Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 8 липня 2024 року

Дата: 10.07.2024 13:27
Кількість переглядів: 42

Головне за тиждень:

 Увечері 1 липня повітряним силам ЗСУ вдалося завдати удар по складу боєприпасів в районі мису Фіолент в окупованому Криму.  В результаті був уражений склад із БПЛА «Shahed-136». Орієнтовна кількість знищеного майна складає 90 одиниць техніки. 

 Окупаційний “суд” відмовив у звільненні кримського мусульманина Амета Сулейманова з Бахчисарая, засудженого до 12 років ув’язнення. Вирок залишили чинним, навіть попри наявність в Амета двох захворювань, що входять до переліку несумісних з умовами ув’язнення. 

Фото без опису

Динаміка злочинності в окупації 

Країна-агресорка продовжує використовувати російське законодавство як інструмент тиску на мешканців Криму, а правоохоронну та судову системи – як виконавчі важелі.

 Станом на 8 липня окупанти незаконно ув’язнили 217 осіб, з них 132 кримські татари. Із загальної кількості 39 – арештовані (з них 28 кримські татари), 149 – ув’язнені (з них 97 кримських татар).

 Станом на середину липня зафіксовано 847 випадків  надходження матеріалів складених за статтею про “дискредитацію російської армії” до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. Протягом червня окупанти протиправно притягнули до відповідальності щонайменше 22 людини за проукраїнські висловлювання та діяльність.

 Окупаційний “суд” заочно засудив мешканця Криму, який вступив до ЗСУ у лютому 2022 року за статтею про “держзраду”. Його оголосили в міжнародний розшук та засудили до 16 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму. 

 Окупанти вивозять вкрадену українську пшеницю із Севастополя на продаж до Венесуели. У квітні судно північного торгового флоту рф “Enisey” прибуло з архангельська до окупованого Севастополя. Впродовж тижня окупанти завантажили судно 27 тисячами тонн пшениці, вивезеної з Мелітополя. Далі пшеницю перевантажили з судна “Enisey” на пароплав поблизу Порту Кавказ. Звідти пароплав вирушив через Босфор до пункту призначення “Порт Венесуела”.

Армія рф посилила тактику прикриття своїх угрупувань цивільними в Криму. Через результативні дії СОУ у Криму ворог йде на цинічні злочини – розміщення військових об’єктів біля цивільних районів для стримання українських ударів. Країна-агресор систематично порушує правила міжнародного гуманітарного права, згідно з якими військове командування має уникати розміщення військових об’єктів у густонаселених районах або поблизу них. 

Мілітаризація Кримського півострова (тенденції, порівняння воєнізованості, стан)

 Впродовж тижня окупанти продовжували проведення тренування розрахунків “протипідводно-диверсійного забезпечення” зі стрільбами з різних видів стрілецької зброї.

 Після влучань внаслідок роботи російського ППО, спостерігається спад бронювань на Севастопольському напрямку, загальний попит на поїздки в Крим упав на 25-30%. Однак, більшість туристів лише змінюють броні з Севастополя на Ялту, Алушту, Гаспру та Судак, оскільки вважають, що там безпечніше. 

Активісти руху спротиву “АТЕШ” виявили підпільну станцію обслуговування техніки окупантів у Севастополі, місце розміщення великої кількості озброєнь, військової техніки, системи С-400 та станції радіолокації на мисі Фіолент. Також “АТЕШ” зафіксували розташування системи С-300/400 на горі Мурун-Кир (Лашківська Гора), на сході від Сімферополя. 

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

 Окупанти похвалилися показниками у 2 мільйони туристів, що відвідали Крим за перше півріччя 2024 року. В умовах військових дій рф повинна була знизити інтенсивність туристичного потоку до Криму. Натомість окупанти “проінформували” людей, що туристам нічого не загрожує, а ситуація на півострові є “досить безпечною”. Подібні дії окупаційної адміністрації свідчать про приховування факту війни та є злочином проти людяності. 

 Британське видання “The Sunday Times” опублікувало статтю про діяльність в Криму проросійської структури “Кримський смерш”. Йдеться про випадок, коли окупанти знайшли в мережі фото двох мешканців Криму, що поїхали на відпочинок до Німеччини. На фото брати тримають український та кримськотатарський прапори на Чемпіонаті Євро з футболу. У своєму дописі “Кримський смерш” пишуть, що один з прапорів – це символіка забороненого у рф “терористичного угрупування” Меджліс кримськотатарського народу. Далі “смерш” звернувся до братів із погрозою: “Ми будемо стежити за вашими будинками, коли ви повернетесь”. “Кримський смерш”, присвячений вистежуванню, приниженню та покаранню українців, підозрюваних в антиросійській поведінці. 

Ситуація в акваторії Чорного моря

Однією з причин окупації Криму у 2014 році стало прагнення країни-агресорки домінувати в Чорному морі, і кремль був готовий йти на будь-які збитки, аби зберегти це домінування. Але воно  виявилося ефемерним та розвіялося з початком повномасштабне вторгнення. Примітно, що рф вступила у протистояння з країною, у якої фактично не було флоту. Тепер у росії немає флоту, але є лише флотилія.

Морські безпілотники Sea Baby заклали понад 15 підводних мін поблизу акваторії Криму на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі росії. Щонайменше чотири російські судна протягом року зазнали ушкоджень через дистанційне мінування з морських дронів “Sea Baby”. Зокрема, на міни натрапили російський ракетний корабель «Самум», російський патрульний корабель «Павел Державін» та новітній розвідувально-гідрографічний корабель «Владімір Козицький».

 Туреччина, Болгарія і Румунія почали спільно розміновувати Чорне море. Робота буде спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у деяких районах Чорного моря внаслідок війни. Метою є підвищення безпеки судноплавства, зокрема, для експорту зерна з України. Ініціатива є першою великою спільною акцією чорноморських країн після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Для її реалізації країни планують створити спільний флот, що знешкоджуватиме міни біля берегів згаданих країн.

Громадянський спротив

Одним з основних інструментів авторитарного режиму є обмеження свободи слова на підпорядкованих територіях. Згідно з російською ідеологемою цивілізаційної виключності, відмова людей ідентифікувати себе громадянами росії є досить чутливою для країни-агресорки. Незгідних з російським вектором розвитку, окупанти примушують до прихильності, використовуючи правоохоронну та судову владу:

 Пенсіонера з Алушти на питання на касі про спосіб оплати, на що він відповів: «Готівкою. Ми по-українськи живемо, а не по-російськи». На обурення продавця й фразу «Ми живемо в росії», пенсіонер заявив: «Ви продалися, а ми дочекаємося». Чоловіка заарештували на 15 діб.

 Мешканець Севастополя в одному з телеграм каналів писав коментарі зі свого акаунта із закликами до насильницьких дій щодо окупантів. 30-річного чоловіка протиправно засудили до 1,5 року колонії з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з адмініструванням сайтів і каналів у мережі Інтернет.

 Жителька села Сонячна Долина у своїх соціальних мережах підтримувала ЗСУ та бажала Україні перемоги. Окупанти незаконно затримали жінку та склали на неї адміністративний “протокол” за нібито “дискредитацію російської армії”. Матеріали направили до “суду”.

Мешканець Сакського району негативно висловлювався про армію рф та говорив про бажання допомагати ЗСУ. Окупанти незаконно затримали чоловіка та змусили просити вибачення. Щодо нього склали адмінпротокол та призначив йому незаконний штраф у розмірі 50 тисяч рублів.

У рамках флешмобу “Це – Україна”, активісти руху “Жовта Стрічка” підняли український прапор на скельному масиві Дженакай-Кир в Сімферополі, відомому також як Петрівські скелі.

📌До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію – як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS

💙💛Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо. Детальну інформацію повідомляйте на емейл пресслужби Представництва: press@ppu.gov.ua 

Джерело: https://ppu.gov.ua/press-center/operatyvna-informatsiia-shchodo-sytuatsii-na-tymchasovo-okupovaniy-terytorii-avtonomnoi-respubliky-krym-ta-mista-sevastopolia-stanom-na-8-lypnia-2024-roku/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь