особи – підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають річну декларацію, в якій, крім доходів від підприємницької діяльності, має бути зазначено інші доходи з джерел їх походження в Україні та іноземні доходи.

Такий розрахунок подається лише один раз за один звітний період.

Подання податкових декларацій з місцевих податків та зборів, якщо об’єкти оподаткування знаходяться на території територіальної громади у місті з районним поділом в різних районах такого міста

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що податкові декларації з місцевих податків та зборів надаються до контролюючих органів за місцем розташування об’єктів оподаткування.

У разі розташування об’єктів оподаткування у місті з районним поділом в різних районах такого міста, то якщо всі райони такого міста входять до складу однієї територіальної громади, то декларація надається до контролюючого органу, який обслуговує таку територіальну громаду.

Звертаємо увагу на особливості подання декларацій та визначення кодів за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад ( далі – КАТОТТГ) територіальних громад у м. Києві та м. Кривий Ріг.

Оскільки місцеві податки сплачується до місцевого бюджету, враховуючи те, що у містах з районним поділом – Києві та Кривому Розі для кожного району залишено свої окремі рахунки місцевих бюджетів, тому за об’єкти оподаткування, що знаходяться на території міст Київ та Кривий Ріг, декларація подається до контролюючого органу, що обслуговує відповідний район зазначеного міста.

При зазначенні у Деклараціях коду за КАТОТТГ території територіальної громади зазначається код за КАТОТТГ району м. Києва та м. Кривий Ріг (відповідно до розташування об’єктів оподаткування). 

По всіх інших містах України з районним поділом подається одна декларація до одного контролюючого органу.

Допомога для потреб забезпечення оборони держави

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що змінами, внесеними Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) до підпункту 69.6 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) скасовано делегування повноважень Кабінету Міністрів України на визначення переліку товарів, виконаних робіт, наданих послуг на потреби оборони держави.

Отже, починаючи з 01 серпня 2023 року, передача товарів (виконання робіт, надання послуг) для потреб забезпечення оборони держави Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, не обмежується переліком, який має визначати Кабінет Міністрів України, для незастосування коригуючої різниці згідно з підпунктом 140.5.9 пункту 140.5 статті 140 Кодексу.

Податок на нерухоме майно: від фізичних осіб місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали понад 192 млн гривень

З початку 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 192,0 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (податок на нерухоме майно). Порівняно з січнем – жовтнем 2022 року надходження виросли на понад 125,7 млн грн, або на 189,5 відсотків.

Нагадуємо, що платниками податку на нерухоме майно в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

З початку поточного року місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали від платників понад 36,3 млрд гривень

Протягом десяти місяців до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від платників надійшло понад 36,3 млрд гривень. Надходження збільшились на понад 4,4 млрд грн, або на 14 відс., у порівнянні з відповідним періодом 2022 року. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Очільниця податкової служби області акцентувала увагу на позитивній динаміці надходжень до місцевих скарбниць у 2023 році і зауважила, що саме місцеві податки і збори становлять основну дохідну статтю бюджетів територіальних громад міст, селищ, сіл та їх об’єднань. За допомогою місцевих бюджетів вирішуються важливі питання економічного розвитку громад регіону.

«Ми вдячні нашим платникам за вчасно сплачені податки і збори. Адже наповнення місцевих бюджетів є тим фінансовим ресурсом, який сьогодні гарантує нашим громадам повноцінну життєдіяльність і забезпечує їх фінансову стабільність», - зазначила Наталя Федаш.

Алгоритм розрахунку податкової знижки

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що громадяни мають можливість скористуватись правом на податкову знижку за наслідками 2022 року по 31 грудня 2023 року (включно).

Для розрахунку податкової знижки:

Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.

Довідково!Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП, утриманого податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця.

На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової книжки.

Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18%).

Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку.

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Податкового кодексу України).

У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення – рішення.

Комунікаційна податкова платформа: про порядок включення до Реєстру волонтерів

Сьогодні, 22 листопада 2023 року, проведено онлайн зустріч з питання порядку включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (далі - Реєстр) за зверненням фізичної особи на комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС).

У заході від ГУ ДПС прийняли участь заступник начальника ГУ ДПС Леонов Валерій, начальник управління інформаційної взаємодії Осипова Манушак, заступник начальника Соборної ДПІ Залізняк Світлана та фізична особа.

Під час онлайн зустрічі громадянину роз’яснено порядок включення до Реєстру та акцентовано увагу на перелік документів і спосіб їх подання до контролюючого органу, строки розгляду, включення до Реєстру або відмови, у разі наявних підстав та інше.

Також податківці наголосили, що в умовах воєнного стану пріоритетним напрямом роботи ДПС залишається розвиток онлайн-сервісів для задоволення потреб платників, забезпечення ними електронної взаємодії з органами ДПС.

Наприкінці платник подякував за надану змістовну інформацію.

Контакт-центр ДПС – оновлений сервіс з максимальною ефективністю та якістю

Тримаючи вектор на поліпшення якості та умов надання послуг платникам, Державна податкова служба України продовжує перетворення на цифровий сервісний орган. Відтепер за рахунок оновлення і модернізації програмно-апаратного комплексу Контакт-центру ДПС запроваджено дистанційний запис для отримання послуг в Центрах обслуговування платників (далі – ЦОП) – електронну чергу.

Створена система керування чергами та потоками в ЦОП сприятиме коректному розподілу осіб, які звертаються в ЦОП, та запобігатиме їх скупченню.

Платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС, щоб здійснити попередній запис до ЦОП, обрати необхідну адміністративну послугу з 19 можливих та визначити зручні дату і час візиту, не витрачаючи зайвого часу на очікування в черзі.

Станом на 14.11.2023 програмні комплекси з управління чергою використовуються в 420 ЦОП. За період з 01.10.2023 по 31.10.2023 працівниками Контакт-центру ДПС здійснено 556 записів клієнтів до ЦОП. Із загальної кількості записів найбільше клієнтів запланували свій візит до ЦОП ГУ ДПС в Івано-Франківській (202), Київський (174) та Одеській (111) областях.

При цьому ДПС запроваджено заходи для зворотного зв’язку з платниками після відвідування ними ЦОП (у тому числі, тих, які скористались інтерактивною чергою ДПС), зокрема, проводиться опитування клієнтів щодо якості наданої послуги електронної черги для подальшого врахування в роботі та покращення рівня обслуговування.

Сервіс електронна черга створено задля комфорту платників податків!

 

Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДПС

 

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДФС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДПС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДПС.

Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДПС.                

Номер Контакт-центру ДПС 0800-501-007 (напрямок «5»).                                                                                                            

 

                                                       Відділ комунікацій з громадськістю

                                                       управління інформаційної взаємодії

                                       Головного управління ДПС

                                           у Дніпропетровській області

                              (Кам'янський регіон)

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь