Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує!

Дата: 16.04.2024 14:48
Кількість переглядів: 34

Питна вода шахтного колодязя.

Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. 

Колодязна вода завжди вважалася найчистішою та безпечною. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових: холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія, а також особливо небезпечних – туляремія, лептоспіроз тощо. В сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземна ґрунтова вода, яка потрапляє до населення найчастіше через шахтні колодязі.

Фото без опису

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  • бути безпечною в епідемічному відношенні – не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, а також збудників протозойних хвороб;

  • мати нешкідливий хімічний склад – не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров’я людей;

  • мати цілющі органолептичні властивості, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Колодязі на присадибних ділянках слід розташовувати на незабрудненій і захищеній території, на відстані не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд і мереж каналізації,  місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Стінки колодязів повинні бути міцними, водонепроникними, укріплювати їх слід бетонними кільцями, камінням або деревиною. Надземна частина колодязя має виступати над поверхнею землі не менше 0,8 м. Колодязь необхідно закривати кришкою і влаштовувати над ним навіс. Щоб не допустити забруднення води з поверхні, довкола колодязя влаштовують «глиняний замок» з добре вимішаної і пошарово утрамбованої глини або жирного суглинку глибиною 2 м і шириною 1 м. На «глиняний замок» насипають пісок і влаштовують тверде покриття з каменю, цегли, асфальту тощо у радіусі не менш 2,5 м і з ухилом 0,1 м від колодязя для відведення поверхневих вод. Забороняється використовувати для підйому води із громадського колодязя індивідуальні ємності споживачів.

Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, в тому числі запобігати нагромадженню мулу, що погіршує смак і запах води та є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. З цією метою його треба періодично – не рідше раз на рік очищати та цілком відкачувати воду. Після кожного ремонту або очищення рекомендовано проводити дезінфекцію споруд та води деззасобами дозволеними МОЗ України.

З метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів колодязної води – весною та восени треба проводити такі необхідні важливі заходи, як профілактичне знезараження. Дезінфекцію колодязів і колодязної води проводять хлорвмісними дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування з цією метою та зареєстрованими в Україні чинним порядком, відповідно до інструкцій по їх застосуванню. Після профілактичного знезараження водою можна користуватися вже через 2 години.

Після проведених заходів санації колодязя, для контролю її ефективності рекомендовано провести лабораторний контроль якості дезінфекції в лабораторії мікробіологічних досліджень.

 

Якщо будете дотримуватися цих рекомендацій – ви і ваша сім’я вбереже себе від інфекційних кишкових захворювань. Пам’ятайте, що вживання якісної питної води – запорука вашого здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь