Діти війни: як війна змінила життя маленьких українців

Дата: 04.06.2024 10:50
Кількість переглядів: 65

За даними Офісу генпрокурора, станом на 27 травня 2024 року 548 дітей загинули та щонайменше 1351 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій (532), Харківській (378), Херсонській (152), Дніпропетровській (139), Київській (130), Запорізькій (108) та Миколаївській (105).

Однак ці дані враховують лише інформацію з підконтрольних уряду територій. Тому, на жаль, реальна кількість дітей-жертв російської агресії більша. Зокрема, станом на 25 травня поточного року 2021 дитина вважалася зниклою внаслідок війни Росії проти України.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну росія проводить цілеспрямовану політику депортації, викрадення та русифікації українських дітей, які опинилися на окупованих територіях.

Українським дітям надають російське громадянство, вивозять на територію рф, примусово усиновлюють, призначають «опікунів» та створюють перешкоди для возз'єднання з рідними і проживання на батьківщині. При цьому окупанти намагаються «перевиховати» дітей, проводять щодо них посилену русифікацію та нав'язують «російські цінності».

В умовах війни багато українських дітей потребують психологічної допомоги. Центр громадського здоров'я МОЗ наводить перелік гарячих ліній та організацій, куди можна безоплатно звернутися за підтримкою:

  • Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безоплатні). Також психологічна допомога для українців закордоном доступна за безкоштовними номерами у 21 країні Європи.
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine — 7333 (цілодобово).
  • «Поруч» – спільний проєкт МОН України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер».
  • Teenergizer — благодійна організація, що пропонує безоплатну та конфіденційну психологічну підтримку для підлітків.
  • Гуманітарна місія «Проліска» — записатися на консультацію до психолога можна за номером 093 202 22 32.
  • Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді від громадської організації «Ла Страда-Україна» — 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).
  • Ветеранський простір надає психологічну допомогу дітям, які переживають наслідки обстрілів або чиї родичі перебувають на фронті.
  • «Перемога» – Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років.
  • Благодійна організація «Голоси дітей» — безоплатна психологічна допомога для дітей і батьків — 0 800 210 106 (безоплатно в межах України), 099 198 57 95 (контакт для Viber та Telegram).
  • «Не дрібниці» — безоплатний сервіс психологічної підтримки підлітків.

Фото без опису

Джерело за посиланням: https://chas.news/current/diti-viini-yak-viina-zminila-zhittya-malenkih-ukraintsiv


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь